Hjertegalla

Søn husker ingenting fra dagen, hvor hjertet satte ud - men hos mor satte den dybe spor

Da Mia Petersen så ambulancen, vidste hun instinktivt, at det var hendes søn, den var kommet for.

14-årige Sebastian Petersen skulle bare ned i Netto efter æg. Familien var løbet tør, og de skulle bruge dem til morgenmaden dagen efter. Men han kom ikke hjem igen.

Mia Petersen ventede. Ringede til sin søn - intet svar. Til sidst var der gået så lang tid, at hun besluttede at gå ned på gaden og videre rundt om hjørnet for at lede efter ham. Her slår hun over i nutid.

- For enden af vejen kan jeg se ambulancen, og der ved jeg bare, at det er ham, siger Mia Petersen i ’Go’ morgen Danmark’.

- Jeg løber derhen og ser så, at han ligger på jorden, mens ambulancefolkene er ved at støde hans hjerte i gang.

Tre lærere ringede efter ambulance 

I dag er det to år siden, at Sebastian Petersens hjerte satte ud. Og det var heldigt, at det var æg, han blev sendt af sted for at købe den dag.

For det var lyden af æggeskallerne, der bristede under den 14-åriges krop, som fik tre lærere til at kigge hans vej og ringe efter en ambulance.

Hjertestoppet satte ind, lige som ambulancen ankom. Herefter kom stødene.

Det sortnede for Mia Petersen, der gik i chok ved synet. Hun havnede på ambulancens forsæde og kørte med sin søn til akutmodtagelsen.

- Jeg fatter det slet ikke. Jeg husker det bare, som om at det hele foregik foran mig. De har gang i alle mulige forskellige maskiner, og folk render frem og tilbage, forklarer hun.

Sebastian blev lagt i koma. Lægerne kunne ikke sige, om hans hjerne havde taget skade.

En anden Sebastian

Da Sebastian Petersen blev bragt ud af komaen igen, var han ikke sig selv. Han så syner og var aggressiv og udadreagerende, både over for sin mor og sygeplejerskerne.

Det viste sig, at han havde en medfødt hjertefejl, der fik hans puls til at stige. Efter en uge kom han i narkose for at få indopereret en såkaldt revealer, der skal overvåge hans hjerte og give besked til hospitalet, hvis tallene begynder at blive alarmerende.   

Det føles tit, som om det ikke er sket

Sebastian Petersen, 16 år

Da han vågnede fra operationen, kunne Mia Petersen genkende sin søn igen.

- Det var en kæmpe lettelse at se ham som sig selv. Alt blev med et svip helt fantastisk, forklarer hun.

- Han var død foran mig

Efterfølgende fik Sebastian Petersen også indopereret en pacemaker, fordi revealeren afslørede uregelmæssig hjerterytme.

Arret på hans brystkasse er det eneste, der minder den i dag 16-årige teenager om, at han faktisk kunne have mistet livet den dag foran Netto. Det og så den medicin, han tager dagligt.

- Det føles tit, som om det ikke er sket. Der er ikke noget, jeg ikke kan, og jeg føler, at jeg lever som før. Jeg er kun blevet bedt om at skære ned på koffein, forklarer han.

Sebastian Petersen husker ikke noget fra den dramatiske dag og har heller ikke haft nogen reaktion på oplevelsen. For hans mor er det anderledes.

- Han var jo død foran mig. Jeg er her for nylig begyndt i psykologhjælp, fordi jeg stadig går og bokser meget med de ting, der skete, og har rigtig meget angst om, at der skal ske ham noget, siger hun.

Vil give igen

Både Sebastian Petersen og hans mor samler ind til Hjerteforeningen ved landsindsamlingen søndag, som kulminerer med det store ’Hjertegalla’-show, der vises på TV 2 Charlie søndag aften.

Sådan ser du 'Hjertegalla' gratis på TV 2 PLAY

Hvis man sidder på en computer, kan man gå ind på play.tv2.dk eller følge dette link, der leder direkte ind til showet. Det kræver hverken login eller abonnement at følge med.

Fra mobile enheder skal man hente vores app til iPhone og iPad i Apple’s App Store, mens Android-enheder kan downloade TV 2 PLAY-app'en fra Android Play.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, fordi vi har fået så meget hjælp af dem. Så er det meget fedt at kunne give lidt igen, siger Sebastian Petersen.

Indsamlingen går blandt andet til forskning i hjertefejl, og det kunne måske have gjort en forskel for Sebastian, påpeger Mia Petersen.

- Hvis Sebastians sygdom var blevet opdaget tidligere, kunne han måske have fået medicinsk behandling og kunne have undgået at få det hjertestop den dag. For så havde hans hjerte ikke været belastet over alle de år.

Derudover har de fået kontakt med familier, som står i samme situation. 

- Vi fik kontakt til en mor, som havde været igennem det samme med en stor teenager, og det var rart at tale med nogen, som har oplevet de samme bekymringer og de samme tanker, siger Mia Petersen. 

Det skal du gøre, hvis en person får hjertestop

  1. Ring 1-1-2

    Hvis en person får hjertestop, skal du som det første ringe til Alarmcentralen på 1-1-2. Uanset om du har lært førstehjælp eller ej, er det vigtigt, at du kaster dig ud i det. Hos Alarmcentralen sidder der veluddannet personale, der kan guide dig. 

  2. Giv hjertemassage

    Når du skal give livreddende førstehjælp, skal du begynde med hjertemassage.

    Placér den ene hånds håndrod midt på brystkassen, placer den anden hånd oven på den første. Flet fingrene. Tryk, så brystkassen sænker sig 5-6 centimeter ved hvert tryk. Giv 30 tryk med en hastighed på mindst 100 tryk i minuttet. Det svarer til rytmen i det gamle Bee Gees-hit 'Stayin' alive'.

    Tryk hårdt og hurtigt. Giv skiftevis hjertemassage i 30 tryk og kunstigt åndedræt med to pust. 

  3. Giv kunstigt åndedræt

    Bøj personens hoved godt tilbage. Klem personens næse sammen og pust ind i personens mund, indtil du ser brystkassen hæve sig. Når brystkassen har sænket sig, skal du puste igen. To pust i alt. Hvis du ikke kan eller vil give kunstigt åndedræt, må du nøjes med hjertemassage, det er bedre end ingenting.

    Alternativt kan du lægge et lommetørklæde over personens mund, så I ikke er i direkte mund-til-mund kontakt.

Kilde: Hjerteforeningen

'Hjertegalla' bliver sendt den 22. april på TV 2 CHARLIE. Du kan se med gratis på TV 2 PLAY - følg anvisningen i faktaboksen for mere info.