Diabetiker har spist sig fri for medicin - lægerne troede ikke tallene
Forsker vil gøre op med myten om, at diabetes 2 altid er en kronisk sygdom. Se hendes guide til et liv uden nederst i artiklen.
41-årige Frederik Petersen har kæmpet med type 2-diabetes i mere end 10 år. Sidste sommer blev det så slemt, at han havde udsigt til at skulle tage insulinindsprøjtninger hver dag.
Men på to og en halv måned har han fået et medicinfrit liv, og i dag kan lægerne ikke længere måle hans sygdom.
- De tjekkede tallene tre gange, fordi de ikke troede på dem, fortæller Frederik Petersen.
Men den var god nok. Hans langtidsblodsukker (blodsukker målt over en længere periode, red.) var faldet fra 72 til 37 på de måneder, han havde taget en ny livsstil til sig. Dermed var hans tal på niveau med en ikke-diabetikers.
Kål til morgenmad
Opskriften på Frederik Petersens nye liv findes i en nyudgivet bog 'Ud af diabetes 2', som er skrevet af Annette Sams, der har forsket i diabetes og kredsløbssygdomme i mere end 20 år. I tråd med forfatterens anvisninger lever Frederik Petersen nu efter det, hun kalder "biologik-vejen" ud af diabetes.
Det betyder, at han spiser tre sunde hovedmåltider hver dag – hvoraf der tit er kål til morgenmad. Mellemmåltiderne er erstattet af små fysiske øvelser, der får pulsen op, og derudover er der fokus på længerevarende motion hver dag og en god nats søvn.
Derudover har han udskiftet hvidt brød, kartofler, ris og pasta med grove grøntsager og sagt endegyldigt farvel til flødeskumskager og fredagsslik med datteren. Og spørger man forfatteren bag, er der en simpel grund til, at den stramme dagsplan virker:
- Man får et døgn, hvor man indtager fødevarer, får lagret det man spiser og bruger fra lageret, inden man spiser igen. Og det giver et stabilt blodsukker, siger Anette Sams i 'Go' morgen Danmark'.
Læs mere om Anette Sams' råd til et liv ud af diabetes i listen nederst i artiklen.
Kronisk eller ej?
Hun kalder livsformen et opgør med myten om, at type 2-diabetes altid er en kronisk sygdom, selvom den kategoriseres sådan.
Men den udmelding er direktøren i Steno Diabetes Center Copenhagen, Allan Flyvbjerg, ikke enig i.
- Når først man har sygdommen, er den kronisk. Det er en glidebane, og den kan forværres i en periode, men den kan også blive mindre alvorlig, siger han i 'Go' morgen Danmark' og fortsætter:
- Vi har set mange eksempler på, at sund diæt og motion kan få sygdommen til at gå tilbage, og at man kan blive sygdoms- og tabletfri i en periode. Men sygdommens naturhistorie siger altså, at den vil udvikle sig over tid, også selvom man holder fast i en sund livsstil.
Anette Sams påpeger dog, at det endnu ikke er undersøgt, om man med den rette livsstil kan leve uden symptomer på diabetes 2 hele livet. Derudover mener hun, at det er psykologisk vigtigt at signalere, at man kan gøre noget aktivt for at få et mere sygdomsfrit liv.
- Når vi får at vide, at diabetes 2 er en kronisk sygdom, så tror jeg fuldstændig rigtigt, at det er en kronisk sygdom, hvis man hver dag spiser seks måltider med hvidt brød, ris og pasta, siger hun og tilføjer:
- Men jeg mener, at rigtig mange diabetikere kan få en lang periode uden medicin og måske fortsætte uden, hvis de bliver ved med at følge "biologik-metoden" i hverdagene, lyder det.
Find eget niveau
Spørger man Frederik Petersen, er han ikke i tvivl om, at han skal fortsætte med at leve efter sine nye vaner.
Han besluttede som et nytårsfortsæt at prøve det nye liv af i 14 dage. Og selvom han inden tvivlede på effekten, og kostændringerne gjorde ham utilpas i begyndelsen, har de hurtige resultater, som kom efterfølgende, været en stor motivation for ham.
- Man har det lidt, som om kroppen får en 'ctlr+alt+delete', men så vender det til at være en behagelig følelse, og det var helt åbenlyst for mig, at jeg havde fået det bedre. En ting var også, at mine tal fulgte med, men det at have fysisk velvære samtidig gjorde også, at der ikke var noget at diskutere. Selvfølgelig skal det være den her måde, jeg lever på, siger han.
Frederik Petersen har dog fundet plads til at nyde et glas rødvin hver dag og en gin og tonic om fredagen, og det, mener han, er vigtigt for, at han kan opretholde sit nye liv.
Derudover har det været vigtigt for ham at have sin kone at dele kostvanerne med.
- Det er ikke en lyserød fortælling, og vi har alle en rainy monday (regnfuld mandag, red.), hvor man lige har brug for en, der kan give en en peptalk, siger han.
Anette Sams understreger, at man bør læse hele bogen og tale med sin læge, før man som diabetiker kaster sig ud i "biologik-metoden".
Se hele indslaget om hvordan du kan spise dig fri fra diabetesmedicin på TV 2 PLAY.