Harvard-professor kalder kokosolie for det rene gift

16x9
Kokosolie. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Dansk ernæringsekspert kalder det en overdrivelse.

Inden for de seneste år er kokosolie blevet yderst populært hos mange helseforhandlere. Der findes næsten ikke et område, hvor produktet ikke kan bruges, hvad enten det er i madlavning, som solcreme eller til at bekæmpe støv.

Men måske er det billede blot en myte. For nu slår Harvard-professoren og epidemiologen Karin Michels nemlig alarm over for kokosolie. Det skriver britiske The Guardian.

Under et nyligt oplæg med titlen 'Kokosolie og andre ernæringsfejl' på universitetet i tyske Freiburg, kaldte Michels det tilsyneladende alsidige produkt for "ren gift" og "noget af det værste, du kan spise".

Harvard-professoren baserer sin advarsel på den høje andel af mættet fedt, der findes i kokosolie, som kan øge det såkaldte LDL-kolesterol og dermed give en større risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Kokosolie indeholder mere end 80 procent mættet fedt per 100 gram, hvilket er dobbelt så meget som i svinefedt. Til sammenligning indeholder smør omkring 50 gram mættet fedt per 100 gram.

TV 2 har herunder samlet en liste med myter om kost og sundhed og forelagt dem for tre eksperter:

Kostråd

Lightprodukter er sundere end almindelige

Det er sundere at stege i olivenolie end i smør og margarine

Du kan erstatte sund kost med vitamintilskud

Du skal undgå sukker

Fødevarer

Fisk og skaldyr er vigtigt for kosten

Kartofler og ris er sunde

Tørret frugt er mere usundt end frisk frugt

For meget rødt kød er usundt

Mørk chokolade er sundt

Gluten er usundt

Drikke

Mælk er kun for børn og unødvendigt for voksne

Te er mindre usundt end kaffe

For meget vand er usundt

Et glas vin om dagen er sundt

Der er lige så meget sukker i juice som i cola

Danskvand er sundere end sodavand

En overdrivelse

Ifølge den danske ernæringsekspert Per Brændgaard er der generelt ingen evidens for at kokosolie skulle være brugbart i forbindelse med personlig pleje eller kunne kurere sygdomme, men samtidig er han ikke helt på linje med Harvard-professoren.

- Hvis du spiser kokosolie i store mængder i den tro, at det gør noget godt for dig, så bliver du snydt. Men at kalde det for gift, vil jeg sige, er en voldsom overdrivelse. At bruge det i mad ligesom for eksempel smør, det kan man godt gøre, siger Per Brændgaard til TV 2.

Han anerkender dog, at det ikke er den sundeste olie at bruge i madlavning, og han plejer selv at anbefale rapsolie, fordi den er neutralt i forhold til kolesterol.

- Kokosolie er problematisk at spise, fordi det øger kolesterolet i kroppen, hvilket kan føre til mere åreforkalkning og større risiko for hjerte-kar-sygdomme, siger Per Brændgaard.

Amerikansk rapport bakker op

Karin Michels står dog ikke helt alene med sin udmelding om kokosolie. I 2017 gennemgik den amerikanske hjerteforening beviserne for, hvorvidt der er positive virkninger på produktet.

- Fordi kokosolie øger LDL-kolesterol, og der ikke findes nogen videnskabelige beviser for eventuelle gavnlige effekter ved at spise produktet, advarer vi imod brugen af kokosolie, skriver The Guardian om The American Heart Associations konklusion.

I den samme rapport anser to tredjedele af den amerikanske befolkning kokosolie som sundt, mens blot 37 procent af de adspurgte ernæringseksperter deler den samme opfattelse.

Salget af kokosolie i Storbritannien er de sidste år steget fra 1 million pund til 16,4 millioner pund, hvilket svarer til omkring 136 millioner kroner.

Det er blandt andet sket, fordi flere kendte personer har promoveret produktet, heriblandt skuespilleren Gwyneth Paltrow og tv-personligheden Kourtney Kardashian.