Tog ulovlige svampe i kaffen som nybagt mor - ekspert advarer mod metoden
Den 31-årige mor fortæller nu åbent om sit brug af psykedeliske svampe. Hun ville gøre det igen, lyder det.
Da Julie Ugleholdt for snart to år siden fik sit første barn, var det ikke glædens rus, der strømmede over hende.
Efter omkring 24 timer med veer var datteren, som hun og hendes mand havde glædet sig til at tage i deres favn, stadig ikke kommet til verden, og ved hver ve faldt babyens puls til 50.
Navlestrengen havde viklet sig rundt om den lille pige inde i maven og var ved at kvæle hende.
Sådan begyndte Julie Ugleholdts tilværelse som mor.
Det blev begyndelsen på en rejse, som sendte den dengang 30-årige Julie Ugleholdt nedad en vej, hvor hverdagene til sidst var fyldt med gråd, mørke tanker og tomhed. I dag er hun en af de mange tusinde danskere, der kan sige, at de har haft en fødselsdepression, men den nybagte mor fandt en vej ud af mørket, fortæller hun i 'Go' aften Danmark'.
Julie Ugleholdt er klar over, at hendes metode var kontroversiel.
Alligevel har hun valgt at fortælle åbent om, hvordan hun selvmedicinerede sig selv med psykedeliske svampe for at blive rask - for at vise andre, at der er en udvej.
- Det virkede for mig, siger Julie Ugleholdt.
Selv er hun ikke i tvivl om, at hun har gjort det rigtige.
- Da det var allerværst, råbte jeg til min mand, at jeg ville ned på Blågaardsgade, fordi jeg ville have en pistol, og jeg havde tanker om, det ville virke bedst, hvis jeg skød mig i munden eller tindingen. Jeg følte mig bare som en byrde for min familie, fordi jeg var så depressiv, siger Julie Ugleholdt.
- Jeg følte, at jeg havde mistet mig selv fuldstændig, og at der ikke var noget tilbage af mig. Alle lag af mine identiteter var skraldet af. Jeg var nulstillet, siger hun.
Troede datteren var død
Ifølge Julie Ugleholdt var det den komplicerede fødsel, der satte gang i den negative spiral.
Det var en traumatiserende oplevelse.
- Jeg troede, hun ville dø - at vi ville miste hende, inden hun kom ud, og bagefter havde jeg det også virkelig svært. For jeg tænkte hele tiden på, hvad der var sket, hvis jeg ikke havde fået det kejsersnit. Hun kunne have været død. Jeg blev besat af det og kunne ikke slippe den tanke, husker Julie Ugleholdt.
Da familien kom hjem, snakkede alle omkring hende om, hvor sød og fin hendes lille datter, Charlie, var, men selv følte hun ingenting. Og efter nogle uger med kolik knækkede filmen.
Efter ugers konstant trøsten og babygråd fik Julie Ugleholdt diagnosticeret en fødselsdepression, og selvmordtankerne begyndte at melde sig.
- Lige pludselig græd jeg hver dag, uden at jeg vidste, hvorfor jeg reagerede så voldsomt. Jeg tænkte dårlige tanker om mig selv, jeg følte, at jeg ikke var god nok, og jeg jeg isolerede mig selv. I perioder var jeg ikke uden for en dør i tre uger, fortæller Julie Ugleholdt.
Det var her, hun besluttede sig for at prøve svampene, lyder det.
Se indslaget, hvor Julie Ugleholdt fortæller om sin utraditionelle selvmedicinering, i 'Go' aften Danmark' på TV 2 PLAY
Tog kun svampe i selskab med far
Ifølge sundhedsportalen sundhed.dk er fødselsdepressioner relativt hyppigt forekommende i Danmark.
Det anslås, at det rammer omkring seks procent af alle fødende, og afhængig af sværhedsgradheden behandles den med øjeblikkelig psykiatrisk hjælp i form af samtaleterapi og eventuelt antidepressiv medicin.
Julie Ugleholdt vidste godt selv, at hun havde brug for medicin for at få det bedre, men hun var ikke parat til at tage antidepressiv medicin, lyder det.
- Der var mange, der fortalte mig, at symptomerne blev forværret i op til seks uger, og jeg kunne slet ikke overskue, at jeg skulle have endnu flere selvmordstanker i så lang tid. For jeg var i forvejen bange for, hvad jeg ville gøre ved mig selv, forklarer hun.
Derfor valgte den 31-årige mor at ty til de ulovlige psykedeliske svampe.
Hun tog dem hver tredje dag i små doser i sin morgenkaffe i selskab med sin mand. Og ifølge den unge mor virkede det.
- Svampene gjorde, at de negative tanker begyndte at dæmpe sig, så jeg ikke hele tiden forestillede mig, at jeg var en dårlig mor, og at den eneste udvej var, at jeg skulle dø, lyder det fra Julie Ugleholdt i 'Go' aften Danmark'.
