Sundhed

Briter anbefaler rygere at vælge e-cigaretter - dansk forsker måber

Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger stiller sig måbende overfor de britiske anbefalinger.

I anledning af årsskiftet sætter de britiske myndigheder ind for at få briterne til at droppe smøgerne til fordel for e-cigaretter.

Det er sundhedsmyndigheden Public Health England (PHE), som er et organ under det britiske sundheds- og socialministerium, der i en ny kampagne mener at vise de skader, cigaretrøg fører med sig sammenlignet med dampen fra en e-cigaret.

Og forskellen er til at få øje på i kampagnevideoen.

Ifølge PHE's kampagne er e-cigaretter faktisk 95 procent mindre skadelige end almindelige cigaretter.

Danske myndigheder bør følge trop

Formålet med den britiske kampagne er at understrege, at e-cigaretter trods rygter om det modsatte, er et godt alternativ til tobaksudgaven, lyder det fra John Newton, som er professor i folkesundhed og direktør for sundhedsforbedring ved PHE.

- Det ville være tragisk, hvis tusinder af rygere, som kunne stoppe ved hjælp fra en e-cigaret, holder sig tilbage på grund af en ubegrundet frygt for deres sikkerhed.

Kim Dabelstein Petersen er af den klare holdning, af de danske myndigheder må følge trop. Video: Morten Schultz

Og det er en pointe, som formanden for Dansk e-Damper Forening, Kim Dabelstein Petersen, kan følge. 

Han er af den klare holdning, at de danske myndigheder bør få fingeren ud og følge trop: 

- Det lader ikke til, at de følger med i de engelske tal, fordi Sundhedsstyrelsen har lige svaret sundhedsudvalget, at de ikke kan se, at der er en sammenhæng mellem e-cigaretterne og det rygefald, der har været i England, siger han. 

Hjerteforeningen imod 

Chancen for, at Kim Dabelstein Petersen får sit ønske opfyldt, er dog minimal, hvis man spørger Charlotta Pisinger. Hun er professor i tobaksforebyggelse og udtaler sig til TV 2 på vegne af Hjerteforeningen.

- Vi anbefaler bestemt ikke e-cigaretter til at holde op med at ryge, siger hun og tilføjer, at konklusionen fra den engelske rapport er problematisk. 

- Det er der ikke noget som helst belæg for at sige, at e-cigaretter er 95 procent mindre skadelige. Vi kender ikke langtidskonsekvenserne.

Charlotta Pisinger er professor i tobaksforebyggelse og udtaler sig til TV 2 på vegne af Hjerteforeningen. Video: Kim Frandsen

Rapportens baggrund er et problem

Hun kritiserer blandt andet undersøgelsens grundlag og sætter spørgsmålstegn ved, at den ikke er lavet systematisk.

- Man er nødt til at se på alle studier. Man kan ikke bare håndplukke dem, der taler ens egen sag.

I kampagnen og undersøgelsen fra PHE lægger flere forskere både navn og ry til undersøgelsen, men det gør den ikke nødvendigvis mere rigtig, hvis man spørger Charlotta Pisinger.

- Vi er flere tobaksforskere fra hele verden, der stiller os måbende overfor, hvad der foregår i England. Der er ingen tvivl om, at forskerne mener, at det er et godt rygestopsmiddel, fortæller hun og tilføjer, at andre studier viser, at personer, der forsøger at droppe rygningen med e-cigaretter rent faktisk har lavere succes.

Omfanget af skade stadig ukendt

Selvom langt de fleste forskere verden over er enige om, at der er færre kræftfremkaldende stoffer i e-cigaretter end i de almindelige, er det bestemt ikke nok til, at Charlotta Pisinger vil stå inde for en anbefaling af dem. 

Med almindelige cigaretter hopper du ud fra 10. sal. Med e-cigaretter ved vi ikke, om du hopper ud fra 3. eller 15., men det er ikke godt for dit helbred

Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse

Det er nemlig fortsat for tidligt at sige noget om selve omfanget af den skade, dampen fra e-cigaretter har.

- Med almindelige cigaretter hopper du ud fra 10. sal. Med e-cigaretter ved vi ikke, om du hopper ud fra 3. eller 15., men det er ikke godt for dit helbred.