Cheline Kock brød sammen og fik psykiske problemer. Hun måtte erkende, at hendes problemer var for store til at håndtere på egen hånd, og nu vil hun hjælpe andre unge med at forstå, at det er okay at få hjælp til sine problemer.
Sundhed

22-årig fik stress og kæmper med mentale problemer - og hun er langt fra alene

Annoncørbetalt indhold: Næsten hver fjerde unge kvinde vurderede sidste år at have det dårligt mentalt. Samtidig stiger antallet af stressede unge.

Hun havde altid været en kraftig pige, men det havde aldrig gjort hende noget. Når hun gik forbi et spejl, kunne hun smilende konstatere, at der gik en lækker babe. Hvis en niece skulle passes, så var hun klar, hvis en veninde skulle hente møbler i Ikea, så var hun der.

- Jeg følte mig virkelig i mit es dengang.

Ung under pres

Denne artikel er en del af artikelserien 'Ung under pres', der præsenteres i samarbejde med Gjensidige Forsikring.

I serien stiller vi skarpt på nogle af de udfordringer, som er forbundet med det at være ung i dag.

Vi møder en række unge, som har oplevet teenagelivets hårde sider, og taler med eksperter, der guider forældre til, hvordan de kan hjælpe deres børn med at håndtere alt fra stress og præstationsangst til ensomhed, livet på de sociale medier og den svære teenagekærlighed

Cheline Kock var 20 år, dengang hun begyndte at få stress og få det psykisk dårligt. Hun er en del af en stigende tendens, der peger i retning af, at flere teenagere og unge i Danmark får problemer med psyken. Sidste år vurderede næsten en fjerdedel af alle kvinder mellem 16 og 24 år, at deres mentale helbred var dårligt.

- Jeg troede, at jeg kunne klare det selv. Det kunne jeg ikke. Nu er jeg nødt til at råbe det højt. Det er okay at have problemer, og det er okay at få hjælp.

Cheline Kocks stress udviklede sig, og hendes selvværd begyndte at dale.

Kilde: Den nationale sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen og SDU

Hun havde svært ved at kigge sig selv i spejlet, og hun ville ikke tage imod kram fra sin kæreste. Efter at hun havde forsøgt at ignorere sin stress i et år, var hun begyndt at tabe håret. Først da hun havde ligget en hel dag i sengen på grund af mavesmerter, tog hun til lægen, der sendte hende videre til en psykolog.

Tilværelsens problemer

Ser man på de unge, kan man typisk dele dem ind i to grupper.

Teenagerne kan have problemer med at passe ind i fællesskabet, og de kan føle, at de skal være perfekte til mange ting på samme tid. Den slags kan man også have problemer med i tyverne, men det handler oftest om noget andet, fortæller Neela Maria Sris. Hun er psykolog og konsulent ved Mølholm Forsikring, som ejes af Gjensidige Forsikring.

Neelas råd til forældre, der vil tale med deres børn:

Læg computer og smartphone fra dig og vær nærværende med dit barn.

Parkér dine holdninger og meninger, og lyt fordomsfrit til dit barn. Dit barn er måske ikke som du selv var, da du var barn.

Vær opmærksom på, om du gør nogle ting eller taler på en måde, som kan stresse dit barn. Hvis du har høje krav kan du for eksempel prøve at sænke dem.

- Dem, jeg taler med i tyverne, kan typisk have en oplevelse af ikke at vide, hvad de skal med deres liv, mens det føles, som om alle andre ved det.

Neela Maria Sris peger også på noget andet, der typisk kan give psykiske knubs: overgangsfaser. Det kan være, når man skal fra folkeskolen og videre til noget andet. Det samme sker igen, når man skal fra en ungdomsuddannelse, eller der sker andre slags omvæltninger. Så kan man få tanker om, hvorvidt man bruger sit liv rigtigt, fortæller hun.

