Sundhed

Spiser du for meget kød? Rødt kød kan være med til at forkorte livet

Erstatter du kødet med grønt, kylling eller fisk, vil det have en betydelig positiv effekt på din sundhed, viser nyt studie.

Hvordan ser din middagstallerken typisk ud?

Er den fyldt med grøntsager, eller spiller en saftig hakkebøf menuens hovedrolle størstedelen af ugens syv dage?

Hvis det sidste er tilfældet, er det værd at læse videre: Et nyt studie fra Harvard Universitets fakultet for folkesundhed viser nemlig, at et stort indtag af kød hænger sammen med længden af din levetid.

Forskerne har påvist en større dødelighed blandt dem, der spiste oksekød, kalvekød, svinekød og lammekød – såkaldt rødt kød – tre eller flere gange om ugen.

Harvard-studiet bekræfter flere andre store studier. De, der spiser mere end den anbefalede mængde kød, kan have betydelig gavn af at skifte bøffen eller svinekoteletten ud med alternativer. Særligt i Danmark vil vi have gavn af at skrue ned for kødforbruget.

14.000 dødsfald gav viden om kød

I det nyudgivne studie indgår i alt 53.553 raske kvinder mellem 30 og 55 år og 27.916 raske mænd mellem 40 og 75 år.

I løbet af otte år blev testpersonerne spurgt indgående ind til deres madvaner – både hvilke fødevarer de spiste, og hvor ofte de spiste dem.

I 2010, da der blev fulgt op på testpersonerne efter mere end 20 år, var 14.019 af dem døde af alderdom eller sygdom. Det er denne viden, der har bragt forskerne frem til deres konklusion.

Afstemning

Forsøger du at spise mindre rødt kød som okse-, svine- og lammekød?

Ved at fjerne faktorer som alder, andre sygdomme og livsstilsrisici som rygning var der én faktor tilbage, der havde indflydelse på, hvor længe testpersonerne levede: Kødforbruget.

Blandt de ivrigste kødspisere var dødeligheden ti procent højere end hos dem, der spiste kød under tre gange ugentligt.

Og endnu værre så det ud for de personer, der havde bacon eller pølser på tallerkenen. Det forarbejdede kød havde tre procent større effekt på dødeligheden.

Danmark anbefaler mindre kød - men vi spiser stadig for meget

Resultaterne taler for sig selv, men verdens forskere ved endnu kun lidt om, hvad det er i kødet, der gør, at det har en effekt på dødeligheden.

Hvad er 'rødt kød'?

Rødt kød er kød fra firbenede dyr, for eksempel okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej.

Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.

Kilde: Fødevarerstyrelsen

En større WHO-rapport fra 2015 har samlet den nuværende forskning på området, og den peger på, at der er overbevisende evidens for, at et stort kødforbrug kan føre til bugspytkirtelkræft samt tyk- og endetarmskræft. Det samme gælder type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

DTU Fødevareinstituttet står bag evidensgrundlaget for Fødevarestyrelsens danske kostråd, og her er det heller ikke en overraskelse, at der er sammenhæng mellem, hvor meget kød vi spiser, og forskellige lidelser, fortæller seniorrådgiver Heddie Mejborn.

- Hæmoglobin og myoglobin, der giver kødet dets røde farve, indeholder jern, og jern kan være kræftfremkaldende i store mængder. Det mættede fedt i kød kan bidrage til fedt i blodet, der kan føre til blodpropper og andre hjerte-kar-sygdomme, siger hun.

- Det kan også have noget med tilberedningen at gøre. Hvis kød steges for hårdt, kan det danne kræftfremkaldende stoffer. Det er på baggrund af de undersøgelser, vi er landet på anbefalingen om højst 500 gram kød om ugen.

Den gennemsnitlige dansker spiser i dag 44 kilo rødt kød om året. Det svarer til cirka 850 gram kød om ugen og er altså over de anbefalede 500 gram tilberedt kød.

