Ørkenløber Tommy Jacobsen
Sundhed

Kroppen havde givet op – men én tanke fik ham til at fortsætte under vanvittige forhold

Annoncørbetalt indhold: 57-årige Tommy Jacobsen løber seks ekstreme ørkenløb på kun ét år for at indsamle penge til gadebørn i Indien.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Normal.

Tommy Jacobsens krop var for længst stået af.

I Perus knastørre ørken sank løberens ben længere og længere ned i det, der føltes som kviksand. En flere hundrede meter lang sanddyne tårnede sig op foran den dehydrerede nordjyde, der samtidig befandt sig i en mindre sandstorm.

Det var fjerdedagen på en i alt 250 kilometer lang løbsrute gennem et af de tørreste områder i verden. Løbet var 2017-udgaven af Marathon Des Sables, der strakte sig over syv dage i december sidste år. Den på det tidspunkt 56-årige Tommy Jacobsen fra Hobro er en erfaren maratonløber, som havde givet sig selv sit livs udfordring.

Han ville gennemføre ørkenløbet som den første dansker og finde ud af, hvad fysikken kunne klare under ekstreme forhold. Efter cirka 150 kilometer i 50 graders varme sagde kroppen fra, men stædighed og hjælp fra et højere sted bar ham igennem.

- Jeg kunne hverken indtage mad eller væske, og jeg var helt færdig. Jeg var nødt til at bede til Vorherre for at høre, om jeg havde lidt til gode deroppe, for så ville jeg godt have det udbetalt med det samme. Ellers ville jeg nok ikke være kommet igennem det, siger Tommy Jacobsen og slår et stort grin op.

Løberen ved godt, det er en smule ekstremt, det han har gang i. Det afslører hans fjantede grin, der høres hver gang snakken falder på løbeturene i verdens afkroge. Tommy Jacobsen har et venligt smil, gråt hår og skægstubbe.

Når nordjyden løber under varmere himmelstrøg, har han hvide løbebriller på og en orange bandana, der næsten har samme farve som ørkensandet, han løber i.

På venstre biceps har han fået tatoveret ”Klub 100 Marathon”, som et tydeligt bevis på, at han i 2015 løb 100 maratons på 100 uger.

Tommy Jacobsen

Alder: 57 år.

Bor i Stinesminde, et lille fiskerleje på nordsiden af Mariager fjord.

Gift med Susanne. Sammen har de to børn.

Uddannet tømre og er i dag direktør og indehaver af to Invita-butikker med 40 medarbejdere.

Løb sit første maraton i 2011. I 2014-2015 løb han 100 officielle maratons på 100 uger. Han har i alt gennemført 128 maratonløb.

Tilbage til ørkenløbet i Peru. På trods af krisen sluttede danskeren som nummer 149 af de 222 løbere, der gennemførte. For Tommy Jacobsen var der også et større formål med at tilmelde sig løbet i Peru.

Nogle måneder forinden havde han læst bogen ”Hvad svarer du når livet kalder”, der handler om kvinden bag den danske hjælpeorganisation LittleBigHelp, Lisbeth Johansen, og hendes beslutning om at droppe karrieren til fordel for at hjælpe indiske gadebørn.

Tommy Jacobsen var inspireret af den modige kvinde, der havde givet afkald på et topjob hos hotelkæden Hilton, fordi hun ville hjælpe andre.

- Bogen om hende ramte mig dybt. Da livet kaldte på Lisbeth, lagde hun hele sin tilværelse om for at hjælpe en masse udsatte mennesker nede i Indien. Så jeg tænkte: når livet kalder på mig, så løber jeg. Og hvorfor ikke også gøre det i en god sags tjeneste? lyder det spørgende fra Tommy Jacobsen.

For løberen blev det startskuddet til et samarbejde med Lisbeth og LittleBigHelp. Efter ørkenløbet i Peru satte han sig et nyt mål for 2018 og 2019. Tommy Jacobsen vil være den første i verden til at gennemføre seks af verdens hårdeste ørkenløb inden for et år.

Gennem sponsorater og private donationer er ambitionen at indsamle 250.000 kroner, der går ubeskåret til gadebørn i Kolkata, så de kan få et bedre liv.

Den øjeblikkelige status er, at de 250.000 kroner allerede er nået, og der resterer stadig to løb – et i New Zealand i marts og et i Marokko til april.

