Eksperimentel operation hjalp lammet 26-årig: - Nu kan jeg selv rejse mig

En bilulykke lammede hende fra livet og ned. Nu er der sket utrolige fremskrift for 26-årige Sofie Mikkelsen.

Med et klik tændte hun robotstativet, der omsluttede hendes hofter.

Det summede fra maskinen, da hun tog de tunge skridt rundt i studiet. Et skridt ad gangen.

Sådan så det ud, da 26-årige Sofie Mikkelsen sidst var på besøg hos 'Go' morgen Danmark' og gik ved hjælp af et exoskelet, som robotstativet hedder.

Hun har været lam fra maven og ned, siden hun for næsten tre år siden var på vej på skiferie med sin familie, og de kørte galt.

Men nu er der sket en stor udvikling. Sofie Mikkelsen kan nu rejse sig og stå uden hjælp fra en robot.

For hun har som den første dansker fået indopereret muskelstimulerende elektroder og pacemaker i sit bækken, og nu er det lykkes hende at komme op og stå ved hjælp af egen muskelkraft og en lille fjernbetjening.

Det fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

- Der går fire elektroder fra pacemakeren ned til fire store nerver ved benene og ballerne. De gør, at jeg kan sætte strøm til mine nerver og aktivere musklerne indefra. Nu kan jeg selv rejse mig, siger den 26-årige, der har teknikken opereret ind under huden i maven. 

Overlægen bevarer håbet

Ifølge Helge Kasch, som er forskningsoverlæge ved Vestdansk Center for Rygmarvskade på Regionshospitalet Viborg, er Sofie Mikkelsen langt fra den eneste, der kan have gavn af det nye behandlingsforsøg.

Sofie Mikkelsen

  • For 2,5 år siden var Sofie Mikkelsen, hendes far og bror ude for en bilulykke i Tyskland, da de var på vej på skiferie. 
  • Sofie brækkede ryggen og blev lam fra maven og ned. Hun har brugt 'exoskelet' til at gå lidt og genoptræne sine muskler. 
  • I april 2017 fik hun indopereret elektroder og pacemaker i bækkenet. Det har hun nu trænet sig op til at bruge. Hun kan nu rejse sig selv. Ved hjæp af egen muskelmasse. 
  • Elektroderne fungerer via en lille fjernbetjening med programmer, der aktiverer seperate muskler i ben og baller. Exoskelettet virker kun udvendigt og fungerer lidt som en segway.

Han anslår, at der er langt over 4000 rygmarvskadede patienter i Danmark. 

Omkring halvdelen vil kunne opleve en eller anden positiv effekt af behandlingen, lyder det.

- Formålet er, at hjernen får fat i nogle områder under skaden, som den kan få kontrol over. På den måde kan man genetablere et system nedenunder, som hjernen kan nå. Meget af det, ved vi endnu ikke, hvordan foregår, siger forskningsoverlægen. 

I alt er 12 danskere i gang med forsøget, og Helge Kasch ser så mange fordele for patienterne, at han håber, at det inden for kort tid kan blive en ny behandlingsform i Danmark.

26-årige Sofie Mikkelsen er lam fra brystet og ned. Her demonstrerer hun, hvordan et exoskelet kan hjælpe hende til at gå. Video: Julie Bülow

Lægger håbet bag sig

Lige nu kan Sofie Mikkelsen stå oprejst, men Helge Kraschs store håb for hende er, at hun vil få en form for gangfunktion tilbage.

- Det betyder enormt meget for kredsløb, muskler og knogler. Og så betyder det også noget for ens værdighed og psykiske velbefindende, siger han.

Ligeså håbefuld tør Sofie Mikkelsen dog ikke tillade sig selv at være. 

- Jeg har været meget realistisk og lægger tanker om, at mine nerveender måske finder hinanden igen bag mig. Nu tænker jeg bare, at det er godt, fordi det sætter gang i mit blodomløb og giver større muskler. Det holder min krop sund og ved lige, siger hun.

Men behandlingen har givet Sofie Mikkelsen bedre livskvalitet, og det har også stor betydning for hende, at hendes muskler er blevet større.

- Jeg har fået mere muskelfylde på mine ben. Jeg er jo en 26-årig pige, og jeg går da op i ikke at se helt vildt tynd ud. Jeg har frygtet at få små knoglede ben, slutter hun.