Sundhed

Det kommer, når du mindst venter det - sådan undgår du solskoldning

Vi husker solbeskyttelse på stranden, men det kniber, når vi arbejder i haven.

Hævelse, en stikkende og prikkende fornemmelse under huden og ikke mindst: Den ildrøde hud.

De fleste har på et eller andet tidspunkt prøvet at blive skoldet efter en dag i solen - med de smertefulde konsekvenser som følge - men noget tyder på, at det ofte kommer helt bag på os, når det sker.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at det er, når vi slet ikke spekulerer over, at vi opholder os i solen, at vi oftest ender med den karakteristiske krebsefarve.

- Vi danskere har slet ikke den samme naturlige respekt for solen, som de har i for eksempel i Sydeuropa, siger projektchef fra de to organisationer Peter Dalum til TV 2.

I stedet strømmer vi ud og dyrker den, så snart der er en stråle.

Få gode råd til en ansvarlig solbadning nederst i artiklen.

30 minutters havearbejde er nok

Det er kun omkring hver tredje af de solskoldede danskere, der er optaget i den "røde orden" ved direkte at slikke sol, lyder konklusionen i undersøgelsen, som er lavet blandt 4000 danskere mellem 15 og 64 år.

Det er særligt i haven, at vi glemmer den vigtige solbeskyttelse, angiver halvdelen af de adspurgte. 

- Klassikeren er, at man går og laver havearbejde, og pludselig er man helt rød i nakken. Eller ligger man og læser en god bog, og så har man ikke tænkt over, at man egentlig ligger og soler sig, siger Peter Dalum, der også fremhæver koncerter og frokosten på terrassen som udsatte sol-zoner. 

Ikke desto mindre er det stadig essentielt at beskytte sig med creme eller tøj, når solen står højest, og UV-indekset tager himmelflugt: Solskoldninger øger risikoen for kræft i huden. Det gælder særligt modermærkekræft, som er den mest dødelige af slagsen. 

Ansvarlig solbadning

Danmark er blandt de lande i verden, hvor hyppigheden af hudkræft er allerstørst, og det skyldes i høj grad, at mange danskere har lys og sart hud, som ikke er særlig tolerant overfor solen.

Hud- og modermærkekræft i Danmark

44 danskere får hver dag konstateret kræft i huden og antallet har været stigende de sidste 30 år.

Almindelig hudkræft kan i langt de fleste tilfælde opereres væk og kræftformen koster næsten ingen liv. Modermærkekræft er en smule mere dødelig, da det er henholdsvis 88 % af de mandlige patienter og 93 % af de kvindelige, der er i live 5 år efter diagnosen er stillet på trods af, at sygdommen kan være aggressiv.

Kræftformen er den hyppigste blandt 15-34-årige i Danmark.  

Kilde: Kræftens Bekæmpelsen

Derudover er vi et solhungrende folk - både hjemme og når vi tager på ferie.  

Men sommeren behøver ikke foregå indendørs dækket fuldstændig til, fastslår projektlederen. Det er muligt at få kulør og opholde sig ude på en ansvarlig måde.

- Lidt sol er sundt for os, men når uv-indekset er på sit højeste, som nu er risikoen for solskoldning stor. Derfor er det vigtigt at huske solcreme, så bruningen af huden sker langsomt. På den måde vænner huden sig langsomt til solen og vil ikke ende med at blive rød eller skalle af.

Når det er sagt, så er danskerne også blevet bedre til at passe på huden. I 2017 var det cirka 18 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der var blevet forbrændt i solen. For bare seks år siden var det tal 30 procent. 

- Jeg synes især, at danskerne er blevet gode til at tænke på deres mindre børn og huske at beskytte dem i solen, men det er stadig en udfordring at få de unge med, lyder det.  

Gode råd i solen

 1. Gør solbeskyttelse til en daglig rutine

  Peter Dalum fortæller, at vi i disse dage bør tage en smule solcreme i vores ansigt, på skuldrene og i nakken om morgenen. 

  - Mange har indendørsarbejde, og tænker derfor ikke dagligt over solbeskyttelse. Men på en feriedag er sandsynligheden for at komme udendørs stor, siger Peter Dalum.  

  Har man allerede solcreme på fra morgenstunden, så har man en grundbeskyttelse mod solskoldning.

 2. Hold dig i skyggen midt på dagen

  Solens uv-stråling er stærkest mellem klokken 12 og 15 om eftermiddagen. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum, derfor anbefales det, at solbadningen foregår om formiddagen eller senere på eftermiddagen, hvor strålerne ikke er lige så skarpe. 

  - På det område kan vi godt lære af Sydeuropa, hvor de jo holder siesta for at være ude af solen, siger Peter Dalum.

 3. Tænk på din hudtype

  Det er vidt forskelligt, hvor tolerante vores hud er overfor solen. Alle bør beskytte huden, men personer med meget lys hus bliver solskoldede på ingen tid og skal derfor være ekstra opmærksomme. 

  - Jo mørkere hudtone, jo mere sol kan du tåle. Den mørke hud er mere tolerant, men man kan stadig få modermærkekræft, så det er stadig vigtigt at beskytte sig, siger Peter Dalum.

  Cirka 10 procent af Danmarks befolkning har den helt lyse hudtone.

   

 4. Hat og tøj virker også beskyttende

  Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen er en solhat med bred skygge og en langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling. 

  - Det er en god idé at dække sig til, hvis man skal lave havearbejde eller ligge i haven, siger Peter Dalum. 

 5. Jo højere uv-indeks - jo højere faktor

  I Danmark er en solcreme med mindst faktor 15 et must, mens mere solrige lande kræver en faktor på 30. 

  Derudover anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at solcremen er bredspektret og beskytter mod både UVA- og UVB-stråling, ligesom at den ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er taget ud af solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet.

  Der findes en app til mobiltelefonen, der kan måle, hvad uv-indekset er og guide i den rigtige solbeskyttelse her.

 6. Er skaden sket?

  Kræftens Bekæmpelses anbefalinger:

  • Hold dig væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er væk
  • Drik rigelige mængder vand
  • Køl det solskoldede område med lunkent vand (cirka 25 grader) i en halv til en hel time for at lindre smerter. Vær forsigtig med børn, som kan blive meget afkølede
  • Smør jævnligt med fugtighedscreme
  • Hvis du er blevet så forbrændt, at huden er helt mørkerød, anbefaler vi, at du søger læge
  • Forbrændte børn skal altid til læge

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.