GO'

TV 2-journalist lod sig stikke af hveps - sådan dulmer man bedst smerten

Hvad virker bedst mod hvepsestik? Det satte 'Go' aften Danmarks' reporter sig for at teste på egen krop.

De sværmer fulde omkring som teenagere på en festival.

Og hvis du synes, hvepsene er lidt mere nærgående og aggressive, end de plejer at være, så tager du nok ikke helt fejl.

Det fortæller naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen i 'Go' aften Danmark'.

- Lige nu har vi en horde af hvepse, som flyver rundt som løsslupne unge på festivaler. De er stærkt berusede, fordi de spiser gæret nedfalden frugt, og det er dem, vi synes, er irriterende, siger han.

Men du skal ikke fortvivle, hvis du bliver stukket. For du kan dulme smerten, lyder det.

TV 2-journalist: Løg og citron virker ikke

Der findes masser af husmoderlige råd for, hvad man kan gøre for at smertelindre efter et hvepsestik.

Sammen med naturvejlederen og paramediciner Torsten Fugmann Kristensen fra Falck satte TV 2-journalist fra 'Go' aften Danmark', Nicolai Kierkegaard, sig for at teste en række råd mod hvepsestik for at se, hvad der virker bedst.

Under stort palaver lod han en hveps stikke sig på armen og testede herefter løg, citron, sukkerknalder, en giftsuger, isterninger og plastre som smertestillere.

Og TV 2s journalist var ikke i tvivl, hvad der virker og ikke virker.

Løg og citron skal man holde sig fra. Begge dele fik kun hvepsestikket til at svie endnu mere, konkluderede han lynhurtigt.

Til gengæld virkede det positivt at lægge en sukkerknald på stikket, ligesom det også hjalp at bruge et såkaldt 'Bee-patch-plaster', som begge, ifølge Jes Aagaard, virker på den måde, at de trækker giften ud af huden via osmose.

- Så har du en sukkerknald, så put en lille smule spyt på den. Fordi sukkerknalden har et meget stort ionindhold, så kommer den til at suge, et osmotisk sug, når man lægger den ovenpå det sted, man er blevet stukket, forklarer han.

Fakta om hvepsestik

  • Alle mennesker kan mærke, når de bliver stukket af en bi eller hveps.
  • Det smerter, svier og hæver som regel op.
  • Det er ikke farligt - medmindre man bliver stukket i munden eller halsen, så luftrøret lukkes til.
  • I Danmark har mindre end 1% allergi over for bi- eller hvepsegift. Reaktionerne ved insektallergi kan have alle grader, lige fra store hævelser til et allergisk shock. I Danmark er der hvert år 1-2 dødsfald efter insektstik.
  • Har man én gang reageret voldsomt på et bi- eller hvepsestik, er der 50% risiko for, at man igen vil reagere på samme måde eller kraftigere efter et nyt stik.

Testens klare vinder

Testens store vinder var dog ifølge TV 2s journalist giftsugeren.

Den virkede med det samme.

- Det føltes virkelig rart, lød det næsten overrasket fra 'Go' aften Danmarks' reporter, da naturvejleder Jes Aagaard begyndte at trække giften ud.

Naturvejlederen er dog ikke overrasket over testens resultat. Giftsugeren virker nemlig på flere måder, er hans erfaring.

- Udover at den laver et undertryk, der suger giften ud, så virker den også ved, at man laver en afledning. Du får nogle andre stimuli, og du mærker noget andet end selve stikket, forklarer han.

Det flytter opmærksomheden fra stikket, og det hjælper.

For paramediciner Torsten Fugmann Kristensen er det da også giftsugeren, de bruger, når han og kollegaerne bliver kaldt ud til et hvepse- eller bistik.

- Man skal bare lige huske, hvis det er en bi, man er blevet stukket af, at tjekke, om der sidder en brod tilbage. Gør der det, skal man skrabe den væk med en negl. Man skal ikke trykke på den med en pincet, for så risikerer man bare, at man presser mere gift ud af brodden, siger han.

For i modsætning til hvepse lader bier brodden sidde, når de stikker.

Drik din sodavand i et glas

Har man ikke lige en giftsuger i nærheden, hvis man bliver stukket, skal man dog tage det roligt.

Gør det meget ondt, kan man bruge en fugtig sukkerknald til at suge giften ud med eller en isterning til at lindre smerten med, lyder rådet fra Torsten Fugmann Kristensen.

Og selvom et hvepsestik kan være smertefuldt eller generende, er det oftest ikke farligt, forsikrer han.

Efter et stykke tid bliver smerten afløst af en kløen. Ligesom et myggestik.

- Så tag det med ro, og kig efter hævelser, rødme eller infektion, og søg lægehjælp, hvis det er nødvendigt, siger paramedicineren.

Det, som dog kan være farligt, er, hvis man bliver stukket i halsen eller svælget, supplerer Jes Aagaard.

- Derfor anbefaler jeg altid, selvom det måske ser lidt ynkeligt ud, at man drikker sin øl eller sodavand af et glas. For så kan man se, om der er kravlet en hveps eller en bi ned i dåsen, når man hælder op. Det er et godt sommerråd, slutter han.