Dit barns angst skal behandles som et monster, mener psykolog
Alle kan opleve bekymringer og frygt. Men for nogle - også børn - kan frygten tage over og blive til angst.
- Mor, jeg er bange...
Det er en sætning, mange forældre måske genkender.
Men begynder bekymringer at hæmme dit barn i hverdagen, så er der grund til at skride ind.
Sådan lyder det fra psykolog Stine Hæk i ‘Go’ morgen Danmark’.
- Når bekymringen gang på gang stjæler oplevelser fra dit barn, fordi der er helt normale ting, det ikke tør, så er der noget at være opmærksom på, lyder det.
Sammen med forfatter Gitte Graugaard står hun bag ‘Monstermanualen’, en bog skrevet til børn med angst og bekymringstanker og deres forældre.
Den er et nyt bud på, hvordan man som forældre kan håndtere et desværre udbredt fænomen i Danmark, lyder det.
Tal om angsten som et monster
Man skal tale om angsten som et monster, lyder det fra Stine Hæk.
For når man gør det, isolerer man angstproblemet fra barnet, og på den måde kan barn og forældre arbejde sammen mod 'monsteret'.
- Så kan man rette irritationen mod ‘bekymringsmonsteret’ og stå på hold sammen med barnet og sige: “Vi vil ikke have, at det slemme monster skal stjæle flere oplevelser fra dig”, forklarer Stine Hæk.
Dermed undgår man også, at barnet oplever, at det får skældud, fordi det er bange for noget, det ikke kan kontrollere, lyder det.
Så mange børn har angst
Der findes ikke præcise tal for, hvor mange børn der lider af angst i Danmark.
Sådan lyder det fra Mikael Thastum, der er professor i psykologi ved Aarhus Universitet og forsker i angstlidelser.
- Man anslår, at mellem 5 og 10 procent af de danske børn lider af angst. Men det er et estimat, der bygger på international forskning, lyder det.
Han peger på, at der med al sandsynlighed findes et stort mørketal, da der kan være mange børn, som har udiagnosticeret angst ved siden af en anden allerede udredt psykiatrisk diagnose.
Mikael Thastum kan se fornuften i at omtale angsten som et monster.
- Det kalder vi i fagsproget for “eksternalisering”. Det er her, vi forsøger at gøre problemerne til noget ydre, i stedet for at det er noget, man har eller er. Det er en udmærket metode, siger han.
Normal mekanisme kammer over
Ifølge Stine Hæk og Gitte Graugaard er det vigtigt at huske, at alle mennesker oplever frygt og bekymringer.
Det er en normal mekanisme. Men for nogle børn og voksne tager frygten over og bliver til angst, og den kan opstå af mange årsager.
- Man ved med sikkerhed, at der er en betydelig arvelig komponent i ængstelighed og angst, og hvordan vi møder den ængstelighed. Forældreadfærd betyder noget, i forhold til om det udvikler sig til et reelt problem, lyder det fra Stine Hæk.
- Kommer man i bedste mening til at fjerne udfordringer for barnet, så gør man det en bjørnetjeneste og kommer ufrivilligt til at signalere, at: “Jeg tror heller ikke, du kan klare det”, siger psykologen.
Her giver hun sine bud på, hvordan man tackler bekymringstanker og angst med sit barn.