Dansk studerende oplevede sine bedsteforældre visne i sygesengen – nu har han fundet løsningen

To danske kandidatstuderende er i gang med et projekt, der ved hjælp af virtual reality lader patienter gå en tur fra sygesengen.

Den velkendte lyd af sko på en skovsti rammer dine ører, og foran dig lunter en hund afsted. Til højre for dig er der en blikstille skovsø. Ud over dine fodtrin er den eneste lyd, du kan høre, de fuglefløjt, der akkompagnerer de grønbrune farver omkring dig.

For nogle hundeejere er denne situation måske ikke så usædvanlig. Men forestil dig så, at du oplever alt dette, mens du ligger i en hospitalsseng.

Det kan måske blive virkelighed på de danske sygehuse inden længe.

Virtual reality

Virtual reality tillader brugeren at blive en del af oplevelsen.

Med brillerne på kan man kigge rundt som man vil. Man har et 360 graders udsyn - præcis som virkeligheden.

Brillerne har to linser til hvert øje, der viser to ens billeder.

Gennem brillerne opleves billederne med en ny form for dybdefornemmelse, så man føler, hvad end der sker på skærmen, sker lige foran en selv.

Lige siden engang i 80'erne har virtual reality været et interessant, men også uopnåeligt fremtidsemne. Indtil nu.

Lige nu er to kandidatstuderende i gang med et projekt, der ved hjælp af virtual reality skal gøre livet lidt mindre kedeligt og måske endda lidt mere aktivt for ældre sengeliggende patienter.

Så bedsteforældre visne

Medicinske patienter over 65 år står for mere end halvdelen af alle hospitalsindlæggelser i Danmark.

Selvom disse patienter ikke nødvendigvis har problemer med at bevæge sig rundt, ligger flere af dem i sengen i mere end 22 timer i døgnet under deres indlæggelse.

Det svækker deres muskler, men det betyder også, at en stor del af dem keder sig og mangler noget meningsfyldt at tage sig til.

Det oplevede den i dag 27-årig kandidatstuderende Simon Bruntse Andersen på nært hold, da hans bedsteforældre var døende.

- De havde ikke meget at give sig til i deres sidste dage. Da de var sengeliggende, gik livet i stå, og de visnede og forfaldt. Selvom det er en del år siden, sidder det stadig i mig. Det har påvirket mig meget, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

Lad skoven komme til hospitalet

Simon Bruntse Andersen læser sundhed og informatik, som er et studie i krydsfeltet mellem medicin, sundhed og teknologisk udvikling.

Mens oplevelsen af, at tiden i sengen trak den sidste livsgejst ud af hans bedsteforældre, sad i ham, begyndte en idé at tage form.

Det er dejligt at kunne give patienterne følelsen af at komme væk fra hospitalet

Simon Bruntse Andersen, kandidatstuderende

Under et udvekslingsophold i Kina stiftede han bekendtskab med virtual reality-teknologien, og det skulle vise sig at blive løsningen.

For hvis de sengeliggende patienter ikke selv kan komme i skoven, hvorfor så ikke lade skoven komme til dem?

- Får lyst til livet igen

Sammen med specialemakkeren Steen Vejen Petersen, der også er softwareudvikler, har Simon Bruntse Andersen nu lavet en prototype, som ved hjælp af VR-briller gør det muligt for patienterne at kigge sig omkring under en gåtur i en skov eller på en strand.

Og indtil videre er det en stor succes hos de patienter, de har prøvet det på.

- Jeg tror, det vil hjælpe meget til at aktivere folks hjerner. Man oplever ikke noget herinde, det er det samme hver dag. Her får du nye indtryk og får lyst til livet igen, sagde patienten Sven Margolis, da han første gang havde prøvet at gå en tur på stranden ved hjælp af teknologien.

Og det er noget, der har betydning for de to studerende.

- Det gjorde mig rigtig rørt. Det er dejligt at kunne give patienterne følelsen af at komme væk fra hospitalet, siger Simon Bruntse Andersen.

Kan komme med til juleaften

Det er dog ikke kun mentalt, de to studerende håber at kunne aktivere de sengeliggende patienter.

I deres næste prototype vil de tilkoble en sengecykel. Et sæt pedaler, man kan træde rundt i, selvom man ligger ned.

Det vil give patienterne en endnu større følelse af at være lige der, hvor videoen er optaget, samtidig med at de får rørt benene.

På sigt er det også håbet, at videoerne kan blive mere personlige.

- Jeg kunne sagtens forestille mig, at man som pårørende til en indlagt patient kan videooptage for eksempel juleaften derhjemme, og at man så kan livetransmittere til frøken Jensen, som ligger alene ude på hospitalet, siger Simon Bruntse Andersen.

Selvom de to unge mænds idé måske kan gøre hospitalslivet lidt sjovere, er hele formålet dog at gøre opholdet så kort som muligt.

- Hvis man kan undgå, at de falder hen og bliver ramt af kedsomhed og en depressionslignende tilstand, og i stedet fylder deres tid med meningsfuldt indhold, så tror vi på, at man glæder sig endnu mere til at komme sin skade og sygdom til livs, siger Simon Bruntse Andersen.