Vil leve af vand i en måned - eksperter advarer mod kontroversiel kur
Det giver absolut ingen mening at gøre det, kritiserer ekspert.
Forestil dig, at du de næste 30 dage skal skifte samtlige dine måltider ud med vand, vand og mere vand.
Det lyder måske både en anelse kedeligt, og tanken er måske endda uudholdelig for nogle, men ikke desto mindre er det netop, hvad fotograf Thomas Fryd har planer om.
Han har nemlig truffet en beslutning om at vandfaste, som kuren hedder, i hele november.
- Jeg gør det, fordi jeg nysgerrig, og fordi jeg har prøvet at faste før - både i korte og længere perioder - og jeg har nogle rigtig gode erfaringer med det. Og så har jeg set folk, der har fået meget ud af lange faster, så det tænkte jeg, at jeg var nødt til at prøve, fortæller han i Go' Aften Danmark.
Fasten hjælper både krop og sjæl
Formålet med fasten er for Thomas Fryd ikke at tabe sig. Det handler i langt højere grad om en mental rejse, fortæller han.
- Når jeg ikke dæmper følelser med mad i maven, så bliver jeg mere empatisk og sårbar. Jeg bliver lidt blottet.
- Sundhedsmæssigt har jeg mærket, at små ting som ondt i knæet er forsvundet. Ligesom jeg får mere energi om dagen og sover som en sten om natten, uddyber Thomas Fryd, der blandt andet arbejder med dokumentarfilm.
Thomas Fryd har i forbindelse med sin 30 dage lange vandkur allieret sig med et hold læger, der holder øje med hans krop ved hjælp af blodprøver, ligesom han også bærer et ur, som holder øje med hans døgnrytme.
Han er klar over, at kuren er kontroversiel og omdiskuteret i lægeverdenen, men selv føler han, at kuren giver ham mere energi, som gør, at han er mere tilstede.
- Jeg tror, at hvis vi var skabt til at spise seks gange om dagen for ikke at gå sukkerkolde, så var vi ikke overlevet som race.
Omdiskuteret kur
Vandkuren er de seneste dage blevet diskuteret flittigt, efter blogger Fie Laursen til sine mange følgere berettede om, hvordan hun efter tre dage kun med vand havde tabt fire kilo og "fået renset sin krop" for giftstoffer.
Men det er noget pladder, hvis man spørger Henrik Duer, der er cand. scient. i idræt og kemi.
Han forklarer, at når man udelukkende lever af vand, får kroppen ikke de næringsstoffer, den har brug for.
Det vil resultere i vægttab, men ikke en sund form for vægttab, understreger sundheds- og træningseksperten. For man vil ikke udelukkende miste fedt, man vil også miste muskelmasse, og det er der intet sundt ved.
- For mig er det en klar misforståelse, at det hjælper. Det giver ingen mening at gøre det.
Kan være skadeligt
Af samme årsag advarer Henrik Duer også mod, at man selv giver sig i kast med længere tids vandfasten uden overvågning
- Der er absolut en risiko for, at det kan gøre mere skade end gavn.
- For nogle kan det måske sågar ende i en spiseforstyrrelse, fordi kuren lægger op til, at man får et usundt forhold til mad, og der vil nogle måske være mere sårbare end andre.
Lynkure er en skrøne
Selv hvis man ikke gør det i et sådant omfang og i så lang tid, at det er decideret skadeligt for kroppen, har Henrik Duer alligevel ufatteligt svært ved at se, hvorfor man overhovedet kaster sig ud i en sådan faste.
- Argumenterne for at bruge kuren er der ikke. Det, man gerne vil opnå, kan man opnå på andre måder, fortæller han og tilføjer:
- Det giver kun mening af tabe sig, hvis man holder vægttabet bagefter. Der findes ingen lynkure, som sådan en vandkur er, for du tager det hele på igen bagefter. Det handler om at ændre sin livsstil, hvis man vil tabe sig, siger Henrik Duer.
Styrelse advarer
Samme toner lyder fra Fødevarestyrelsen. I et opslag på Twitter advarer styrelsen mod det, man kalder ’water fasting’.
- Kuren kan give hjerneødemer og være livsfarlig. Det har vi allerede haft et ulykkeligt eksempel på i Danmark, skriver styrelsen.
Ekstra Bladet har samtidig talt med Trine Grønlund, som er cand.scient i Sund Mad og Kommunikation ved Fødevarestyrelsen. Hun advarer ligeledes mod kuren.
- Jeg vil sige, at det lyder relativt uhensigtsmæssigt at begynde på vandfaste. I værste fald kan det være farligt. Jeg tror heller ikke, at man kan have meget energi til overs uden reel føde.
- Der kan faktisk være problemer i at drikke for meget vand. Man kan dø af det i værste tilfælde, siger Trine Grønlund til avisen.
Stopper, hvis kroppen ikke vil mere
I 'Go' Aften Danmark'-studiet føler Thomas Fryd sig ved godt mod efter de første 48 timer med vandfasten, og da Jes Dorph-Petersen forsøger at lokke ham med en saftig fredagsburger, fortrækker han ikke en mine.
- Det er klart, at når du tænker på mad, så løber munden i vand. Sådan er kroppen jo. Men det er en følelse, og det er mentalt, og jeg mener ikke, min krop har brug for mad endnu, siger Thomas Fryd og tilføjer, at han naturligvis ikke vil gennemføre vandfasten for enhver pris:
- Det kan jo godt være i det her forløb, når vi kommer langt ind i det, at vi pludselig kan måle, at nu skal kroppen altså have noget andet end vand, og så stopper vi.