Sundhed

Familie delte deres kamp på tv - nu er kræftsyg 3-årig død

Laura sammen med sine forældre, Maiken og Lasse Piester-Stolpe, i 'Go' morgen Danmark'-studiet i sommer.

Lægerne i Danmark kunne ikke gøre mere for Laura. De sidste måneder har hun fået behandling i USA, men selvom det virkede, var det ikke nok.

Kort før jul fik familien Piester-Stolpe, som tidligere har fortalt deres historie i 'Holder DK i live' og 'Go' morgen Danmark', nyt håb.

Familiens yngste datter, der for knap et år siden fik konstateret en aggressiv kræftform i hjernen, som ikke kunne behandles herhjemme, havde taget godt imod en anden type behandling i USA.

Tumoren i treårige Lauras hjerne var blevet mindre, og familien fejrede jul og nytår med fornyet energi og højt humør. De håbede, at deres datter på mirakuløs vis kunne blive rask, selvom lægerne herhjemme havde opgivet håbet.

Laura havde altid været en livlig pige, der ikke var bleg for at kravle op på havelågen, men for et år siden begyndte hun at ændre adfærd, klage over hovedpine og tage sig til baghovedet. Det fik forældrene til at reagere.

Behandlingen i USA blev ved med at virke, og langsomt skrumpede Lauras tumor. I kølvandet fulgte dog også voldsomme bivirkninger, og i torsdags gik treårige Laura bort som følge af dem.

Det fejlede Laura

Laura havde sygdommen DIPG (diffust infiltrerende ponsgliom), som er en tumor på hjernestammen. Det er en af de mest aggressive kræfttyper, der findes.

Sygdommen rammer kun børn – mellem et og tre børn årligt – og der har hidtil ingen helbredelsesmuligheder været.

Tumoren lammer langsomt kroppens funktioner. Børn diagnosticeret med DIPG har hidtil alle gået igennem det samme forløb: De mister evnen til at gå, tale og til at bevæge deres arme, sidde selv og vende sig. Til sidst er lammelsen total.

- Det var meget smukt og roligt og samtidig fuldstændig forfærdeligt, ubærligt og surrealistisk, fortæller hendes far, Lasse Piester-Stolpe.

To dage med familien

Lauras forældre vidste godt, at der ville være bivirkninger af behandlingen på den amerikanske klinik, men det var samtidig deres eneste mulighed for at give datteren en sidste chance.

- Vi kan se hinanden i øjnene og med rette sige, at vi gjorde, alt hvad vi kunne for at redde Laura, fortæller hendes far.

- Hos Laura blev bivirkningerne kraftigere end forventet, men vi vidste, at det kunne ske, og vi var helt afklarede med det.

Lasse Piester-Stolpe fortæller, at Laura blev udskrevet, to dage før hun gik bort.

Om natten stod hendes søskende, hendes forældre og bedsteforældre omkring hende, og om dagen havde de hende i deres arme.

Torsdag aften kom en læge forbi familiens hjem, og her stod det klart, at den lille pige kun havde et par timer tilbage.

- Min hustru, Maiken, Lauras mor, tager hende op, og der er det lige, som om Laura tænker: “Ahh, nu er jeg hos mor, nu kan jeg slappe af og give slip”. Familien står omkring Laura og Maiken, og Laura tager sine sidste vejrtrækninger, lægger hovedet ind til Maikens hals og sover stille ind. Meget roligt og meget smukt, fortæller faren.

Økonomisk støtte fra venner og familie

Siden 8. december har Laura boet i USA sammen med sine forældre, sin femårige storebror og sin mormor.

I første omgang havde de fået at vide, at de skulle være der i fire til seks uger, men behandlingen så ud til at virke, og familien endte med at blive i næsten fire måneder.

Lauras to år ældre storebror, Mathias, har været med under store dele af hendes sygdomsforløb. Her ligger Laura til opvågning under sin behandling i Danmark.

At det overhovedet har kunnet lade sig gøre, skyldes, at deres venner og familie har startet indsamlinger til fordel for familien og Lauras behandlinger.

- Det har muliggjort, at vi kunne tage herover og leve de sidste fire måneder i Los Angeles og forsøge at redde vores datter, siger Lasse Piester-Stolpe.

Fortæller åbent

Selvom familien lige nu står i den sværest tænkelige situation, prioriterer de alligevel at fortælle medierne deres historie.

I sommer tog den dengang toårige Laura alle med storm, da hun var med sine forældre i 'Go' morgen Danmark'. Hun kendte ikke selv til sine fremtidsudsigter.

Undervejs i Lauras sygdomsforløb har de også løbende fortalt om deres op- og nedture i både 'Holder DK i live' og 'Go' morgen Danmark'.

Som da Laura fik lov at teste en ny, eksperimentel behandling på Rigshospitalets enhed Ny Medicin Til Børn Med Kræft, og da det viste sig, at den nye medicin ikke virkede for Laura.

- Vi forventer ikke, at det kun er uger, vi har tilbage med Laura, men Laura bliver ikke fire år i juli næste år, sagde Lasse Piester-Stolpe dengang og fortalte, at de var gået i gang med at planlægge hendes begravelse.

Et sidste håb

Siden da lysnede Lauras fremtidsudsigter ellers. Familien blev kontaktet af en mand, der havde set dem og deres datter i medierne. Han fortalte dem om privatklinikken i USA, som havde gode resultater med at kurere ellers terminale cancerpatienter.

Her ses Laura med en strålemaske, der var en del af den eksperimentelle behandling, hun modtog herhjemme, inden lægerne måtte give op, fordi tumoren ikke tog imod.

- Havde vi ikke været i medierne, var vi nok ikke blevet kontaktet og havde fået denne yderligere mulighed for at forsøge at redde Laura, siger hendes far.

Selvom Lauras liv alligevel endte med at blive meget kortere, end forældrene havde håbet, er Maiken og Lasse Piester-Stolpe glade for, at de undervejs har været med til at skabe opmærksomhed omkring Forsøgsenheden og sponsorerne Børnecancerfonden og Team Rynkeby.

- Vi fandt efterfølgende ud af, at vores ærlighed og oprigtighed omkring sorgen og angsten gav en masse mennesker rigtig meget, og især forældre, der står eller har stået i samme situation, kunne relatere til det, vi sagde, og de følelser, vi havde. Det har givet os en kæmpe mental støtte.

Familien befinder sig stadig i USA, og de regner med at kunne flyve hjem med deres afdøde datter på fredag.

Den lille pige skal begraves fra Nivå Kirke i næste uge.