GO'

Danske opfindere samler fem millioner kroner ind til lynhurtig ”tandbørste”

Danskere opfinder tandbørste, der ifølge deres egne undersøgelser kan rengøre dine tænder på seks sekunder. Professor undrer sig.

Eksperterne siger, det tager mindst to minutter at børste tænderne.

Det kan for nogle være svært at opfylde, hvis sengen trækker, men ifølge to 19-årige danskere er der hjælp på vej.

Deres opfindelse Unobrush, der er en slags tandsvamp, kan klare rengøringen af tænderne på seks sekunder, siger de.

Den fungerer på den måde, at man bider i en skumsvamp, der skal ind i munden. Svampen sætter sig så omkring tænderne og vibrerer om dem. Dermed slår den plakken (bakterier, red), der sidder på tænderne, i stykker. Det forklarer Andreas Singh Dierks, den ene af to unge iværksættere, der fortalte om deres opfindelse i ’Go’ morgen Danmark’.

Det er den øverste halvdel af Unobrush, der skal ind i munden, hvorefter den renser tænderne. Det fortæller de to 19-årige opfindere Andreas Singh Dierks og Daniel Kristoffersen. De har udviklet produktet med to tandlæger og en ingeniør.

Og opbakningen til de to opfindere er stor. De har samlet fem millioner kroner ind via såkaldt crowdfunding på hjemmesiden ’kickstarter.com’.

En side, hvor folk økonomisk kan støtte projekter, der forsøger at udvikle ny teknologi.

- Vi er overvældede og taknemmelige over al den støtte, vi har fået fra hele verden. Det er meget imponerende og glædeligt, at så mange vil støtte op om ny, banebrydende teknologi, siger Andreas Singh Dierks.

Professor efterlyser uvildige tests

Hvor banebrydende teknologien er, vil institutleder ved Københavns Universitets Tandlægeskole, professor Anne Marie Lynge Pedersen, dog gerne have undersøgt af uvildige.

Andreas Singh Dierks (th.) fik ideen til en lynhurtig tandrenser, fordi hans morfar havde parkinson og derfor var 15 minutter om at børste tænder. Han har lavet Unibrush med sin tidligere skolekammerat Daniel Kristoffersen, to tandlæger og en ingeniør. Professor efterlyser flere uvildige tests af produktet.

Iværksætternes påstand om, at de nye ”tandbørster” kan fjerne 99,9 procent af den plak (bakterieaflejringer, red.), der sidder på tænderne, er nemlig indtil videre kun undersøgt af dem selv.

- Sådan noget skal altid testes af en uvildig instans under kontrollerede omstændigheder med kontrolgrupper. Det har vi klare retningslinjer for, siger professoren.

- Det undrer mig, at de er i gang med at markedsføre det så hårdt, før de har testet det ved en uafhængig instans, siger hun og tilføjer, at det virker ”for godt til at være sandt”, at det nye produkt kan fjerne 99,9 procent af den plak, der sidder på tænderne.

Opfinder: - Jeg mener, det kan lade sig gøre

Den anke bekymrer ikke opfinder og iværksætter Andreas Singh Dierks.

- Der er selvfølgelig nogle, der mener, det er for godt til at være sandt. Jeg mener, det kan lade sig gøre, og det viser vores egne tests også, at det kan, siger han.

Ny opfindelse kan ifølge to unge iværksættere rengøre dine tænder på bare seks sekunder. Billedet her er et produktfoto, der illustrerer, hvordan det ser ud, når Unobrush er i brug.

Han forklarer, at de har valgt at gå ud og fortælle om produktet, inden det er testet hos uvildige instanser, fordi det er dyrt at få den slags produkter testet.

- Kliniske tests er ualmindeligt dyre, derfor vil nogle af de penge, vi har samlet ind via Kickstarter.com også gå til at lave de eksterne kliniske tests, siger han.

Han understreger, at firmaet samarbejder med tandlæger og en ingeniør om projektet.

Knap 9000 har støttet udviklingen af tandrenseren

Udover tests skal de mange penge, der er givet i støtte til projektet på Kickstarter.com, gå til at få produceret en masse udgaver af Unobrush.

De knap 9000 personer, der har støttet projektet økonomisk via crowdfunding i de seneste tre uger, har udsigt til på et tidspunkt at få tilsendt en udgave af tandrenseren - formentlig til maj.

Det er uvist, om og hvornår projektet eventuelt kan nå ud til andre.