Selvmedicineringen gjorde hende gladere og gav hende overskuddet til at gøre ting, der gjorde hende godt - såsom at dyrke yoga, meditation og en sundere kost.
- Første gang var jeg nervøs for at miste selvkontrollen, men de fordomme blev skudt til jorden, for jeg blev ikke skæv eller høj. Jeg tog svampene i så lille en dosis, at det var nok til at hjælpe, og det gjorde, at jeg følte mig gladere.
- Jeg begyndte at mærke den moderkærlighed, som jeg ikke rigtig havde haft, og jeg kunne tage min datter ind, nyde hende og være sammen med hende, siger Julie Ugleholdt.
Efter tre måneder stoppede hun med at bruge svampene. Fordi behovet ikke længere var der, lyder det.
Ekspert: Det er en rigtig dårlig idé
Det kan måske lyde fristende, men hvis man overvejer at gøre det samme som Julie Ugleholdt, bør man lade være.
- Det kan på ingen måder anbefales.
Sådan lyder det fra Gitte Moos, der er professor i klinisk neurobiologi ved Københavns Universitet og overlæge ved neurologisk afdeling på Rigshospitalet.
To mindre studier viser, at behandling med det aktive stof i svampene, psilocybin, ser ud til at have en gavnlig effekt på depressive personer, som ikke bedres på almindelig behandling.
I forsøgene blev patienterne givet en enkelt såkaldt hallucinogen dosis psilocybin i selskab med en psykolog, der overvågede patienterne før, under og efter, de havde indtaget stoffet.
- Og de forsøg, man har foretaget, ser positive ud i den forstand, at de personer, der ikke har kunnet få hjælp på traditionel vis, har kunnet få det bedre ved at blive givet psilocybin, siger Gitte Moos.
De to studier er nu ved at blive fulgt op af et større klinisk kontrolleret forsøg, der foregår flere steder i Europa, så der arbejdes på at kunne anvende psylocybin i behandlinger.
Men gør man, som Julie Ugleholdt har gjort, risikerer man, at det går galt, lyder det.
- For det første ved man ikke, hvad svampene indeholder, og for det andet er der ikke videnskabeligt belæg for, at en sådan "mikrodosering" af svampe, som Julie anvendte, overhovedet kan afhjælpe en depression. Brug af svampe kan i værste fald risikere at medføre en psykose, advarer professoren.
- En anden ting er, at det kan være problematisk i forhold til amning. Vi ved jo ikke, hvordan det påvirker små børns hjerner, siger Gitte Moos.
Det perfekte liv
For Julie Ugleholdt handler det ikke om at lokke andre til at tage psykedeliske svampe.
Da hun blev gravid, var hun ledelseskonsulent i et stort firma, hvor hun rådgav topledelsen i blandt andet ledelsesudvikling og optimering.
- Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg havde meget kontrol. Jeg havde det perfekte job, den perfekte mand og den perfekte bolig. Jeg manglede bare mit perfekte barn, siger hun.
Det var derfor, det ramte hende så hårdt, da tingene gik skævt, tror Julie Ugleholdt.
Og hun mener, at mange andre har det på samme måde, som hun havde det. Det er derfor, hun har valgt at dele sin historie, lyder det.
- Der er så meget pres og så mange forventninger hele tiden, og vi føler os bare enormt forkerte. Det vil jeg gerne være med til at lave om på, siger hun.
- Da jeg havde det værst, hjalp det mig meget at høre om andre. For jeg troede, at jeg var den eneste, der havde det sådan her, og jeg følte mig meget alene i det. Det hjalp at høre om andre, der havde haft det skidt, men som var kommet ud på den anden side. Det gav mig et håb, siger Julie Ugleholdt.
Ville gøre det igen
I dag er det over et år siden, at hun sidst brugte svampene, men oplevelsen har givet hende et andet syn på tilværelsen og livet.
Den perfekte karrierekvinde og jobbet har hun sagt farvel til. Der var for mange krav. I stedet går hun efter sin drøm om at kunne leve af at være forfatter, lyder det.
Hendes datter, Charlie, fylder snart to år, og forholdet til hende er som enhver anden mors - fyldt med kærlighed og omsorg.
- Jeg føler, at jeg har en fået ny chance, så på den måde var depressionen faktisk en gave. Jeg fik et andet perspektiv på tingene. For penge og statussymboler er bare ligegyldige, hvis man gerne vil dø, siger Julie Ugleholdt.
Hun er ikke sikker på, om hun nogensinde bliver klar til at få flere børn, men hvis det skete, at hun fik en ny fødselsdepression, er hun ikke i tvivl:
- Jeg ville tage svampene igen, hvis jeg blev depressiv. Jeg synes stadig, det var den rigtige beslutning, slutter den 31-årige mor.
Se indslaget, hvor Julie Ugleholdt fortæller om sin utraditionelle selvmedicinering, i 'Go' aften Danmark' på TV 2 PLAY