Nyt studie: Fast føde til spædbørn giver mere nattesøvn

Et nyt studie har godt nyt til forældre, der savner deres nattesøvn. Men forskernes resultater strider mod Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Når man som nybagt forælder slæber sig groggy ud af sengen efter en alt for kort nattesøvn, er mange formentlig klar til at gøre hvad som helst for et par minutter mere på langs. 

Men det er ikke nødvendigt, viser et nyt studie fra King's College og St. George's University i London.

En lille ændring af barnets kost kan gøre en stor forskel. 

De engelske forskere har fulgt 1300 babyer og deres familier i barnets tre første leveår.

Den ene halvdel af spædbørnene blev udelukkende ammet, til de var seks måneder gamle.

Den anden halvdel fik suppleret amningen med fast føde, fra børnene var tre måneder.

Det sidste viste sig at give roligere nætter for hele familien. 

Sover to timer mere om ugen

I snit sov de børn, der fik fast føde, 16 minutter mere end deres jævnaldrende hver eneste nat.

Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til cirka to timers søvn mere om ugen. 

Samtidig viser studiet, at de børn, der får fast føde, vågner sjældnere i løbet af natten.

- Jo mere søvn, jo bedre for hele familien. Det er altid svært at få nok søvn med et lille barn, der vågner ofte. Men det er kompliceret og skyldes ikke kun børnenes mad. Det kan også være varmen, vi har nu, eller mange andre faktorer, der generer søvnen. Så selvom studiet peger på en positiv effekt, må man ikke tro, at fast føde redder nattesøvnen, siger sygeplejerske Else Guldager, der er redaktør på sundhedsplejersken.dk og ph.d. i sundhedsvidenskab, .  

Strider mod anbefalingerne

Studiet strider faktisk også mod WHO's og Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Ifølge dem bør børn udelukkende få brystmælk, indtil de er seks måneder gamle, hvis de trives og vokser, som de skal.  

Fast føde kan komme på tale tidligere, hvis spædbørnene får modermælkserstatning, eller deres trivsel og sult på anden måde lægger op til det. Men ikke før barnet er fire måneder, lyder anbefalingen. 

Afstemning

Hvornår fik dit barn fast føde første gang?

Anbefalingerne skyldes primært, at mave- og tarmsystemet skal være klar til at fordøje maden, forklarer Else Guldager. 

Hun anbefaler, at man observerer sit barn for at se, hvornår det er parat. 

- Børn er meget forskellige, men man kan holde øje med, om børnene er interesseret i maden. Måske læner de sig frem i højstolen, vil mærke på maden, følger den med øjnene eller kan begynde at spise af en ske, siger Else Guldager. 

Se her, hvad Sundhedsstyrelsen blandt andet anbefaler, når det gælder overgangen fra amning eller modermælkserstatning til fast føde. 

Anbefalinger til overgangen til fast føde

 1. Starttidspunkt

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man introducerer fast føde for sine børn så tæt på deres halvårs fødselsdag som muligt. Det afhænger dog af barnets trivsel, sult og parathed, og det kan ske så tidligt, som når barnet er fire måneder, lyder det i Sundhedsstyrelsens anbefaling.  

  Måltiderne med fast føde er kun et supplement og må ikke erstatte flaskerne med modermælkserstatning i perioden frem til seks måneder.

 2. Tekstur

  Maden bør i begyndelse være pureret. Den kan gøres grovere efterhånden, som barnet vænner sig til at tygge og til madens forskellige teksturer.

   

 3. Portionsstørrelse

  Den faste føde skal i begyndelsensen ses som en introduktion til flere smagsnuancer. Specielt hvis barnet har fået modermælkserstatning, der ikke har megen smagsvariation. 

  Maden skal derfor være små smagsprøver frem for hele måltider.

  Barnet skal løbende tilbydes flere og flere smagsoplevelser og større portioner. 

 4. Smag

  Børn er født med præference for sød og fed smag. Andre smage skal tillæres. Det betyder, at nyfødte kan lide den søde og fede modermælk, som sikrer barnet energi, mens surt, bittert og en række andre smage er noget, barnet skal vænne sig til.

  De to første leveår har vist sig at være særlig vigtige for barnets madvaner, så her skal tilbydes en bred vifte af madvarer.  

  Et spædbarn lærer ofte en ny smag at kende ved gentagne gange (typisk 8-10 gange) at blive præsenteret for muligheden for at spise fødevaren.

 5. Tempo

  Hvis barnet er fire måneder, når den faste føde introduceres, skal portionerne være små i begyndelsen og øges i takt med barnets appetit.

  Starter forældrene ved fem måneder, skal introduktionen gå hurtigere og variationen i smag og tekstur skal være større end for det fire måneder gamle barn. Der bør stadig gives flaske eller bryst efter tilbud af mos eller grød for at gøre måltidet fuldgyldigt.

  Spædbørn, der ammes fuldt, til de er seks måneder, skal hurtigt tilbydes meget varieret mad med mange smagsoplevelser og forskellig tekstur. Maden skal allerede fra begyndelsen være relativ grov, så barnet hurtigt lærer at tygge maden. Portionerne skal hurtigt være fuldt mættende, således at barnet blot skal ammes eller have modermælkserstatning til at slukke tørsten.

Kilde: Sundhedsstyrelsen