I dag har Tommy knap 50 sponsorer, der donerer et beløb pr. løbet kilometer. Derudover kommer en række private donationer direkte fra Facebook-siden ”Run for LittleBigHelp - 1250 km Ørkenløb”, hvor man kan følge ekstremløberens vej til den sidste målstreg i Marokko. Et ekstra løb er kommet til undervejs, så der egentlig er tale om 1500 kilometer.

Run for LittleBigHelp

Tommy vil være den første i verden, der gennemfører seks af verdens hårdeste ørkenløb på ét år. Der er tale om i alt 1500 kilometer i ekstreme omgivelser.

Han vil indsamle 250.000 kr. til gadebørn i Kolkata, så de kan få et bedre liv.

To kroner pr. løbet kilometer kan give måltider til tre børn i et år, sikre 340 børn et sundhedstjek eller sørge for uddannelse og mad til et gadebarn i seks måneder.

Sponsorerne og de mange der følger med – både herhjemme og i Indien – gør, at den 57-årige føler et stort ansvar. Han skal gennemføre.

- Det er en kæmpe motivation, at der er nogen, der vil være sponsor for mig. Men det forpligter også. Jeg skylder dem at klare mig gennem løbene.

- Men selvfølgelig er den allerstørste motivationsfaktor at jo flere kilometer, jeg løber desto flere penge går der ned til børnene. Jeg har lovet dem at gennemføre, og de bakker mig op med små videoer, hvor de hepper på mig. Jeg har været ved at gå kold flere gange, men så ser jeg jo børnene for mig, og det giver ekstra kræfter. Det er ikke en mulighed at stoppe, siger jernmanden.

Ekstremsport som ørkenløb, maraton og triatlon er efterhånden ved at blive en udbredt måde at indsamle penge på til velgørende formål. Det fortæller indsamlingsrådgiver Stig Fog, der har mere end 20 års erfaring med fundraising.

- Det er en international tendens, som vi især har set i de engelsksprogede lande. Rejsebureauer har ligefrem specialiseret sig i at tage ekstremsportsudøvere med op på Kilimanjaro, hen over Nordpolen og andre steder med det formål at samle penge ind, forklarer Stig Fog og peger på, hvorfor denne form for fundraising har vundet indpas:

- De sociale medier gør, at man har meget nemmere ved at komme i kontakt med en masse mennesker ganske hurtigt og helt gratis. Derudover er vores trang til selvrealisering og ekstremer blevet større.

LittleBigHelp

LittleBigHelp er en NGO, der arbejder for at skabe bedre fremtidsmuligheder for udsatte børn og kvinder i Indien.

De arbejder for at sikre grundlæggende børnerettigheder som uddannelse, beskyttelse og styrke kvinder socialt og økonomisk gennem erhvervsrettet undervisning – hver eneste dag.

Gennem 18 forskellige projekter giver de direkte støtte til mere end 600 børn og kvinder – og indirekte til mere end 1000 udsatte familier.

LittleBigHelp er grundlagt i 2010 af danskeren Lisbeth Johansen, som fortsat er frivillig leder af organisationen. 80 medarbejdere er ansat i Indien og to i Danmark.

Løb blev Tommys redning

Den mangedobbelte maraton- og ekstremløber har langt fra bundet løbeskoene hele sit liv. Faktisk var det først i 2009, at nordjyden begyndte at løbe – af nød.

Tommy havde været selvstændig Invita-forhandler siden 1989 med en butik i Aalborg. I 2006 åbnede han endnu en butik i Aarhus, og to år senere stod Danmarks største køkkencenter på 1800 kvadratmeter færdig i den jyske hovedstad.

- Da jeg tog beslutningen om at bygge, var det opgangstider i bygge- og køkkenbranchen, og vi troede træerne groede ind i himlen, fortæller køkkenhandleren om den skæbnesvangre beslutning.

For da køkkencentret åbnede, og finanskrisen ramte i 2009, stod Tommy Jacobsen med en kæmpe forretning og 20 medarbejdere, men næsten ingen kunder. Året efter blev nordjyden nødt til at dreje nøglen om og sætte alle kræfter ind på at redde sin butik i Aalborg.

- Jeg pantsatte stort set alt, hvad min familie og jeg ejede. Jeg lovede min hustru, at jeg nok skulle få det hele på højkant igen. Det lykkedes efter mange timers hårdt arbejde.

Godt hjulpet på vej af sine løbeture stod han det økonomiske uvejr igennem og kom stærkere ud på den anden side.

