Knæk Cancer

Potentiel kræftdræber brugt i nyt dansk forsøg

Det vil være banebrydende, hvis forsøgene viser, at kræftsygdommen ikke vender tilbage, lyder det fra professor.

En skelsættende dansk kræftbehandling med kalk bliver i øjeblikket afprøvet af forskere ved Sjællands Universitetshospital.

Og resultaterne ser foreløbigt lovende ud.

Sådan lyder det fra Julie Gehl, der er professor og overlæge på kræftafdelingen på Sjællands Universitetshospital.

For et år siden kunne hun fortælle, hvordan en ny metode kan dræbe forskellige typer kræftceller.

Nu samarbejder den danske professor og forsker med kræftkirurger om at anvende opdagelsen til at forhindre tilbagefald efter en kræftoperation ved at give kræftsvulsten et skud kalk inden operationen.

Behandlingen hedder calcium elektroporation, og den skal nu afprøves på patienter, lyder det.

- Det er en helt ny måde at behandle kræft på, og ideen er at gøre immunsystemet i stand til at genkende og angribe kræftcellerne, før kræftsvulsten bliver fjernet, fortæller Julie Gehl i ‘Go’ morgen Danmark’.

Tilbagefald truer patienternes liv

Forskerne har store forhåbninger til, at det nye forsøg kan føre til en ny og effektiv behandlingsform.

Sådan lyder det fra Ismail Gögenur, der er professor i kirurgi.

Calcium Elektroporation

  • Calcium elektroporation fungerer ved, at man med elektroder giver elektriske pulse, der får cellerne til at åbne sig efter, at man har indsprøjtet en høj koncentration af calcium i kræftsvulsten.

  • Den høje koncentration af calcium kan så tænge ind i cellerne, og det dræber kræftcellerne, som er mere følsomme for høje doser af kalk, end en almindelig celle er.

Kilde: Julie Gehl, professor og kræftoverlæge.

Han er kræftkirurg ved Sjællands Universitetshospital og samarbejder med Julie Gehl i forsøg med tarmkræftpatienter.

Ifølge Ismail Gögenur får cirka en tredjedel af de patienter, der får fjernet en kræftsvulst fra tarmen i dag, tilbagefald fra kræftceller, der har spredt sig i kroppen.

Det skyldes, at immunsystemet ikke altid ser forskel på en almindelig celle og en kræftcelle.

Og det er det, man håber på at lave om på, forklarer han.

- Det smarte ved den nye behandling er, at vi inden operationen, hjulpet af elektroporation med kalk, kan træne immunsystemet til at genkende canceren, mens den sidder i patienten. Så når vi opererer kræftknuden væk, så kan immunforsvaret bedre rydde op i de små kræftceller, der er rundt i kroppen, og sige: “Nå, det er dem, vi skal slå ned”, siger kirurgen.

- Det vil være banebrydende, hvis forsøgene, som vi forventer, vil vise, at sygdommen ikke vender tilbage, når man bliver opereret for sin kræftsygdom, siger Julie Gehl.

Hun håber, at behandlingen kan tages i brug inden for de kommende fem år.

Behandlingen med kalk hedder 'calcium elektroporation'. I calcium elektroporation bliver kalken smuglet ind i kræftcellerne ved brug af strøm eller elektriske pulse. Video: Thomas Jørgen Seerup

To ud af tre metastaser forsvandt

Indtil videre har forsøgene med calcium og strøm nemlig vist positive resultater.

Julie Gehl har før testet indsprøjtninger med en høj koncentration af calcium i kræftsvulster efterfulgt af de elektriske pulse eller strøm med nåleelektroder.  

Om kræft i Danmark

  • Kræft opstår, fordi celler i kroppen begynder at vokse ude af kontrol.
  • Hver tredje dansker får kræft, før de fylder 75 år.
  • Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danskerne.
  • Hvert år får flere end 37.200 danskere kræft – det er 102 om dagen.
  • Tæt ved 15.500 danskere dør af kræft om året – det er 42 om dagen.
  • Knap 285.000 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Der findes mere end 200 forskellige kræftformer.
  • Forskning leder hele tiden til nye fremskridt og nye måder at behandle kræft på. Det betyder, at flere overlever kræft eller lever længere med sygdommen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Blandt andet hos patienter med metastaser i huden fra modermærke- og brystkræft.

Forskningsprojektet har i alt modtaget 1,5 millioner kroner fra Knæk Cancer, og resultaterne er udgivet i flere videnskabelige tidsskrifter, herunder Acta Oncologica og OnceImmunology.

- To ud af tre af de metastaser, vi har behandlet med kalk, gik helt væk. Derudover er der lavet forsøg hos patienter med tilbagefald af hoved-halskræft, og hvor der ikke var yderligere behandlingsmuligheder. Og i det forsøg oplevede en af patienterne faktisk, at sygdommen helt er forsvundet. Over et år senere er den fortsat væk, siger Julie Gehl. 

For hende er det vigtige ved opdagelsen af calcium elektroporation, at behandlingsmåden kan blive et nyt værktøj i kampen mod kræft.

- Det vigtige er ikke at sammenligne de behandlinger, vi har nu, men snarere at sørge for at udvide mulighederne, siger professoren.

- Calcium elektroporation kan forhåbentlig være en af de muligheder. Vi håber på, at opdagelsen kan være med til at gøre kræft til en kronisk sygdom for mange frem for en terminal, lyder det.

Se hele interviewet om den potentielt nye behandlingsform på TV 2 PLAY.