Er der en læge til stede?

Er der en læge til stede? Gæt selv med på, hvad patienterne fejler

Nye afsnit, nye patienter. Quiz med på diagnoser nederst i artiklen.

Når feberen stiger, og der er kriller i halsen, søger danskerne rask væk efter diagnoser på nettet.

Og ifølge en Epinion-måling fra 2017 er vi helt syge med det. For 85 procent af befolkningen er søgemaskiner nemlig de første læger, der konsulteres.

Men kan få klik over wifi’en virkelig konkurrere med lægernes viden?

Det spørgsmål er udgangspunktet for TV 2s vidensquiz ’Er der en læge til stede?’.

Her styrer Hans Pilgaard slagets gang, når to hold sporer sig ind på vaskeægte sygdomme.

Ved det ene bord er et hold helt almindelige danskere med internettet som redskab. Ved det andet hjørne står tre læger, som kun har deres paratviden til rådighed.

4-1 til lægerne

Efter de første fem udsendelser har lægerne lagt sig i selen med fire sejre.

Men det er også blevet til et enkelt nederlag mod en jysk familie. En svipser, som stadig svider hos de tre hvide kitler.

Gæt selv med og se, om lægerne får kamp til stregen, når TV 2 sender næste omgang af ’Er der læge til stede?’ tirsdag klokken 20.50. Alle afsnit kan også ses på TV 2 PLAY.

Test også dig selv i quizzen nedenfor, hvor patienternes navne er sløret, men diagnoserne er ægte. Og har du stadig ikke fået nok, finder du endnu en quiz lige her.

QUIZ: Kan du stille diagnosen?

 1. En sommerdag legede 12-årige Kristoffer med bue og pil og ville finde sit sigteøje. Men på venstre øje var midten af synsfeltet sort. Sådan havde det været, så længe Kristoffer kunne huske - og på billeder med blitz fik han aldrig røde, men altid hvide øjne. Kristoffer kom på hospital og blev opereret med laser.

  Du har 0 rigtige

 2. Som 26-årig studerede Sebastian i Amsterdam. Selvom han spiste normalt, begyndte han at tabe sig kraftigt, så ribbenene stod tydeligt frem. Samtidig følte han sig utilpas og ukoncentreret, og hans syn begyndte at blive uskarpt. Han begyndte også at tisse mere end normalt, og andre fortalte ham, at han virkede irritabel.

 3. 5-årige Fatih har i to år været plaget af gentagne forkølelser og rallende hoste. Han har sjældent feber, men bliver ofte meget træt og udmattet. Forældrene har også mistanke om, at Fatih hører dårligere end normalt.

 4. Da Nanna var 6 år gammel, fik hun ondt i halsen. Lægen udskrev penicillin, og halsen blev bedre. Men efter noget tid begyndte hun at få en ubehagelig kløe og røde knopper over hele kroppen.

 5. Simone var gravid med sit første barn, da hun første gang begyndte at føle sig skidt tilpas. Hun beskriver det i dag som et ubehageligt sug i maven, hvorefter hun blev slap og fuldstændig kraftforladt. Lignende anfald har i mange år siden gentaget sig med jævne mellemrum.

 6. Da Marie var 18 år, var hun meget social og glad for at feste med vennerne. En dag isolerede hun sig dog efter at have opdaget en masse små, røde blærer på et lille område på venstre side af overkroppen. Hun gik til lægen, fordi hun var bange for, at det var smitsomt.

 7. Lars er 29 år, i god form og har i en periode haft ekstra travlt på sit arbejde. En dag på jobbet mærker han en trykken for brystet, og da han cykler hjem, får han stadigt større smerter og besvær med at trække vejret. Han bliver hentet af en ambulance og får i løbet af indlæggelsen både kulderystelser og høj feber.

 8. Maiken stod foran en hektisk eksamensperiode på første semester af sit studie. Pludselig blev hun syg med høj feber, kvalme og ondt i maven. Først gav lægen Maiken smertestillende medicin og bad hende om at tage den med ro. Nogle dage senere hævede Maikens mandler dog også, og hun modtog herefter den rigtige diagnose.

 9. Da Julie var 15 år, elskede hun at spille fodbold. Samtidig måtte hun dog ofte døje med urinvejsinfektion og rygsmerter i venstre side. Smerterne var så voldsomme, at Julie kunne blive i sengen i flere dage ad gangen. Det gjorde ondt at tisse, og Julie havde til tider blodig urin. Hun har siden været opereret flere gange.

 10. Da Marvin var 2 år, fik han en forkølelse, som ikke ville forsvinde. I stedet steg feberen, og Marvin viste tydelige tegn på, at han ikke havde det godt: Han hostede meget, mistede appetitten, ville kun drikke meget lidt vand og ville helst bare ligge for sig selv.

 11. 61-årige Anders nød påskeferien i sit sommerhus, da glæden blev spoleret af smerter i højre storetå. Tåen hævede og blev tilmed rød og varm. Det gjorde så ondt, at Anders end ikke kunne have et omslag om tåen.

 12. 57-årige Theresa har gradvist oplevet stadigt større smerter i venstre side af hoften. På flyrejser og i biografen er hun nødt til at vælge det yderste sæde for at kunne bevæge sig efterfølgende. Hun plages af smerterne og kan sjældent gå langt, før hun begynder at halte.