'Tag mine træsko på,' lød overlægens befaling - i dag er 54-årig taknemlig for behandlingen
Det er vigtigt at have nogen omkring sig, der kan give et kærligt skub, hvis man bliver syg. Nemlig folk som Allan Rasmussens læge, mener psykolog.
- Hvilken størrelse sko bruger du?
Det var ikke lige den sætning, 54-årige Allan Rasmussen havde forventet at høre fra sin læge.
Han lå i sin hospitalsseng med brækket ryg og kræft i næse og bihule. Allan Rasmussen ville mildest talt meget nødigt ud at vandre.
Han havde i øvrigt ikke fået sko med i ambulancen, lød hans undskyldning.
Men i dag er den 54-årige taknemlig for, at overlægen på afdelingen, Hanne Primdahl, ikke tog undskyldningen for gode varer.
Hendes skrappe facon og et par træsko var afgørende for, at han i dag er i bedring, fortæller Allan Rasmussen i 'Go' morgen Danmark'.
- Det har betydet meget, at det netop er Hanne, der har været min læge. Hun siger tingene rent ud. Hun siger det, som det er, lyder det.
Overlægen hentede sine træsko
Allan Rasmussen skulle ud og gå. Det kan han selv se i dag.
For den 54-årige var ikke kun indlagt for at blive behandlet med kemo- og strålebehandlinger for en kræftknude bag højre øjenbryn, som skubbede hans øje udad. Han lå også i sengen på Aarhus Universitetshospital med en brækket ryg, forårsaget af et fald.
Og var han ikke kommet ud af sengen, havde han ikke klaret den strålebehandling, han stod over for, lyder det.
Derfor er han taknemlig for det bestemte skub, som Hanne Primdahls gav ham.
- Hun er en storsmilende og dejlig kvinde, der siger tingene, som de er. Der bliver ikke holdt noget tilbage. Så da jeg havde ligget i to uger, sagde hun: "Så skal vi op og gå".
- Hun tog fat under armen på mig og sagde: “Kom, så går vi. Kroppen skal i gang". Og da vi kom tilbage, sagde hun: "Du kan mere, end du tror", husker Allan Rasmussen.
Og overvejer han at tage en slapper på sofaen i stedet for at følge hendes anbefaling, minder han sig selv om overlægens ord.
- Hun sagde det hårdt, og det havde jeg brug for. Jeg tudede i starten. Man bliver bange, når man får sådan en sygdom. I dag bruger jeg hendes ord i livet. Man må ikke falde hen, og hun har givet mig det spark bagi, jeg behøvede, fortæller Allan Rasmussen.
Se indslaget, hvor Puk besøger Allan Rasmussen og Hanne Primdahl, på TV 2 PLAY
Man kan få en eksistentiel rystelse
Mennesker som Hanne Primdahl er vigtige at have omkring sig, når man bliver syg.
Sådan lyder det fra psykolog og chef for kræftlinjen hos Kræftens Bekæmpelse, Marie Lawætz.
De kan nemlig sparke til motivationen.
- For mange sker der det, at de rammer et sort hul efter behandlingen, og så kommer tankerne om, hvad det er, de har været igennem. For mange kan det ligne noget depressivt, fordi man er modløs og har tanker om døden. Vi kalder det, at man får en eksistentiel rystelse, siger psykologen.
Hun oplever, at mange patienter har brug for hjælp til at komme videre fra negative tanker om situationen.
- Det er vigtigt, at nogen lige siger: "Prøv, om du kan se det på en anden måde". Det kan være en pårørende, en fagperson eller en fra et netværk for patienter.
- Men når en læge, som i forvejen er en autoritet, gør noget ekstra ud over behandlingen, så lytter man måske også lidt mere til den person, siger hun.
- Det er et spørgsmål om respekt overfor patienterne
Hanne Primdahl selv griner hjerteligt, når hun husker tilbage på episoden med træskoene.
Selv om det er en munter anekdote for både patient og læge at mindes, var det afgørende for Allan Rasmussens helbred, at han fandt motivationen, fortæller hun.
- Han var bange, så det var vigtigt, at jeg fik ham op, mens jeg var der som den tryghed, jeg kunne være.
Hanne Primdahls ligefremme tilgang og overskud er dog hverken tilfældig eller særligt forbeholdt Allan Rasmussen.
- Patienterne er nødt til at vide, hvad der skal ske. Det er et spørgsmål om respekt over for patienterne, der sidder overfor mig. Jeg er jo bare et værktøj. Det er deres liv og behandling.
- Og nogle gange fungerer det bare bedst, at man er lidt kærligt skrap, når der skal gives en vigtig besked, slutter overlægen.