- Jeg er sikker på, at jeg ”overlevede” på grund af løbeturene i skoven og ved Mariager Fjord. Det var med til at cleare min hjerne og give mig ny energi, når det så allermest sort ud. På løbeturene fik jeg tænkt tingene igennem, og jeg fandt næsten altid løsninger på mine udfordringer, siger Tommy Jacobsen.

I efteråret 2011 stillede Tommy Jacobsen op til sit første maraton, og siden er løbsambitionerne bare vokset. I dag løber han mellem 70 og 80 kilometer ugentligt.

DE PASSIONEREDE DANSKERE

Denne artikel er en del af artikelserien ’De passionerede danskere”, der præsenteres i samarbejde med Normal.

I serien stilles der skarpt på de gode, skæve og rørende historier fra det frivillige Danmark og de mange foreninger rundt om i landet.

Vi møder ildsjæle og foreningsmedlemmer i deres rette element og undersøger de mangfoldige fællesskaber, som binder dem sammen. 

Løbeturene foregår typisk rundt om Mariager Fjord med vandflasker i rygsækken, så han kan vænne sig til belastningen.

Under ørkenløbene skal deltagerne selv medbringe både sovepose, liggeunderlag, mad og medicin, og rygsækken vejer derfor cirka 10 kilo. Det eneste, løberne ikke selv skal sørge for, er vand og det telt, de deler med seks andre løbere.

Jeg drømmer om ørkenløbene hver eneste nat den efterfølgende uge.

Tommy Jacobsen

Ørkenløbene er altid delt op på den måde, at man løber cirka et maraton om dagen. På femtedagen tager man typisk natten med og løber det dobbelte for at nå op på de 250 kilometer, som er løbenes distance.

Derfor er det også nødvendigt med en uges pause efter et løb – nogle gange mere – hvor kroppen har brug for at restituere. Tommy Jacobsen er både vendt hjem med fibersprængninger, skinnebensbetændelse og maltrakterede negle og fødder.

I Peru fik han en overbelastningsskade, der fik hans fødder til at svulme op, så de mest af alt lignede noget, der burde sidde på en elefant.

Skaden kom allerede efter 200 kilometer, så Tommy Jacobsen fortsatte naturligvis og gennemførte på trods af de hårdt medtagede lemmer. Men det er faktisk ikke kun fysisk, at turene skal bearbejdes, fortæller han.

- Jeg drømmer om ørkenløbene hver eneste nat den efterfølgende uge. Det er nok, fordi jeg er så intenst inde i løbet den uge, det står på.

Fra ørken til Antarktisk

Med drivvåde sko og sne til knæene kæmpede Tommy Jacobsen en indædt kamp for at gennemføre årets sidste løb. De tørre ørkenlandskaber var byttet ud med et smukt, men også bidende koldt sceneri.

Sneklædte bjerglandskaber hvor pingviner og sæler slængede sig, var det, der viste sig for øjnene af løberen fra Hobro.

Sporet han løb i var smattet, ujævnt og glat. Flere steder på ruten var der huller direkte ned til iskoldt vand, og det fik en løber fra Taiwan at mærke, da han trådte forkert og pludselig stod i vand til brystet. Men Tommy løb stærkt, og han fik skabt god afstand ned til en belgisk løber, der lå nummer to i kategorien for 50+.

Med trætte og ømme ben slæbte Tommy sig indover stregen på en samlet 11. plads ud af 50 deltagere. I 50+ kategorien, der tæller 40 procent af løberne, blev han dog nummer et.

- Jeg vidste ikke helt, hvad det var, jeg gik ind til. Jeg har ikke engang prøvet at være på skiferie, da jeg faktisk ikke er så vild med kulde, siger Tommy Jacobsen og griner igen på sin karakteristiske facon.

Det er snart tre uger siden, at ekstremløberen vendte hjem efter løbet i Antarktisk. Han ser allerede frem til de sidste to løb i foråret i New Zealand og Marokko, hvor han igen vil blive presset til det yderste.

Under løbet i Peru, hvor han var allermest presset, udgik 25 procent af alle løbere, så hvordan vil han undgå, at det sker?

- Det handler om psyken. Hjernen siger nok 1000 gange: ”Nu skal du stoppe Tommy, nu skal du stoppe, nu skal du stoppe”. Men jeg ved godt, at selvom kroppen siger det, kan den holde til det dobbelte, så det handler om bare at bevæge det ene ben foran det andet. Før eller siden kommer du i mål, griner Tommy Jacobsen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.