GO'

Tvangstanker gjorde OCD-ramt bange for at blive pædofil - det ødelagde hans liv

OCD er meget mere end overdreven kontrol og vilde hygiejneritualer. Det kan Carsten Stoemann Rasmussen skrive under på.

Da Carsten Stoemann Rasmussen var 6-7 år gammel, begyndte han at åbne toiletdøre med albuen og dække toiletbrættet til med papir, før han satte sig ned.

Det var i 1980'erne, hvor aids-epidemien trak overskrifter i medierne, og hvor mange troede, at det at blive smittet med hiv var lig med en dødsdom. Det samme gjorde Casten Stoemann Rasmussen – og han blev bange for at blive smittet med sygdommen.

Hvad er OCD?

OCD, Obsessive Compulsive Disorder, er en psykiaktrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

Ved at modarbejde den tvangsmæssige adfærd kan den ramte føle ubehag eller blive angst. Derfor kategoriseres OCD som en angstlidelse. Det er dog ikke en egentlig sindssygdom.

Omkring 2 procent af alle danskere lider af OCD. Lidelsen bryder oftest ud i ungdomsårene eller i begyndelsen af tyverne.

Tvangstankerne drejer sig oftest om frygt for smitte eller for at skade sig selv eller andre. De hyppigste tvangshandlinger er vaske-, kontrol- og tælleritualer.

Kilde: OCD-foreningen.

- Jeg var et ængsteligt barn. Jeg har en eller anden medfødt sårbarhed, hvor jeg måske havde en tendens til at bekymre mig meget. Og da der så kom noget, der kunne tricke min nervøsitet, var det ligesom det, der udløste det, forklarer den i dag 41-årige Carsten Stoemann Rasmussen i ’Go’ morgen Danmark’.

Det, der blev tricket, var sindslidelsen OCD, og det skulle blive meget værre end det.

Tvivlesygen 

Carsten Stoemann Rasmussen er blandt de 100.000 danskere, som lider af OCD i større eller mindre grad. En lidelse, der også kaldes ”tvivlesyge”, og som mange forbinder med overdreven tjekkeadfærd, vilde hygiejneritualer eller et ekstremt behov for at have orden i sagerne.

Men OCD er meget mere end det. For de tvangstanker, og i mange tilfælde også tvangshandlinger, der følger med lidelsen, kan for eksempel også have aggressiv eller seksuel karakter.

- Jeg har arbejdet med OCD i 15 år, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der har nøjagtigt de samme symptomer. Det er en sygdom, der viser sig på mange forskellige måder, siger psykolog og forfatter Malene Klindt Bohni i 'Go' morgen Danmark'.

Læs mere om de mindre velkendte OCD-symptomer nederst i artiklen.

En dyb mistillid til sig selv

Carsten Stoemann Rasmussens sygdom tog til, efterhånden som han kom op i ungdomsårene. Han isolerede sig selv mere og mere og måtte bo hos sine forældre, indtil han var langt oppe i 20'erne. 

Han gjorde ingenting for fornøjelsens skyld. Alle hans handlinger var styret af tvang, og tvangstankerne fik et gevaldigt nøk opad.

Jeg havde en dyb mistillid til mig selv og frygtede virkelig, at jeg var det her forfærdelige menneske

Carsten Stoemann Rasmussen

Når han hjalp sin mor med opvasken, blev han bange for, at han fik lyst til at stikke en kniv i ryggen på hende. Og når han kørte på arbejde, mærkede han en frygt for, at han fik lyst til at dreje hårdt i rattet, så han kørte ind i børnehavepædagogen og de små børn på fortovet.

- Jeg havde en dyb mistillid til mig selv og frygtede virkelig, at jeg var det her forfærdelige menneske, beskriver Carsten Stoemann Rasmussen.

Kunne ikke læse en Kvickly-reklame

Da han var 19 år, skrev han et brev til sin mor, hvor han beskrev sine angstfyldte tanker, og herefter begyndte han at gå hos en psykolog en gang om måneden.

Men som 26-årig knækkede han fuldstændig. Pædofili begyndte at fylde i medierne, og det gjorde, trods samtalerne med psykologen, Carsten Stoemann Rasmussens tvangstanker endnu voldsommere.   

- Jeg blev rigtig bange for at være ligesom dem, selvom jeg aldrig havde gjort noget forkert, forklarer han.

- Ubevidst begyndte jeg at monitorere mig selv for, om jeg kunne mærke noget i min krop. Og det er jo det. Det kan jeg. Jeg kan mærke en svag sitren i mit underliv, og der drager jeg så den konklusion, at det må være, fordi jeg så er pædofil, forklarer han.  

Hans mor var dagplejemor, og den unge Carsten Stoemann Rasmussen fik efterhånden svært ved at være i huset, når børnene blev afleveret. Han forsøgte at flygte fra tankerne ved undgå al kontakt med børn og al omtale af pædofili i medierne.

- Til sidst kunne jeg ikke læse en Kvickly-reklame, fordi der er jo også børn med, når de reklamerer for undertøj for eksempel, forklarer han.