Et sabbatår blev tungt

Det var også det, Cheline Kock oplevede. Hun var i gang med et sabbatår, inden hun ville læse videre, men i stedet for at rejse, blev hun hjemme for at arbejde.

Hun var også begyndt at tage hånd om sin livsstil, fordi hun syntes, at hun havde festet for meget i et års tid. Nu spiste hun sundt og var holdt op med at drikke. Hun gik til spinning og styrketrænede, og kiloene raslede af hende.

Omkring samme tidspunkt, som hun var med til at åbne et bageri, havde hun tabt 20 kilo. Så begyndte det at ramle for hende.

- Jeg kom til skade med min ankel, og jeg følte ikke, at jeg kunne blive hjemme fra arbejde eller svigte min træning. Derudover havde min kæreste og jeg også lige fået et tilbud om et lille hus, som vi flyttede ind i. Jeg glemte at have mig selv med i den periode.

Fordi det tog Cheline Kock så lang tid, før hun indså, at hun havde brug for hjælp, begyndte hendes stress at udvikle sig.

- Jeg ville ikke erkende det. Jeg begyndte at få store humørsvingninger, og jeg kunne slet ikke finde ud af, hvem jeg var. Min kæreste kunne bogstaveligt talt fortælle en joke, som jeg først kunne grine af, men som så på et øjeblik kunne få mig til at græde.

Hendes humørsvingninger gjorde hende bange for, hvordan hun ville reagere blandt sine venner, så hun begyndte at isolere sig. For at dulme sig begyndte hun også at trøstespise.

Det kan ramme alle

Før i tiden så man typisk, at det var børnene fra belastede hjem, der havde det hårdt psykisk. Nu kan man også se det hos børn fra mere velstillede hjem. Det har Iben Nørup, der er Post Doc på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, været med til at skrive en rapport om.

- De unge, vi talte med, lignede egentlig det brede samfund: Der var flest fra middelklassen. De oplever, at de har mange områder, hvor de skal præstere. De skal mere eller mindre have en plan for hele livet, når de går ud af folkeskolen.

Kilde: Den nationale sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen og SDU

Forskningsprojektet tog udgangspunkt i panelsamtaler med unge, der selv havde haft oplevelser med problemer som for eksempel ensomhed, mistrivsel og psykisk sårbarhed.

Forskerne så, at de unge både havde en fornemmelse af, at de ikke måtte fejle, og at de ikke måtte lægge andre til last.

Neelas råd til forældre, hvis det er svært at tale med dit barn:

Dit barn kan være bange for, hvordan du vil reagere. Spørg om det.

Husk at en samtale ikke behøver at være over et spisebord eller på børneværelset med øjenkontakt. Det kan også være på en gåtur, eller mens I spiller et spil. Prøv at gøre det på dit barns præmisser.

- Når man ser sådan nogle store stigninger i tilfælde af stress for eksempel, så er vi nødt til at se på, hvad der sker i samfundet for at finde årsagen. Vi ved ikke, om der er en statistisk sammenhæng, men vi fandt et påfaldende mønster, der handler om skolereformer.

Forskerne fandt ud af, at de elever, der havde det værst, også havde oplevet flest tests af deres evner igennem børnehaven og folkeskolen.

Alle rådene er fra Headspace

- Det handler ikke om curlingbørn. Det handler om en verden, der er hård, og hvor børnene bebrejder sig selv, når det går galt, understreger Iben Nørup.

Se mere til Cheline

Du kan også møde Cheline i serien 'Julia & Friends', hvor vi følger Julia Sofia, der er en af Danmark største Youtube-stjerner. Men med livet som fuldtidsyoutuber medfølger et stort ansvar. Der er nemlig rigtig mange af Julias følgere, der skriver til hende om de problemer, de oplever i deres hverdag. I serien går Julia tæt på emner som kærlighed, ensomhed og forventningspres for at forstå og blive bedre til at hjælpe sine følgere.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.