GO'

13-årig skal til VM, selvom han knap nok kan trække vejret

Magnus Heegaard har én gang før været udpeget til et VM, men dengang sagde lægerne nej.

Vinden tager fat i sejlet, og den lette optimistjolle glider hen over vandet. 13-årige Magnus Heegaard styrer sig gennem bølger og blæst med en teknik, der får det hele til at se nemt ud. 

Han ved, hvad han gør. Han er rutineret. Og til august sætter han sejl på Cypern, når han skal repræsentere Danmark ved ungdoms-VM i optimistjolle. 

Men at sidde der i båden er langt hårdere for Magnus Heegaard end for andre sejlere. For det er ikke meget luft, der slipper ned i den 13-åriges lunger.

Hans lungekapacitet ligger på 20 procent af normalen. Det svarer til, at han kun får den ilt, vi andre kan suge til os, hvis vi sætter en klemme for næsen og trækker vejret gennem et sugerør.  

Kroppen har brug for pauser 

Men lige så længe Magnus kan huske tilbage, har han ikke været vant til andet.

De svage lunger har været en del af hans liv, siden han var halvandet år gammel. Her ændrede det hele sig, da to virusinfektioner ramte ham på samme tid og resulterede i, at han nu lever med en sjælden lungesygdom. 

Magnus' lunger blev ødelagt, da han var 1,5 år gammel. - Det var bad luck, siger hans mor.

Den gør, at han i dag må gå hjem fra skole før alle andre for at hvile sig. At han ikke løber rundt med de andre i frikvartererne. At han har brug for pauser, hvis han skal gå langt eller op ad trapper. Og er det rigtig slemt, må han ty til ilt fra flaske.  

- Det har min krop brug for, siger han i 'Go' morgen Danmark'

Magnus Heegaard hviler sig fra cirka klokken 12, hvis han skal være på havnen klokken 16.

Vil ikke bare sidde på værelset 

Men det stopper ikke Magnus Heegaard. For ham er sejlsporten alt.

Hans familie har haft sejlbåd i 10 år, og som årene gik, begyndte hans forældre at se det som en oplagt sport for deres søn. Selvom sejlads er krævende, er der nemlig også statiske øjeblikke på vandet, hvor man har mulighed for at få vejrtrækningen under kontrol. 

Og da Magnus' storesøster som 8-årig fik lyst til at prøve bølgerne af på egen hånd, stod der en lillebror på seks, som ville med - selvom han havde svært ved at trække vejret. Magnus Heegard har sejlet optimistjolle lige siden. 

Hvis det regner eller blæser for meget, kan jeg ikke trække vejret

Magnus Heegaard, 13 år

- Jeg bruger rigtig meget tid på det, og jeg er glad for, at jeg kan gøre noget i stedet for bare at være inde på et værelse. Komme ud og få noget frisk luft. Det er vigtigt for mig, siger han.

Magnus sejler altid med redningsvest, og hans forældre er lige bag ham i en gummibåd med ekstra ilt.

Ilten er lige bag ham

Han er dog aldrig alene på vandet. Hans forældre er altid lige bag ham i en gummibåd med ekstra ilt, hvis det bliver nødvendigt. Og det kan det blive. 

Magnus Heegaard er blevet testet flere gange, før lægerne godkendte hans deltagelse i VM på Cypern.

- Hvis det regner eller blæser for meget, kan jeg ikke trække vejret, siger han. 

Hans mor giver ham ret. Der bliver altid taget højde for, om der er regn i luften, eller om luften er for tung, lyder det fra Christine Heegaard. Det har for eksempel betydet, at Magnus ikke rejste til VM i Thailand, selvom han var udtaget. Luftfugtigheden var for høj. 

- Nu er han heldigvis stærk i det og kan selv vurdere. Men Magnus kan ikke svømme og kan i princippet ikke særligt godt lide vand. Skulle han kæntre, kommer vi og hjælper ham. Men det gør han heldigvis ikke særligt tit, siger hun.  

Skal have oplevelser, mens han kan

Sejlsport er blevet et projekt for hele familien Heegaard, og Christine og hendes mand bruger da også nærmest al deres tid på at følge deres børn – og særligt Magnus – i optimistjollerne. 

Derfor tager de også med ham til VM i Cypern. Det handler nemlig om at give Magnus så mange gode oplevelser som muligt med sejladsen. 

Vi ved ikke, hvor længe han kan sejle. Det går kun den forkerte vej

Christine Heegard, mor til Magnus

For selvom hans lunger er stabile lige nu, vil der komme en dag for en lungetransplantation, lyder det fra hans mor. 

- Vi ved ikke, hvor længe han kan sejle. Det går kun den forkerte vej, og inden han bliver så dårlig, at han skal ligge i sengen et år eller to, handler det om at skabe minder og leve livet, mens det er der, siger Christine Heegard. 

Magnus Heegaard glæder sig til at sejle mod de bedste sejlere i verden.

Magnus Heegaard har endnu ikke fastlagt ambitionerne for sit VM. Lige nu er han bare glad for at være kommet med. 

- Jeg glæder mig til at sejle mod alle de bedste sejlere i verden, siger han.   

Se hele indslaget om Magnus Heegaard og VM-drømmen på TV 2 PLAY