Lover solbrun hud på rekordtid, men skønhedstrend vildleder

Stof fra gulerødder markedsføres som et vidundermiddel til at blive ekstra solbrun.

De lover sommerlig solbrun hud på rekordtid og en sommerkulør, der holder længere - og så endda med naturlige ingredienser.

Det drejer sig om flere cremer og kosttilskudspiller, der indeholder stoffet beta-karoten - et antioxidant, som findes i gulerødder og giver grøntsagen sin dybe orange farve.

I flere lukkede grupper om skønhed på Facebook deler kvinder fra hele landet viden og erfaringer i stor stil om produkterne, som påstår at være din bedste ven i det solskinsvejr, der har varmet Danmark de seneste uger.

Men beta-karoten har ikke nødvendigvis den effekt, lyder det fra Jørgen Serup, professor på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling.

Den giver ganske vist farve, men den minder slet ikke om den naturlige solbrune farve, man udvikler i huden, fortæller han.  

Et rent farvestof

Det er proteinet melanin i huden, der gør, at man bliver brun, når man befinder sig i solen. Her aktiveres de mørke pigmenter for at beskytte huden mod UV-strålerne.

Produkterne markedsføres med beskrivelser som ”tan vitamins”, ”tan optimizer” eller ”tan accelerator”, men beta-karoten virker på en helt anden måde end melaninen, fortæller professoren. Det er bare et farvestof, som ikke har nogen biologisk virkning.

- Det svarer til det, der sker, hvis du spiser mange rødbeder og så efterfølgende tisser rødt. Det er et farvestof, du får ind, men det har ingen effekt på hudens eget brune stof, altså melaninen, siger Jørgen Serup.

Ifølge ham vil huden nærmere få et gulligt eller orange skær, der kan ligne nikotinfarvede hænder.

Bliver ikke hurtigere brun

Samtidig har den naturlige ingrediens heller ingen effekt på, hvor hurtigt man bliver brun i sommersolen.

- Det her er fantasi. Producenterne bygger en historie op om gulerodens gavnlige effekter for være med på en naturbølge, men der er ikke noget belæg for, at det skulle accelerere kuløren. Det, mener jeg, er lodret forkert, siger han.

Det er blandt andet på de lukkede Facebook-skønhedsgrupper Plastik Fantastisk, Smuk og Skønhed og Alt om alt - Girls only (15+) - som tilsammen har over 130.000 medlemmer - hvor kvinderne skriver om deres erfaringer med solprodukterne.

Her har der været utallige opslag om solprodukter både til at smøre på huden og spise som piller. Men uanset hvor mange produkter, der findes på håndkøbsmarkedet, så findes der ikke noget, der dokumenteret påvirker melaninen og den naturlige formørkning af huden, slår Jørgen Serup fast – lige bortset fra stoffet hydrokinon, der dog kun anvendes af hudlæger til behandling af hudsygdomme.