Drager sammenhænge, der ikke findes

Selvom Carsten Stoemann Rasmussen var tilknyttet psykiatrien, da han begyndte at få pædofile tvangstanker, var der på det tidspunkt ingen, der kunne fortælle ham, at disse tanker også skyldtes OCD. Til sidst kom han så langt ud, at han forsøgte at tage sit eget liv og måtte indlægges med en depression.

Men det viser sig, at over halvdelen af de OCD-ramte, som kommer i behandling, har seksuelle tvangstanker – de mest almindelige udspringer af frygten for at være pædofil eller begå en voldtægt. Det skriver Politiken.

Har man OCD, bliver man hyperopmærksom på sin krop og efterrationaliserer. Man drager sammenhænge, som ikke findes

Clas Winding Christensen, overlæge, Psykoterapeutisk Klinik ved Psykiatrisk Center København

Til avisen siger overlæge Clas Winding Christensen fra Psykoterapeutisk Klinik ved Psykiatrisk Center København, at mange OCD-ramte fejlfortolker den reaktion, de fornemmer i deres krop.

Brug for hjælp?

OCD kan behandles, men mange OCD-ramte opsøger ikke hjælpen. 

Har du brug for hjælp, kan du eksempelvis kontakte OCD-foreningen for råd og vejledning. 

Din egen læge kan også henvise til et specialiseret behandlingstilbud. 

Behandlingen består typisk i kognitiv adfærdsterapi eventuelt i kombination med medicin.
 

- Alle mænd får rejsning mange gange om dagen. Har man OCD, bliver man hyperopmærksom på sin krop og efterrationaliserer. Man drager sammenhænge, som ikke findes. Der er godt fut i kroppen, når man er angst, og så kan man ikke se andre forklaringer på sin rejsning end den, man er så fokuseret på, lyder det fra overlægen, ifølge Politiken.

Psykolog Malene Klindt Bohni er enig. Hun forklarer, at en OCD-ramt aldrig kommer til at reagere på tvangstankerne, men er "hunderæd for at miste kontrollen og gøre det". Derudover påpeger hun, at mange går rundt med den form for OCD, som viser sig ved aggressive og seksuelle tvangstanker uden at vide, at det er OCD.

- Det bliver meget den skjulte lidelse og et tabu, at man har det, siger hun.

Så frygten i øjnene

Carsten Stoemann Rasmussen fortæller da netop også sin historie for at aftabuisere og råbe op om, at de tvangstanker, som har ødelagt størstedelen af hans liv, faktisk kan behandles. 

For fem år siden begyndte Carsten Stoemann Rasmussen i kognitiv adfærdsterapi, som tvang ham at opsøge de situationer, hvor angsten meldte sig. For eksempel skulle han som en del af behandlingen en tur i Lalandia for at se sin frygt i øjnene og opdage, at angsten ville aftage, hvis han blev i situationen.

De næste gange han gentog øvelsen, var angsten reduceret. Og det samme var den sitrende fornemmelse i underlivet. Og sådan blev det langsomt bedre.   

I dag har Carsten Stoemann Rasmussen en kæreste, er spinninginstruktør og har skrevet en bog om sit liv med OCD. Derudover har han også lært at leve med sin sygdom og skelne sine kropslige reaktioner fra sine tanker.

- Det er mig, der har kontrollen, men det er klart, at jeg skal passe på mig selv. Hvis jeg stresser mig selv rigtig meget, bliver tankerne invaderende, og så har jeg sværere ved at lukke dem ned igen. Og så er det, jeg skal huske endnu mere på de værktøjer, jeg har lært, siger han. 

Velkendte og mindre velkendte tegn på OCD

 1. Tjekkeadfærd

  Adfærden er karakteriseret ved, at man igen og igen tjekker bestemte ting: At døren er låst, at elektriske apparater er slukket, om der er noget, man har glemt. For nogle kan det betyde, at det kan være umuligt at forlade huset, fordi man ikke kan afslutte sin kontrol. 

 2. Hygiejneritualer

  Overdreven frygt for at blive beskidt, pådrage sig sygdomme eller ved et uheld komme til at sprede snavs eller bakterier til andre. Tvangstankerne medfører ofte tvangshandlinger i form af overdrevne hygiejneritualer som håndvask, badning eller rengøring. 

 3. Samlemani

  Den OCD-ramte samler på ting i overdreven grad. Han eller hun kan også have svært ved at smide ting ud. 

 4. Behov for symmetri

  Overdreven trang til at opstille ting symmetrisk eller efter en bestemt orden. Nogle finder det meget ubehageligt, hvis tingene ikke står rigtigt. Andre kan have tvangstanker om, at der kan ske nogen noget, hvis tingene ikke står rigtigt. 

 5. Aggressive tvangstanker

  Angst for at komme til at skade andre eller sig selv. Det kan være tanker som at komme til at stikke en kniv i sig selv eller en anden, enten med vilje eller ved et uheld. 

 6. Seksuelle tvangstanker

  Påtrængende og uønskede tanker, der fylder personen med ubehag. Tankerne indebærer ofte seksuel adfærd, som den OCD-ramte oplever som forbudt eller perverst. 

 7. Ufrivillige forestillinger

  Påtrængende, ubehagelige forestillingsbilleder kan plage OCD-ramte. Det kan være en slags ”indre film” med ubehagelige billedsekvenser.