GO'

Kokken Claus Holm blev hentet af ambulance – i dag arbejder han igen 80-100 timer om ugen

Selvom han selv troede, det ville koste ham livet, kan tv-kokken Claus Holm ikke give slip på det liv, der drev ham udover kanten.

- Hvad fanden sker der her?

Tv-kokken Claus Holm kører bil, da han pludseligt - ud af det blå - begynder at bløde. Meget.

Han er på vej fra et job på Tåsinge, der ligger syd for Svendborg, til et andet i København og er ved at afslutte en telefonsamtale med sin kone, Anne, da det sker.

Blodet står ud af næsen på ham og rammer forruden og hans tøj.

- Det vælter bare ud.

Claus Holm aner ikke, hvad der sker, men han føler selv, at livet er tæt på sin afslutning, da han 15 minutter senere sidder i en ambulance.

- Jeg har en ekstremt høj puls - over 200 – og jeg er sikker på, at jeg skal dø. Jeg var 46 og min far døde, da han var 46 år, husker han.

Det gjorde han ikke, men anfaldet i bilen var kroppens måde at sige stop på. Claus Holm var så stresset og havde så høj en puls, at han havde sprængt noget i næsen - muligvis et blodkar, forklarer tv-kokken selv.

Set i bakspejlet måtte det komme, fortæller Claus Holm i 'Go' aften Danmark'.

Han løj, når han folk spurgte, hvordan det gik

Når folk dengang for to år siden spurgte, hvor meget Claus Holm arbejdede, og hvordan det gik, svarede han ofte:

- 70 timer om ugen. Det går skide godt. 

Men det var løgn.

I virkeligheden arbejdede han meget, meget mere. Det var tættere på de 80-100 timer om ugen, og under Claus Holms karakteristiske sixpence, kunne han selv mærke, at noget var helt galt.

I tiden efter anfaldet i bilen skete det flere gange, at blodet sprøjtede ud af næsen, fortæller han.

Til sidst, i slutningen af 2016, måtte tv-kokken, der ville det hele, indse, at det kunne han ikke. Claus Holm trak stikket og blev sygemeldt med stress.

Hvad er stress?

  • Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.
  • Når kroppen derimod hele tiden er i beredskab, er det langvarig stress - det vil sige uger eller måneder. Langvarig stress er en tilstand af anspændthed og ulyst, som både påvirker vores fysiske- og psykiske helbred.
  • Kilde: Sundhedsstyrelsen

Han måtte love alle omkring ham, at han ville passe bedre på sig selv, og det gjorde han også for en tid, men den dødsangst, han havde mærket i bilen, da blodet fossede ud første gang, meldte sig igen med fornyet styrke.

Claus Holm gik i panik.

- Jeg gik amok med shopping. Jeg brugte 500.000 kroner på et halvt år. Jeg købte dyre vine, skulle prøve at lave mad på et specielt komfur, og min arbejdsplads var fyldt med kasser med varer, jeg bestilte. Jeg brugte hele min formue og min kassekredit.

- Det gik helt galt, siger Claus Holm.

Selvom han selv troede, det ville koste ham livet, kan tv-kokken Claus Holm ikke give slip på det liv, der drev ham udover kanten. Dengang arbejdede han mellem 80 og 100 timer om ugen. I dag er han tæt på at gøre det samme igen. Video: Thomas Jørgen Seerup

Arbejder stadig op til 100 timer om ugen

I dag, efter to år med masser af samtaler, kasserede selvhjælpsbøger og selvransagelse, er tv-kokken med de store armbevægelser tilbage.

Dødsangsten har han lagt bag sig, men han kan ikke sige, at han har gjort det samme med sit gamle liv.

- Men det kan jeg kraftedeme ikke. Jeg kan ikke bare stoppe, siger Claus Holm i 'Go' aften Danmark'.

Han er blevet bedre til at passe på sig selv, og målet er, at han vil være sund og stress-fri, inden han bliver 50 år, men han erkender også, at han bliver ved med at udskyde det.

I dag er Claus Holm 48 år gammel og oplever stadig, hvordan han vender tilbage til det liv, han levede, inden det hele væltede.

Tv-kokken har netop udgivet sin bog nummer 20 og har stadig travlt med foredrag i hele landet, mad, smagsudvikling og alle de andre ting, kalenderen er fyldt med.

Hver måned kører han cirka 6.000 kilometer i sin bil mellem de forskellige job, han har.

- Nogle gange, når jeg har de her 100 timer på en uge, hvor jeg arbejder, og jeg er rigtig, rigtig træt, kan jeg godt finde på at købe vin, og jeg vågner også om natten, men det værste er, at jeg gør sådan her, siger Claus Holm og gnider sig under næsen.

- Når jeg er træt, så synes jeg, jeg kan mærke, det løber med blod.

Claus Holm: Derfor arbejder jeg så meget

Over en af hylderne på hans kontor, hænger et skilt, hvor der står et ord på tre bogstaver: ”Nej”.

Det er det, Claus Holm øver sig på at sige meget, meget oftere, end han gør i dag.

For han er plaget af sin egen dårlige samvittighed over, at han ikke kan passe bedre på sig selv – for sin egen og ikke mindst sin kone, Annes, skyld, men det er ikke noget, man bare gør, når man hedder Claus Holm, lyder det.

- Jeg har meget svært ved at sige nej. Jeg har det meget svært med det, hvis jeg kommer til at svigte. Det hænger i mig rigtig, rigtig, rigtig længe bagefter, hvis jeg ikke kan opfylde noget. Så skal jeg virkelig være langt ude, siger Claus Holm.

Han tror selv, at det bunder i meget lavt selvværd.

- Når jeg kommer ind, og kameraerne ruller, så synes jeg, det er vildt fedt. Så giver jeg den max gas og er glad og tilfreds, og alle omkring mig siger: "Hold kæft, hvor er du god". Men der er tusind tanker, der går gennem mit hoved bagefter: "Var jeg god nok, så jeg tyk ud, havde jeg rene fingre, hvad med den ring jeg ikke kan få af og så videre", siger Claus Holm. 

- Det sidder så dybt i mig. Jeg hviler ikke i mig selv. Der er mange, der siger, at kokke er de nye rockstjerner. Gu' er vi ej. Vi er mange, der er langt ude og vil please alle og have anerkendelse.

 Hvis folk tror, det handler om penge, tager de fejl, lyder det fra Claus Holm.

- Det handler om det drive, jeg har. Jeg hersker i kaos, og når der er stille, så er jeg ved at dø. Men jeg kan godt se det. Jeg er 48 år, og Anne er 51 år, og jeg vil gerne nå at blive 70-årig sammen med hende.