Pas på øjnene i solen og undgå sygdomme - især børnenes er følsomme
Hvis man udsættes for solens UV-stråler over længere tid, kan det påvirke synet.
De sørger for, du ikke bliver blændet, og de kan få dig til at ligne en million på et splitsekund, når makeup er en by i Rusland, eller øjnene hænger nede på kinderne efter en lang dag.
Men det er ikke for udseendets skyld, du skal finde solbrillerne frem, nu hvor solen er begyndt at skinne, og UV-indekset stiger.
For mens mange af os ved, at det er nødvendigt at smøre huden ind i solcreme, så tænker alt for få på, at strålingen fra solen også kan have skadelige virkninger på vores øjne, hvis ikke vi beskytter dem.
Det fortæller Maria Kyhn, overlæge på øjenafdelingen på Rigshospitalet Glostrup.
Danskerne ved for lidt
Alene på det hospital ser de hver uge cirka seks patienter, der har fået øjenskader som følge af sollys, og mange af dem må opereres.
- Det er tydeligt, at fokus på solbeskyttelse i mange år har handlet mere om huden end øjnene. Det har ikke rigtig være fremhævet, siger Maria Kyhn til TV 2.
Faktisk viser en fem år gammel undersøgelse fra Optikerforeningen, at kun en ud af fire danskere ved, hvad UV-strålerne betyder for eventuelle øjenskader.
Kan påvirke synet permanent
Svaret er, at vedvarende sollys i øjnene kan give alt fra øjenbetændelse til grå stær og kræft.
Kræft opstår typisk i huden rundt om øjet, fortæller Maria Kyhn, og der er oftest tale om basalcellekræft, som ikke er dødelig. De andre sygdomme rammer selve øjet.
Sollyset kan for eksempel lave en overfladisk forbrænding af hornhinde og slimhinde, så man får smerter i øjnene og kan opleve sneblindhed i op til 24 timer.
Men det kan også lave mere permanente forandringer i øjet, for eksempel slimhindefolder, der kan vokse ind over synsfeltet, så de må fjernes kirurgisk. Den type operation foretager Maria Kyhns afdeling flere gange om ugen.
Sidst, men ikke mindst, udvikler man øjensygdommen grå stær hurtigere, hvis man er udsat for sollys i et større omfang end normalt, og det gør selve synet dårligere.
I Danmark bliver knap 50.000 danskere hvert år opereret for grå stær, og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kan cirka hvert femte tilfælde skyldes påvirkning fra UV-stråler.
Er du udsat i dit job?
Hvis man er taget afsted på en uges solferie og har glemt solbrillerne, er der dog ingen grund til panik.
Skaderne kommer typisk over længere tid, fortæller Maria Kyhn.
Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man generelt færdes meget ude eller steder, hvor sollyset forstærkes naturligt.
- Det kan være, hvis man sejler meget eller står på ski en stor del af året. Eller hvis man har et arbejde, der generelt foregår ude, som for eksempel gartner, så bør man beskytte sine øjne, siger hun.
Pas på børnene
Jo yngre man er, desto mindre sol skal der til, før skaderne opstår.
Derfor er det også en god ide at være opmærksom på sine børn.
- Et barns linse i øjet er helt klar, mens man med alderen får et mere naturligt UV-filter i øjet. Det er ikke sådan, at børn skal have solbriller på, hver gang de leger ude. Det er for overdrevet. Men en kasket er en god ide. Det beskytter både huden og øjnene, siger Maria Kyhn.
Endnu et solråd?
Kasket eller solhat er allerede en del af Kræftens Bekæmpelses råd til, hvordan man bør opføre sig i solen.
Det samme er skygge og solcreme, mens solbrillerne endnu ikke er på listen.
- Vi anerkender absolut, at det er fornuftigt at bruge solbriller. Vi opfordrer blot til, at solbrillerne bruges sammen med solhatten, fordi solhatten giver skygge på et større område af kroppen end solbrillerne – nemlig ansigt, skuldre, nakke og isse, siger Peter Dalum, der er projektchef for solkampagner i Kræftens Bekæmpelse.
Kig efter CE-mærket
Uanset, om man er til briller eller hat, så behøver det ikke være dyrt at passe på sine øjne.
Selv de helt billige solbriller, man kan købe herhjemme, kan klare opgaven, fortæller Maria Kyhn.
- Det vigtigste er bare, at de har UV-filter, siger hun.
UV-filteret skal beskytte 100 procent mod de to typer ståler, UVA og UVB.
Det gør solbriller, der er CE-mærket.
Mærket sidder for eksempel på varens prisseddel, og det indikerer, at produktet lever op til EU's lovgivning på området.