Sundhed

Hundeekspert fik prikker for øjnene - så hurtigt gør solen din bil til en dødsfælde for dyr

Det er ingen hemmelighed, at solen kan gøre bilen varm. Men hvor hurtigt går det?

Varmebølgen har ramt Danmark med daglige temperaturer, der gennemsnitligt kommer over 25 grader. 

Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 modtager omkring 100 opkald om året vedrørende hunde efterladt i varme biler. Men hvor varme bliver bilerne egentlig, og hvor hurtigt bliver de så varme, at det er farligt eller ligefrem fatalt for dyr?

Hvor hurtigt bliver bilen varm?

TV 2 har undersøgt, hvor hurtigt temperaturen i en bil stiger på en solskinsdag med en temperatur på lidt over 20 grader. 

Med to biler, en hvid og en sort, har vi simuleret en køretur, hvor temperaturen i bilerne blev kølet til cirka 25 grader. De blev derefter parkeret i direkte sol, mens temperaturen i kabinen blev overvåget. 

- Biler bliver opvarmet som et drivhus. Solens infrarøde stråler kommer ind gennem vinduerne, hvor det rammer overflader og bliver til varme. De kan ikke komme ud af vinduerne igen, og derved stiger temperaturen hurtigt. I princippet ville en bil uden vinduer være køligere, siger Christian Bahl, seniorforsker ved DTU Energi.

SÅDAN GJORDE VI:

For at skabe de rigtige rammer for testen, brugte TV 2 tre biler. 

To biler, en hvid og en sort, blev parkeret i direkte sol. Et særligt termometer målte lufttemperaturen hvert femte sekund på bagsædet af hver bil, hvor solens stråler ikke ramte direkte.

Den tredje bil blev parkeret i skygge og et termometer målte temperaturen i bilen hver halve time. 

Forsøget varede cirka fra klokken 11.00 til 14.30. 

Testpersonen opholdte sig i den hvide bil fra cirka kl. 13.00 til 14.15.

Temperaturen i bilerne i solen steg hurtigt. Fra klokken 11.00 til klokken 14.30 steg den fra 25 grader til 52 grader.

Forskellen kan klart mærkes og føles meget ubehagelig. 

Det fortæller Maria Rønde Jakobsen, internatsleder hos Dyreværnet, som hjælper dyr i nødsituationer - blandt andet hunde efterladt i biler. Så sent som dagen før forsøget havde hun modtaget en anmeldelse om en hund efterladt i en varm bil.

Hun har indvilliget i at prøve at sidde på bagsædet af en bil parkeret i solen.

- Jeg føler allerede, at jeg sveder. Det er ubehageligt, siger hun efter cirka 15 sekunder i bilen. 

Flere anmeldelser

Dyreværnet oplyser, at de mærker en stigning i anmeldelser om dyr, som bliver efterladt i biler. 

- Jeg tror, at stigningen skyldes, at folk er blevet bedre til at reagere, når de ser en hund i en varm bil, siger Nina Amdi Carlsen fra Dyreværnet. 

Samme indtryk har Dansk Kennel Klub, som afholdte international udstilling med over 10.000 hunde for lidt over en uge siden. Her var der flere tilfælde, hvor hundeejere efterlod hunde i varme biler og måtte kaldes over højtalerne. 

- Det undrer os som arrangør, at det trods advarsler var nødvendigt at kalde ejerne på nogle konkrete biler. Det var uacceptabelt, siger Lise Lotte Christensen, kommunikationsansvarlig i Dansk Kennel Klub.

Prikker for øjnene

Efter 51 minutter er Maria Rønde Jakobsen så påvirket af varmen, at hun har svært ved at trække vejret og får prikker for øjnene. 

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor forfærdeligt det må være at være hund herinde. De kan ikke svede varmen ud, som jeg kan nu. Det er jo det, som redder mig i den her situation, siger hun og fortsætter:

- Jeg har virkelig brug for, at der bliver åbnet et vindue, og der kommer frisk luft. Jeg drømmer bare om at hoppe ned i en kold pool, og jeg kan mærke, at min puls dunker. 

I direkte sol lige ved forruden måler temperaturen hele 70 grader. TV 2s kamera i forruden, som er bygget til hårdt brug, giver op efter kun 12 minutter. 

Hunde kan ikke komme af med varmen

Hunde kan ikke svede som mennesker. Ydermere er de pakket ind i en isolerende pels, som holder på varmen i kroppen. 

Det fortæller Søren Kent Pedersen, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

- Små hunde er mindre udsatte end store hunde, da de har en større overflade i forhold til kernevarmen. De små kan derfor lettere komme af med varmen. Det er sværere for den store hund, siger han. 

Maria Rønde Jakobsen, internatsleder hos Dyreværnet er enig. 

- Når hunden ventilerer gennem tungen, så vil den i varmen halse mere og mere. På den måde vil den dehydrere hurtigere, siger hun. 

Hunde sænker nemlig temperaturen med deres vejrtrækning og gennem poterne. Derfor vil en hund, som befinder sig i en varm bil, puste kraftigt og have tungen langt ude. Hvis det er meget slemt, vil den ligge helt stille.

Det er svært at sige konkret, hvornår varmen bliver fatal for en hund. Men en tommelfingerregel er, at hvis det føles varmt for en voksen, så er det alt for varmt for en hund.

Med nedrullede vinduer

Det er muligt at nedkøle en bil, hvis vinduerne rulles ned. Men hvilken forskel gør det på en bil, der ikke er i bevægelse?

Efter en time rulles det første vindue ned.

- Jeg kan slet ikke mærke, at det er rullet ned. Det er faktisk lidt uhyggeligt, siger Maria Rønde Jakobsen, efter vinduet er åbnet cirka 10 centimeter.  

Da bilen holder stille, slipper der næsten ikke en brise ind ad det lille vindue. 

Efter en time og to minutter åbnes et vindue mere, så der skabes gennemtræk. 

- Det hjælper lidt. Det er rigtig dejligt faktisk, siger Maria Rønde Jakobsen. 

Hun fortæller, at hendes hoved bliver kølet, men at hun ikke kan mærke det på kroppen. Kort efter er følelsen væk. 

- Det varede kun få sekunder. Nu er brisen væk igen. Jeg er drivvåd over det hele, siger hun. 

Ud i den friske luft

Efter lidt over en time kommer Maria Rønde Jakobsen ud af bilen igen. Hendes tøj er gennemblødt af sved, kinderne røde og håret vådt. 

- Det var forfærdeligt at sidde derinde. Efter ti minutter blev mit hoved tungt, og jeg kunne mærke min puls i hele kroppen. 

Hun fortæller, at hun ikke blev tørstig i bilen, men trængte til at få kroppen kølet ned. 

- Det føltes, som om at det ikke ville være nok at drikke vand, siger hun. 

I tilfælde af at man ser en utilpas hund i en lukket bil, bør man følge Rigspolitiets råd, som kan ses herunder. 

Sådan passer du på hunden i varmen

  1. Find ejeren

    Hvis bilen er parkeret foran et supermarked eller butikscenter, så få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg. Få eventuelt nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.

     

  2. Ring til politiet

    Hvis ejeren ikke er fundet eller dukket op efter et par minutter, så ring efter os på 114 – eller 112, hvis hunden er i livsfare.

  3. Er hunden i livsfare?

    Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Det skal dog efterfølgende kunne bevises, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i en livstruende situation. Ellers kan du få en bøde.

  4. Giv dyret vand

    Sørg for, at hunden får vand, umiddelbart efter den kommer ud af bilen og bliver kølet af.

Kilde: Rigspolitiet