Fik demens som 48-årig - kommunen tilbød puslespil og gymnastik på plejehjem

Desværre er Ditte Sigsgaards oplevelse ikke ualmindelig, lyder det fra Alzheimerforeningen.

- Ditte, du har alzheimer…

Sådan lød lægens besked tilbage i januar, da 48-årige Ditte Sigsgaard fik svar på, hvorfor hun gik og glemte en masse ting.

Beskeden fik hun i januar i år. I dag er hun en af de 3000 danskere under 65, der hvert år får demens.

Ditte Sigsgaard blev førtidspensioneret og siden visiteret til et dagtilbud for demensramte i Helsingør Kommune, men tilbuddet har hun haft meget svært ved at forlige sig med.

Det fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

For den 48-årige mor til tre blev til sin egen overraskelse tilbudt et ugentligt besøg på et plejehjem for demente - med let gymnastik og puslespil som hjernegymnastik.

- Det skulle jo give mig værdi i min hverdag, men jeg synes faktisk bare, det var både akavet og lidt ydmygende, når vi for eksempel skulle sidde og lægge puslespil eller se på hinanden løse en opgave på tur sammen med nogle ældre og svært demente, siger Ditte Sigsgaard.

For hende at se er det vigtigt, at man finder vejen til et meningsfuldt liv med indhold og oplevelser, som kan udfylde det tomrom, der kan opstå, når arbejde og kollegaer glider ud af tilværelsen.

Og det mener hun ikke, at kommunens tilbud kunne gøre.

- Jeg ville ønske, der var bedre tilbud til os, der er yngre demente. De tilbud, kommunen kommer med, er designet til dem, som er over 65, lyder det fra den 48-årige.

Hvad er demens?

Demens er en samlet betegnelse for en række symptomer, der viser sig, når hjernen bliver svækket af sygdom.

Flere end 200 forskellige sygdomme kan føre til demens.

Cirka 87.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3000 under 65 år.

Hver dag får 20-25 personer i Danmark stillet en demensdiagnose.

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid sygelige forandringer i hjernen.

TV 2 sætter i hele uge 36 fokus på demens med overskriften 'Husk livet'.

Kan få konsekvenser

Hos Alzheimerforeningen genkender man det billede, som Ditte Sigsgaard tegner. 

Det er et generelt problem, lyder det fra foreningens direktør, Nis Peter Nissen.

I dag findes der kun 14 regionale centre for yngre demensramte. I langt over halvdelen af landets kommuner findes der endnu ikke den slags tilbud, som yngre patienter som Ditte Sigsgaard har brug for, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Her bliver man henvist til forløb på plejehjem og deslige.

Og det kan få konsekvenser for de syge, advarer Nis Peter Nissen.

- Hvis ikke Ditte og andre i samme situation finder nogle aktiviteter, der kan holde dem i gang, så risikerer de, at sygdommen forværres. Hjernen skal trænes og vedligeholdes, og det bliver den især, hvis man møder andre mennesker og er fysisk aktiv, siger han.

Man kan ikke stoppe sygdommen, men man får som demensramt et meget bedre liv med sygdommen, hvis man bliver aktiveret og stimuleret. Bliver man isoleret, kan den i værste fald forværres, lyder det.

Kommunen arbejder på sagen

Sådan udvikler demens sig

Opstår oftest i hippocampus i hjernen, hvor minder formes. Gradvist forsvinder evnen til at huske, hvad man lavede for et øjeblik siden.

Breder sig til den forreste del af hjernen, som styrer logik og opgaveløsning.

Bevæger sig videre til centret, der regulerer følelser. Derfor har mange demente humørsvingninger og kan ændre personlighed.

Ødelægger sent i forløbet langtidshukommelsen. Patienten mister evnen til at genkende selv nære familiemedlemmer.

Rammer efter op mod 8-10 år det center i hjernen, der bl.a. regulerer hjertet og vejrtrækningen, og patienten dør.

Hos Helsingør Kommune anerkender man, at der ofte er behov for særlige tilbud for yngre demensramte, som kan supplere de tilbud, der findes i kommunen i dag.

Ifølge Margrethe Kusk Pedersen, som er centerchef for Sundhed og Omsorg, så arbejder Helsingør Kommune dog målrettet på netop dette.

- Det er en indsats, vi prioriterer højt, men som vi helt sikkert kan blive bedre til. Det er også en af grundene til, at vi i samarbejde med andre kommuner er i gang med at skabe et "demensvenligt Nordsjælland", skriver hun i en mail til ‘Go’ morgen Danmark’.

Blandt andet er kommunen gået sammen med Hillerød og Allerød om at skabe et målrettet tilbud til yngre med demens, deres netværk og familier. Tilbud, som netop tager udgangspunkt i de særlige behov, man har, når demenssygdommen rammer i en tidlig alder, lyder det.

48-årig vil mere med livet

For Ditte Sigsgaards vedkommende fandt hun selv en løsning på problemet. 

Hendes demens blev opdaget på et tidligt tidspunkt, og hun har valgt at leve et meget aktivt liv med marathonløb, tre børn og socialt liv.

Og straks efter diagnosen gik hun i gang med at blive klogere på sygdommen og med at hjælpe til i Alzheimerforeningens frivillige arbejde.

For hende har det været vigtigt ikke at synke ned i en stol og blive passiv, fortæller hun selv.

- Jeg er i min bedste alder, og jeg har stadig så meget livsmod. Jeg vil noget mere end at sidde og lave puslespil på et plejehjem sammen med andre demente. Det er ikke et tilbud, der matcher mit billede af et godt liv, siger hun. 

Se interviewet med Ditte Sigsgaard på TV 2 PLAY, hvor hun også fortæller, hvordan hun lever med sygdommen.