Sundhed

Det er farligere at sidde stille end at ryge

Tilbringer man for meget tid i sofaen, kan det sammenlignes med at ryge en pakke cigaretter, mener professor.

De fleste ved, at det er skidt for helbredet at ryge eller være overvægtig. Men faktisk er det en tredje gruppe, der placerer sig i toppen, når det kommer til tidlig død.

Ifølge en ny videnskablig artikel er cigaretter og store mængder fed mad nemlig ikke det værste, du kan udsætte din krop for. Det er inaktivitet til gengæld, skriver Videnskab.dk.

Personer i dårlig form har større risiko for at dø som 50-årige end både rygere, diabetikere og mennesker med fedme, der ikke er i dårlig form. Det viser et studie af 12.000 midaldrende mænd og kvinder, som artiklen henviser til.

En dag med fysisk inaktivitet har samme omkostninger for din krop som at ryge tre cigaretter

Karim Khan, professor i sportsmedicin

Samme omkostninger som rygning

Karim Khan er professor i sportsmedicin ved University of British Columbia i Canada og en af forfatterne på artiklen. Han fortalte på en konference på Syddansk Universitet, hvor store konsekvenser det kan få at være i dårlig form.

- En dag med fysisk inaktivitet har samme omkostninger for din krop som at ryge tre cigaretter. På en uge svarer det til at ryge en hel pakke. Det kan du tænke over, hvis du synes, du har for travlt til at løbe en tur, lød det fra Karim Khan ifølge Videnskab.dk.

Et skjult problem

En god form kan spare en for flere problemer med helbredet. Motion har nemlig en god effekt på blandt andet forhøjet blodtryk og diabetes, men også flere kræfttyper og hjertekarsygdomme.

Derudover har det også en effekt på den mentale sundhed - herunder forebyggelse af depression og andre psykiske lidelser.

Men inaktivitet er mindre synligt end for eksempel rygning, hvilket betyder, at mange er mindre opmærksommme på det, fortæller idrætsfysiolog Eskild Ebbesen, der også er tidligere letvægtsroer og kendt fra 'guldfireren'.

Problemet er, at folk godt ved, om de ryger eller ej, men ikke alle ved, at de er inaktive

Eskild Ebbesen, idrætfysiolog

- Det er stadig hamrende usundt at ryge, men det er også hamrende usundt at være inaktiv. Problemet er, at folk godt ved, om de ryger eller ej, men ikke alle ved, at de er inaktive, siger han til TV 2.

- Mange føler, at de har travlt, men det er travlhed foran en computer og ikke nødvendigvis af fysisk karakter. 

Fodbold er medicin

Konferencen skulle ikke blot sætte fokus på, hvor vigtigt det er for ens sundhed at få rørt sig, men også fremhæve fodbold som særligt effektivt.

Faktisk så effektivt, at flere af professorerne dristede sig til at tillægge sporten samme virkning som medicin. Her peger de på, at fodbold giver anledning til en masse temposkift, hvilket er godt for konditionen.

Men også det sociale i holdsporten er givende, fordi det øger chancerne for, at man kommer igen, fortæller Eskild Ebbesen.

- Det er nemmere at vedligeholde noget, hvis man synes, det er sjovt, og man gør det sammen med nogle andre. Fodbold ligger ofte på et bestemt tidspunkt på ugen, og man mødes med kammerater - det er et optimalt setup, siger han.

Ikke for alle

En sport som foldbold er dog ikke for alle. I hvert fald ikke, hvis man slet ikke har været vant til at bevæge sig, mener idrætfysiologen. Hvis man ikke er vant til det stiger risikoen for skader nemlig, og er man skadet kan man jo ingenting lave, forklarer han.

- Men hvis man bare gerne vil være sundere, handler det heller ikke nødvendigvis om at komme i super form. Selvfølgelig siger man jo mere, jo bedre, men det kan gøre meget, hvis man bare er fysisk aktiv dagligt og en gang imellem få pulsen højere op.