Blogger deler foto af sin krop efter fødsel: - Jeg vil gerne vise, at det er normalt

Kvinder skal stoppe med at skamme sig over deres mor-krop. Det mener blogger og jordemoder Cana Buttenschøn, der forsøger at gøre op med kropsidealet.

”Det ligner mĂĄske ikke de fleste andre før-efter-billeder du støder pĂĄ her pĂĄ internettet, hvor det ofte lader til at kvinder som lige har født, har et indbygget korset, som pĂĄ et splitsekund trækker indvolde og (stadig ret stor) livmoder pĂĄ plads, som et anker der trækkes ind pĂĄ et skib. Men jeg lover dig, at det er nogenlunde sĂĄdan her, de fleste af os ser ud. I hvert fald efter”.

SĂĄdan skriver blogger og tidligere jordemoder Cana Buttenschøn i et Instagram-opslag, hvor hun viser to billeder af sin krop.

Det ene er taget tre timer efter hendes første fødsel, og det andet er taget tre uger inden fødslen.

Indtil videre har opslaget fĂĄet mere end 6000 likes.

Cana Buttenschøn, som er mor til to, har delt billedet, fordi hun mener, at mange har en urealistisk og idealiseret opfattelse af, hvordan kvindekroppen ser ud efter en fødsel.

Det fortæller hun i â€™Go’ morgen Danmark’.

- Mange ved ikke, at kroppen gør ondt ovenpĂĄ fødslen, og vi tænker ikke over, at der ogsĂĄ er nogle kropslige udfordringer bagefter. Vi tænker bare pĂĄ, at vi skal tabe os og komme tilbage i form, siger Cana Buttenschøn. 

I Danmark blev der sidste ĂĄr født godt 61.000 børn. For Cana Buttenschøn er hĂĄbet, at hun med sin ĂĄbenhed kan være med til at hjælpe nogle af de nybagte og kommende mødre med at acceptere, at deres kroppe ikke pĂĄ magisk vis forvandler sig tilbage til udgangspunktet, sĂĄ snart de har født. 

- Der er altsĂĄ lige en tid, hvor man bare er som sĂĄdan en underlig lille badebold. Og det er helt okay. Jeg vil gerne vise, at det er normalt, siger hun.

Skru ned for forventningerne

Cana Buttenschøn er ikke den eneste, der oplever, at der mangler fokus på efterfødselstiden, og at kvinder til tider har et urealistisk billede af, hvordan det er at have født.

Det mener ogsĂĄ Gitte Reck-Magnussen, der er jordemoder og medejer af jordemoderklinikken Moderliv.

NĂĄr hun møder de nybagte mødre, oplever hun, at de ofte er lidt en undskyldning for dem selv, fordi de ikke føler, at de kan leve op til deres egne forventninger. 

- Mange kvinder føler sig som en brugt klud efter en fødsel. De har mĂĄske forestillet sig, at de ville kunne sidde pĂĄ en cafĂ© med babyen pĂĄ armen og en cafĂ© latte i hĂĄnden to dage efter fødslen. Men nĂĄr de sĂĄ ikke engang orker at skifte tøj, bliver de skuffede over sig selv, siger Gitte Reck-Magnussen.

Hun mener, at det er vigtigt, at der kommer mere fokus på tiden efter fødslen, og at man hylder efterfødselskroppen på samme måde, som man hylder de store, struttende maver.

- Man er nødt til at huske på, at selvom man føler sig slidt og brugt, så er ens krop i gang med noget helt fantastisk, siger hun.

Gitte Reck-Magnussen understreger, at det er vigtigt, at man accepterer, at det tager tid at komme sig efter en fødsel - både fysisk og mentalt. Gør man ikke det, kan det få konsekvenser, fortæller hun.

- Hvis man stresser over, hvordan man har det, eller hvordan man ser ud, kan det være svært at koncentrere sig om det, der egentlig er det vigtige; ens barn, ens rolle som mor og ens parforhold, siger Gitte Reck-Magnussen.

Tal om hæmoriderne

Ifølge Cana Buttenschøn hænger det urealistiske kropsideal i høj grad sammen med, at kvinder forsøger at fremstille sig selv i det bedst mulige lys og har svært ved at tale om de mindre flatterende sider.

Man behøver ikke gå og være ked af det, hvis man ikke ligner en supermodel, dagen efter man har født

Cana Buttenschøn

- Vi kvinder er blevet så pæne, og vores prutter lugter ikke. Så når vi er gravide og føder, er der nogle kropslige situationer, som vi ikke skilter med. For eksempel at vi får hæmorider, og at vi er bange for det. Det er et kæmpe tabu at tale om, for vi vil jo gerne være både seje, kloge, dygtige, sexede og tiltalende, siger hun.

Særligt på de sociale medier eksisterer en perfekthedskultur, mener hun. Og det er problematisk, fortæller hun.

For selvom hun er glad for at bruge Instagram, ved hun ogsĂĄ, at de sociale medier kan være med til at skabe nogle høje forventninger til, hvordan virkeligheden ser ud.

- Noget, jeg især krummer tæer over, er, nĂĄr jeg har set billeder af slanke efterfødselskroppe, og andre gravide sĂĄ sidder og tænker, at sĂĄdan skal de se ud efter fødslen. Jeg synes simpelthen, at det er sĂĄ ærgerligt, at de bliver lede og kede af deres krop efter fødslen, siger Cana Buttenschøn.

Hun er klar over, at hun i kraft af sit virke som blogger nemt kan komme til at bidrage til skabelsen af det pæne glansbillede, som hun kritiserer. Netop derfor har det været vigtigt for hende at dele billederne af sin krop.

- Jeg synes, at jeg skylder at give et mere ærligt billede af, hvad det rent faktisk vil sige at være kvinde og gravid og at blive nogens mor, siger hun og tilføjer:

- Man skal ikke altid være perfekt, og man behøver ikke gå og være ked af det, hvis man ikke ligner en supermodel, dagen efter man har født.

Ingen grund til skam

Det nylige opslag på Instagram er ikke det første eksempel på, hvordan Cana Buttenschøn har delt billeder af sin uperfekte krop.

I efteråret 2018 delte hun et billede af sin mave for at vise, hvordan den så ud efter to fødsler.

Desuden har hun skrevet to bøger om henholdsvis tiden før og tiden efter graviditeten, hvor hun har trukket på sin erfaring som jordemoder, men også har taget udgangspunkt i sig selv og sin egen krop.

Ved at være åben om sine strækmærker, det løse maveskind og sin mor-krop i det hele taget håber hun, at hun kan gøre en forskel for de gravide kvinder og mødre, som følger hende på de sociale medier og på hendes blog.

- Jeg håber, at det bidrager til, at flere fortæller deres historier, og at vi ser hinanden i øjnene og bliver bedre til at anerkende os selv og hinanden med alle de fejl og mangler, vi har, siger hun.

- For man skal simpelthen ikke side og skamme sig og græde over, at ens krop ikke ligner sig selv. Det vigtigste er, at du er en fantastisk mor, og det har intet med moderskabet at gøre, at kroppen er anderledes efter en fødsel, siger hun. 

Se hele interviewet med Cana Buttenschøn â€‹pĂĄ TV 2 PLAY

Afstemning

Har Cana Buttenschøn ret i, at perfekthedskulturen har taget overhånd?