GO'

Læge advarer mod kendtes sundhedsråd - Søs Egelind svarer igen

Man skal passe på med at følge de sundhedstrends, man ser i medierne. De kan være misledende, usunde og ligefrem skadelige, mener læge.

Detox, kostråd, slankekure, superfoods, aktivt kul, glutenfrit og cannabis.

Internettet svømmer i gode kost- og sundhedsråd. Råd, der deles af de såkaldte influencers via sociale medier, og som også findes på flere nyhedssites.

De bliver delt i bedste mening, men tendensen er problematisk.

Sådan lyder det fra læge og ph.d. Ida Donkin i ’Go’ morgen Danmark’.

I en ny bog ’Sygt eller Sundt’ slår hun hårdt ned på de kure, sundhedsråd og alternative behandlinger, der bliver delt på internettet.

For det kan gå grueligt galt, når halve sandheder og pseudovidenskab danner grundlag for beslutninger om vores helbred, lyder det.

Det er uheldigt, at der er nogle kendte mennesker, der har rigtig mange følgere, der går i front med det her

Ida Donkin, læge og ph.d.

- Det er jo medierne, influencers og bloggere, der deler de her råd. Men jeg ville gerne, at vi fik en bredere diskussion om det ansvar, de har, når de deler sundhedsråd, siger Ida Donkin.

For de har et stort ansvar, mener hun.

Sammen er de med til at flytte fokus fra de ting, der rent faktisk betyder noget for vores sundhed, og i værste fald kan rådene være skadelige, lyder lægens kritik.

Søs Egelind svarer igen

Problemet er relevant og aktuelt som aldrig før, mener Ida Donkin.

En stor del af danskerne søger informationer om deres helbred på internettet. Især kvinder med mindreårige børn bruger internettet til at finde oplysninger, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Udviklingen er positiv, men der er også eksempler, hvor det er problematisk. Her nævner Ida Donkin medicinsk cannabis, som flere kendte er offentlige fortalere for.

Hvad er en influent?

En influent/influencer deler personlige oplevelser, erfaringer eller sjove videoer og billeder med sine følgere på de sociale medier - såsom Instagram og Youtube. I takt med at de får mange følgere, kan de tjene penge på at reklamere for virksomheder.

Kendte influenter er eksempelvis: Julia Sofia, Irina Olsen, Anders Hemmingsen, Lakserytteren, Louise Madsen, Emil Olsen og Mascha Vang.

- Jeg synes, det er uheldigt, at kendte mennesker, der har rigtig mange følgere, går i front med det her og nogle gange får det pakket ind i nogle lidt rosenrøde anprisninger om, at det her altså er måden at gøre det på, siger hun.

En af fortalerne for brugen af medicinsk cannabis er skuespiller Søs Egelind.

Hun kalder det "pudsigt" at blive sammenlignet med "mælkefornægtere, influencers og andet godtfolk" og afviser kritikken.

Foreningen Cannabis Danmark, som hun har været med til at stifte, er i dag et nationalt videncenter og har ifølge skuespilleren modtaget international anerkendelse for det arbejde, der udføres.

- Du kan jo komme til Odense klokken 17.00 i dag, hvor vi holder årsmøde, og her kan du møde forskere, der nu er kommet i gang med at forske i det her med, når du som læge, når du sidder i din praksis og møder alle de der småirriterende patienter, der kommer og efterspørger det, som hende den kendte Søs Egelind plaprer op om, siger skuespilleren.

I forbindelse med en ny bog kritiserer læge Ida Donkin kendte, der promoverer sundhedsråd på nettet. Det har fået skuespiller Søs Egelind til at tage til genmæle. Video: Julie Bülow

Læge fastholder kritik

Ida Donkin medgiver, at medicinsk cannabis er et specielt område, og hun forstår godt, hvorfor Søs Egelind ikke vil sammenlignes med de såkaldte influencers, der giver alternative kost- og medicinråd.

- Hun har jo politisk opbakning til det, men jeg synes, det er et problem, at politikerne på den måde går mod videnskaben, som de gør her, siger Ida Donkin i 'Go' morgen Danmark'.

Og hun fastholder, at der endnu mangler dokumentation for, at medicinsk cannabis ikke kan medføre langtidsbivirkninger for de patienter, der bruger det.

Man skal være bevidst om, at der også kan være mange kommercielle interesser i, at vi bekymrer os unødigt om vores helbred

Ida Dunkin, læge og ph.d.

- Det er første gang, vi har fået et lægemiddel på markedet, som faktisk ikke har været igennem de normale godkendelsesprocedurer, siger Ida Donkin.

Mor giver sine børn aktivt kul

Også medierne har et ansvar for ikke at viderebringe forkerte sundhedsinformationer, lyder det fra lægen.

I TV 2-serien 'Min sindssygt sunde familie' følger man Melanie Larsen, der drikker aktivt kul og giver det til sine børn for at rense kroppen for giftstoffer. Den metode finder Ida Donkin problematisk, da det normalt er noget, man giver folk, der har taget for meget medicin, for at fjerne giftstofferne.

Men er man rask, kan det i stedet resultere i, at kullet trækker mineraler og næringsstoffer ud. Og så risikerer man altså at blive mindre sund, end inden man drak det her kul, lyder det fra Ida Donkin.

Der er en kommerciel interesse

Melanie Larsen selv afviser, at hun anbefaler andre at gøre det samme.

- Det eneste, jeg gør, er, at jeg går ud og fortæller om mine erfaringer med at tage aktivt trækul. Jeg opfordrer altid folk til, at de skal kontakte deres egen læge, hvis de vil tage det, siger Melanie Larsen.

Derudover påpeger hun, at man kan købe aktivt trækul i helsekostforretninger og Matas, hvor det anbefales som middel mod maveproblemer.

Det betyder dog ikke, at det er nødvendigt for os at bruge aktivt kul, lyder Ida Donkins svar.

- Man skal være bevidst om, at der også kan være mange kommercielle interesser i, at vi bekymrer os unødigt om vores helbred. Der er mange, der har en interesse i, at vi prøver at være oversunde på områder, hvor det ikke altid giver mening, siger hun.

Nedenfor kan du finde Ida Donkins syv råd til at navigere i sundhedsinformation.

Se hele indslaget, hvor læge Ida Donkin uddyber sin kritik i 'Go' morgen Danmark', på TV 2 PLAY

Lægens syv råd til dig, der søger sundhedsinformation

  1. Søg information

    Søg information i stedet for at søge nyheden. Læs om emnet fra flere forskellige medier for at få alle vinkler med. Ét forskningsresultat skaber ikke en sandhed.

  2. Begræns din søgen

    Begræns din søgning på internettet til troværdige sundhedssider i stedet for at starte med Google.

  3. Vær kritisk

    Vær kritisk over for sundhedsråd givet af influencers. Der er ofte kommercielle interesser bag.

  4. Tænk, før du deler

    Vi er alle mindre kritiske over for viden, der passer ind i vores eget verdensbillede.

  5. Forbered dig

    Forbered dig til samtale med din læge. Skriv spørgsmålene ned på forhånd og beslut dig for, hvad der er vigtigst for dig at få vished om.

  6. Vær skeptisk

    Benyt aldrig en alternativ behandler, der påstår at kunne helbrede svære sygdomme eller alle slags sygdomme.

  7. Al medicin kan have bivirkninger

    Husk, at naturmedicin også kan have bivirkninger. At noget er naturligt eller alternativt betyder ikke, at det virker, eller at det ikke er farligt.

Kilde: Læge Ida Donkins bog 'Sygt eller sundt'.