GO'

22-årig glemte hele sit liv efter voldsom ulykke: - Alt, jeg ved om mig selv, ved jeg fra andre

Da han vågnede af koma, kunne han ikke genkende sine forældre.

En tidlig maj morgen i 2017 forsvandt alle minder fra 22-årige Fredrik Borellis hukommelse.

Han husker ikke selv, hvad der skete, men han har fået fortalt, hvordan en bil overså sin vigepligt og ramte hans motorcykel med et højt brag.

Det sendte den 22-årige i mere end 100 dages koma og betød, at han nu ikke kan huske noget fra sit liv før ulykken.

Men med hjælp fra billeder, videoer og sine venners beretninger er han langsomt ved at lære sig selv at kende igen.

- 99 procent af det, jeg ved om mig selv, det ved jeg fra andre, der har fortalt mig det. Jeg aner ikke, hvor meget jeg mangler at huske. For man kan jo ikke huske det, man ikke kan huske, siger Fredrik Borelli i 'Go' morgen Danmark'. 

Jeg var åbenbart helt sikker på, at jeg havde været på en ekspedition i rummet

Fredrik Borelli

Først i dag, halvandet år efter, er han endelig ved at få dannet sig indtryk af, hvem han var inden ulykken, fortæller han.

Hans nære venner beskriver ham som "sjov, loyal, munter og en rigtig god kammerat", og det er noget, den 22-årige prøver at lære, om han kan leve op til.

Men hans egne minder om fortiden er stort set væk, lyder det.

Troede, han havde været på rumrejse

Heldigvis for Fredrik Borelli var der tilfældigvis både to læger og en paramediciner i det kryds, hvor ulykken skete for halvandet år siden.

Den 22-årige er overbevist om, at han skylder dem sit liv.

De utallige indlæggelser i perioden efter ulykken husker han ikke noget fra, men han har fået fortalt, hvordan han med stor overbevisning afviste, at han skulle have været i koma.

- Jeg var åbenbart helt sikker på, at jeg havde været på en ekspedition i rummet, lyder det.

Da han vågnede op fra sit, kunne han ikke genkende sine forældre, og selvom han i dag ved, at de er hans mor og far, så kan han stadig ikke huske sit liv med dem.

Den 22-årige arbejder hårdt på at få hukommelsen tilbage ved professionel hjælp fra talepædagoger, fysioterapeuter og neuropsykologer.

Men indsatsen handler om at forbedre hans evner til at huske i fremtiden og ikke om at redde minderne ud af mudderet, lyder det. 

Det er hans familie og venner, der hjælper Fredrik Borelli med at male billedet af, hvem han var engang. 

Jeg er på mange måder nødt til at være ligeglad med, hvem jeg var

Fredrik Borelli

Det er bittersødt, lyder det.

- Jeg er på mange måder nødt til at være ligeglad med, hvem jeg var. Nu skal jeg genopfinde mig selv og finde ud af, hvilke ting jeg kan lære af mit gamle jeg, siger han.

- Hvad vil jeg beholde, og hvad vil jeg ændre på? Hele situationen er sgu da tragikomisk, siger han. 

Alt er dog ikke uigenkaldeligt slettet, som han først troede.

- De er bare blevet låst inde, og man kan sige, at billeder, beskeder og andre ting er nøglen til det. Hvis jeg ser en ting, et sted eller et ansigt, så kommer der minder frem. For eksempel var jeg ude at se en gammel skole, som jeg svagt kunne genkende, men så kom der pludselig et minde fra skolen, husker den 22-årige.

De minder, der gør ham gladest at få tilbage, er de helt almindelige hverdagsting, der minder ham om, hvad han var for en type, og hvordan han var som menneske, lyder det. 

Hukommelsen er som en computer

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen findes der ikke præcise tal på, hvor mange der bliver ramt af akut opstået hukommelsestab eller amnesia, som det også hedder, som Fredrik Borelli gjorde.

Men det sker, og ifølge hjerneforsker og professor ved Sjællands Universitetshospital Troels W. Kjæer er den 22-årige et eksempel på, hvordan vores minder kan komme tilbage - selv efter en voldsom skade.

- Det, der kendetegner hukommelsen, er, at vi tager ting, vi oplever eller lærer, og lægger dem på en hylde i hjernen.

- Man kan se på det lidt som en computer. I værste fald er ledningerne revet over, og så er der ikke noget at gøre. Men i bedste fald har man bare ‘taget strømmen til computeren’, så den ikke har nået at gemme de seneste oplysninger, mens man måske også har glemt, hvor man skal finde hylderne med minder, forklarer professoren.

Heldigvis kan nogle ved associering få minder tilbage, hvis signalet ikke er helt revet over, lyder det.

Her mener Troels W. Kjæer, at Fredrik Borellis tilfælde lyder håbefuldt.

- Det tyder på, at han kan få meget tilbage. Han har været udsat for noget utroligt traumatisk, og sammen med den fysiske skade kan det også bidrage til at blokere hukommelsen. Med den rette hjælp tror jeg, at der kan være gode håb for den unge mand, siger hjerneforskeren.

Og noget tyder på, at han har ret.

Det sidste halve års tid er det gået stærkt. Han begynder at være tæt på den gamle Fredrik

Søren Emil Sørensen

Kan ikke huske sin bedste ven

Det kan en af Fredrik Borellis bedste venner, Søren Emil Sørensen, skrive under på.

Ligesom familien og resten af vennekredsen har hans barndomsven også været mærket af ulykken.

For selvom han var Fredrik Borellis bedste ven, kan den 22-årige i dag ikke længere huske deres årelange venskab.  

- I begyndelsen, da jeg besøgte ham på hospitalet, troede han, jeg var en fantasiven. Først nu ved han, hvem jeg er, og jeg kan hjælpe til med at fortælle historierne bag mange af de billeder og videoer, han har, fortæller Søren Emil Sørensen.

Men han kan se, hvordan samtalerne hjælper sin ven.

- Det sidste halve års tid er det gået stærkt. Han begynder at være tæt på den gamle Fredrik. Han er og har altid været hjælpsom og humoristisk og god til at få den gode stemning op. Jeg har aldrig mødt nogen, der ikke kunne lide Fredrik, siger Søren Emil Sørensen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Indimellem dukker der dog oplysninger op, der kan være svære at begribe.

- Jeg fik at vide, at jeg havde flirtet med en pige og lavet nogle ting til en fest, og det kunne jeg simpelthen ikke forstå. Jeg troede åbenbart, jeg var sådan en hellig type, der ventede til ægteskabet, fortæller Fredrik Borelli.

For ham er det smertefuldt at vide, at han ikke husker dem, han plejede at have i sit liv, og hvordan han var.

Men det er den slags oplysninger, der er med til at få den 22-årige til at forstå, hvem han var inden ulykken.

Og livet er ikke, som det var før. Slet ikke, lyder det.

- Jeg er nok ikke så tiltalende som samtalepartner. Hvis jeg er hjemme hos en, og vi taler om noget fra før, så føler jeg, at de taler om en anden person end mig. For jeg kan ikke huske nogen af vores minder, slutter Fredrik Borelli.

Se hele interviewet med den 22-årige, der har glemt hele sit liv på TV 2 PLAY.