Sundhed

Flere danskere bliver forbrændt af solen: - Det udgør en særlig risiko

Danskerne er blevet dårligere til at beskytte sig mod solen og vender skoldede hjem fra ferie. Det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

Danskerne har en stigende tendens til at glemme respekten for solens stråler, når turen går sydpå. Mere end hver tredje vender skoldet hjem fra ferie, viser en ny undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse.

Det bekymrer Peter Dalum, som er projektchef i organisationen.

- Jeg er ked af at se resultatet, og det viser, at vi skal have ekstra fokus på det. Det er alvorligt, at det drejer sig om så mange, siger han til TV 2.

Bedre solvaner kan forhindre kræft

Det er ikke kun kuløren, det kan gå ud over, når man steger lidt for længe i solen - især længere sydpå, hvor UV-indekset godt kan komme op omkring 10.

Folk tror ikke, at det rammer dem

Peter Dalum, projektleder i Kræftens Bekæmpelse

Med bedre solvaner kan man rent faktisk forebygge op til 90 procent af alle tilfælde af kræft i huden.

- Solskoldning udgør en særlig risiko på det område. For man ved godt, at det kan være farligt, men folk tror ikke, at det rammer dem, siger Peter Dalum.

UV-indeks

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

Også børnene bliver skoldet

Ifølge undersøgelsen er der sket en stigning over de seneste fem år - tilbage i 2012 var det cirka hver fjerde dansker, der vendte hjem fra ferien med en hud i nuancen krebs.

Men det er ikke kun deres egen hud, de voksne forsømmer. Næsten hver femte barn kommer ligeledes skoldede hjem. Og det er ekstra problematisk.

For jo tidligere et barn udsættes for for meget UV-stråling, jo større risiko er der også for, at de udvikler kræft senere i livet.

Derfor er det jævnfør Kræftens Bekæmpelse særligt vigtigt at beskytte børn mod solen. Er de under et år, er anbefalingen, at de aldrig udsættes for direkte sollys.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvad der er sandt og falsk blandt de mange myter om solbadning.

Sandt eller falsk: 11 myter om solbadning

 1. Man kan ikke få sol i skyggen

  FALSK: Skygge skærmer for cirka 50 procent af UV-strålingen. Det betyder, at du stadig udsættes for halvdelen at solens UV-stråling, når du opholder dig i skyggen. Solen bliver nemlig reflekteret fra overflader som for eksempel vand, sand og græs.

 2. Det skal være rødt, før det bliver brunt

  FALSK: Du kan godt blive brun uden at blive rød først. Hvis du sørger for at solbeskytte dig, kan du langsomt opbygge en solbrun kulør over sommeren. Solen vil stadig stimulere cellerne i huden til at lave pigment, som farver huden.

 3. Jo højere solfaktor, jo bedre er du beskyttet

  SANDT, MEN faktisk betyder mængden af solcreme endnu mere end faktoren. Det er vigtigt at bruge rigelige mængder af solcreme (en krop – en håndfuld = cirka 40 ml.), hvis du vil opnå den faktor, som står på flasken. Hvis du bruger solcreme korrekt, giver en solcreme med faktor 15 beskyttelse mod 93 procent af strålingen, mens en solcreme med faktor 30 giver beskyttelse mod 97 procent af strålingen. Danskerne smører typisk kun halvdelen af den anbefalede mængde, og det betyder, at faktor 15 bliver til faktor 4 og kun beskytter mod 75 procent af strålingen.

 4. After Sun kan minimere skaderne, hvis du er blevet forbrændt

  FALSK: Når først du er solskoldet, har din hud taget skade. Aftersun kan lindre smerterne, men det kan desværre ikke fjerne skaden. Det er derfor vigtigt, at du solbeskytter dig, så du undgår solskoldninger.

 5. Man kan forberede huden på solbadning ved lige at blive svitset før en ferie

  FALSK: Det er aldrig sundt at blive svitset. Faktisk øger det risikoen for afskalning. Derudover bør du heller ikke ligge og stege i solen. Hold en siesta i skyggen midt på dagen, når solen står højest på himlen, og sørg for at huske solhat, tøj og solcreme.

 6. Man bliver mere solskoldet ved vandet

  SANDT: Vandets overflade reflekterer solens stråling, og derfor udsættes du for endnu mere UV-stråling, når du befinder dig ved vandet.

 7. Man kan ikke blive brun, hvis man bruger en solcreme med høj faktor

  FALSK: Du kan stadig blive brun, selvom du bruger solcreme. Processen sker bare langsommere, og opbygningen af pigment i huden foregår således på en mere hensigtsmæssig måde.

 8. Når huden skaller, har den taget skade

  SANDT: Når du solskoldes, ender det ofte med, at huden skaller af. Dog behøver huden ikke at skalle for at have taget skade. Definitionen af en solskoldning er: Enhver form for rødme, ubehagelighed, smerte eller blære på huden, der varer længere end 12 timer efter ophold i solen.

 9. Folk med meget solbrun hud behøver ikke beskytte sig mod UV-stråler og har ikke behov for at bruge solcreme

  FALSK: Når folk er meget solbrune, har deres hud dannet en masse pigment, der giver en vis form for beskyttelse mod UV-stråling. Dog kan de stadig blive forbrændte, hvis de ikke beskytter sig. Derudover har den samlede udsættelse for UV-stråling gennem livet også betydning for risikoen for hud- og modermærkekræft. Jo mere udsættelse – jo højere risiko.

 10. Man får ikke D-vitamin, hvis man har solcreme på

  FALSK: Du kan godt danne D-vitamin, selvom du har solcreme på. Det tager bare lidt længere tid end uden solcreme. Der skal meget lidt sol til at danne D-vitamin.

 11. Man kan ikke blive forbrændt igennem en bilrude

  BÅDE SANDT OG FALSK: Teoretisk set kan du godt blive solskoldet gennem en rude. Det meste glas blokerer solens UVB-stråler, mens UVA-strålerne går gennem glasset. Almindeligt glas i person- og lastbiler filtrerer cirka 97 procent af UVB-stålingen og cirka 37 procent af UVA-strålingen fra. Forruderne i biler er laminerede og blokerer stort set 100 procent. Du bliver altså udsat for solens UV-stråling gennem vinduet - dog i små mængder.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Lone Skov, professor og overlæge på hud- og allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital.