Nyt studie: Derfor er kaffe godt for helbredet

Et par kopper kaffe om dagen kan blandt andet reducere risiko for flere sygdomme på grund af koffeinen, viser en ny undersøgelse.

Danskerne er blandt de mest kaffedrikkende folkefærd i verden.

Og det er flere gange slået fast, at det har nogle sundhedsmæssige fordele, hvor afholdere af den brune væske ikke kan være med.

Men det har indtil videre været svært at sætte en finger på, præcis hvad det er i kaffen, der har den positive virkning.

Nu har tyske forskere dog fundet et muligt svar på de mange sundhedsfordele i en ny undersøgelse. Det skriver Videnskab.dk.

Flere fordele

For fordelene er ikke få for kaffedrikkerne, men tæller derimod både reduceret risiko for kræft, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Derudover har blandt andet en dansk undersøgelse fra 2012 også påvist længere levetid.

Den viste, at mænd, der drikker blot en enkelt kop kaffe om dagen, i gennemsnit lever tre måneder længere end dem, der ikke drikker kaffe. Kaffedrikkende kvinder lever én måned længere.

Afstemning

Hvor meget kaffe drikker du om dagen?

Ny test på mus

Trods flere undersøgelser, der viser de positive effekter, har forskerne ikke kunnet blive kloge på, hvilket af de mange forskellige stoffer i kaffen, der gør udfaldet.

Men i den nye, tyske undersøgelse har man ud fra en række forsøg på mus kunne konstatere, at det er koffeinen. Den aktiverer et protein, som er med til at beskytte hjertemusklens celler.

Forskerne kunne samtidig se, at de mus, der dagligt fik tilført koffein svarende til fire kopper kaffe for et menneske, havde mindre risiko for åreforkalkning.

Ikke sundt for alle

Der er dog ikke alle, der kan drage nytte af caffe latter og americanoer.

Hvis man lider af angst eller er gravid, er kaffe ikke særligt anbefalelsesværdigt, da kaffe og især koffein kan forværre angstsymptomerne eller påvirke fosteret.

Man anbefaler, at gravide højst drikker to kopper kaffe om dagen, da et for stort kaffeindtag kan øge risikoen for spontan abort, tidlig fødsel og reduceret fostervækst.

Dansk forsker har forbehold

Det var klinisk lektor Kjeld Hermansen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, der ledte den danske undersøgelse af kaffe i 2012. Han finder det nye studie interessant.

- Det er et meget grundigt og spændende studie, der peger på en potentiel mekanisme, hvormed koffein beskytter hjertet mod åreforkalkninger. Det kan muligvis være med til at forklare, hvorfor vi ser nogle af de effekter af kaffe, som vi gør, siger han til Videnskab.dk.

Han har dog også nogle forbehold. For selvom der er en sundhedsmæssig gevinst ved at være kaffedrikker, mener han ikke, at alle skal fylde sig med den varme væske for at forlænge livet eller undgå sygdomme.

Både fordi det trods alt er et forsøg foretaget på mus og ikke mennesker, og fordi forskningen stadig er på et tidligt stadie.

Fakta om danskernes kaffevaner

  1. En kaffedrikkende nation

    Danmark er en af de mest kaffedrikkende nationer i verden. Mere præcis ligger danskerne nummer fire og er kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. 

     

  2. 8,6 kilo bønner om året

    Hver dansker brygger i gennemsnit kaffe af 8,6 kilo bønner om året. Det svarer til 1,24 kop om dagen. Hvis man modregner børn og kaffefornægtere, bliver det dog til en del mere – cirka fire kopper kaffe per dag.

  3. Mænd drikker mest

    86 procent af alle mænd og 76 procent af alle kvinder drikker kaffe. Forbruget har været konstant for mænd de seneste år, mens forbruget for kvinder er let faldende. 

    Det er de 45-64-årige med grundskole som den eneste uddannelse, der drikker mest kaffe.

  4. Regionale forskelle på købekaffe

    Hver syvende kaffedrikker køber en kop færdigbrygget kaffe mindst en gang om ugen. Men der er stor forskel på kaffedanskernes vaner og præferencer i landets fem regioner: Københavnerne sætter baristaerne på overarbejde, sjællænderne svinger forbi tanken, mens midtjyderne trækker deres kaffe i en automat.

  5. Danskernes foretrukne kaffe

    Spørger man til danskernes foretrukne kaffe, ser resultatet således ud:

    - Filterkaffe 52%
    - Stempelkaffe 15%
    - Kaffe fra espressomaskine 12%
    - Kapselkaffe 11%
    - Instant kaffe/pulverkaffe 8%

Kilde: Dansk Kaffeinformation