- De 500 gram tilberedt kød svarer omtrent til de tre kødmåltider om ugen, som det nye Harvard-studie viser er sikkert at indtage, siger Heddie Mejborn og understreger, at det særligt er danske mænd, der øser for meget kød på tallerkenen.

En fremtid med mindre kød

Selvom der er indholdsstoffer i kød, der forbindes med sygdom, handler sundhed i højere grad om at spise en varieret kost, så kødet ikke tager over på middagsbordet, lyder det fra seniorrådgiveren.

- Et stort kødforbrug hænger ofte sammen med andre dårlige livsstilsvalg: For meget fedt, for få fibre og for få grøntsager, siger hun.

Og der er én ting, man særligt kan tage med fra studiet fra Harvard: Selv små ændringer – for eksempel at udskifte et enkelt måltid kød med fisk – kan give store helbredsmæssige gevinster på den lange bane.

Netop derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at de fleste danskere øger deres indtag af fuldkorn, frugt, grønt, nødder, frø og fisk og reducerer indtaget af salt, fordi dette ifølge forskningen har større indflydelse på ens generelle sundhed, lyder det fra chefen for 'Sund mad og kommunikation' i Fødevarestyrelsen, Else Molander.

- Det betyder ikke, at det ikke vil være en god idé at skære ned på kødforbruget – og især på forbruget af forarbejdet kød. Alene det, at kødet fylder mindre på tallerkenen, kan betyde, at grøntsager og fuldkorn fylder mere. Samtidig vil indtaget af salt også falde, siger hun.

Anbefalingen om, at danskerne bør "undgå at spise for meget rødt kød og forarbejdet kød", kan dog meget vel blive skarpere i fremtiden.

- Set i et bæredygtighedsperspektiv vil det også give god mening at skære ned på det røde kød og vælge kød med mindre klimaaftryk, som for eksempel fjerkræ og fisk, siger Else Molander.

Det er seniorrådgiver Heddie Mejborn enig i.

- Jeg kunne sagtens forestille mig, at den anbefalede mængde blev sat ned. Dels er der nogle ting, vi ikke ved om køds sundhedsmæssige effekt endnu, og dels kan der blive et klimahensyn, der kommer til at veje tungere, siger hun med henvisning til, at produktionen af kød udleder store mængder kuldioxid.

Den store internationale undersøgelse 'Health effects of dietary risks in 195 countries' fra The Lancet kortlagde mellem 1990 og 2017, hvilke kostrelaterede risici verden står over for. Se dem herunder:

De mest udbredte kostproblemer i verden

  1. For højt indtag af salt

    For meget salt i vores mad er det kostrelaterede problem, der koster flest euopæere livet, fordi det kan føre til hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.

    Derfor giver det god mening at forsøge at spise mindre salt eller saltholdige fødevarer. Kød bliver oftest saltet kraftigt, og forarbejdet kød som kødpålæg og bacon indeholder store mængder salt. 

  2. Lavt indtag af fuldkorn

    Manglende fuldkorn i kosten har også indflydelse på den generelle sundhed og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

    Der er fuldkorn i madvarer som rugbrød, hvor de hele kerner fra forskellige kornsorter ikke er malet. Fuldkorn bør være en del af den daglige kost.  

  3. Lavt indtag af frugt, grønt, nødder og frø

    På tværs af verden spises der for lidt af alt det grønne. Dette nævnes som en af de største bekymringer i forhold til vores sundhed.  

     

  4. Lavt indtag af fisk og skalddyr

    Fisk og skalddyr indeholder omega 3-fedtsyrer, der bidrager til et sundt liv og legeme.

    Men mange får for lidt, hvilket medfører en lang række livsstilssygdomme. Mere fisk på bordet, lyder anbefalingen.

     

  5. Højt indtag af forarbejdet og rødt kød

    Et for højt indtag af kød er ikke den kostvane, der koster flest liv i verden, men det nævnes som en sundhedsrisiko, der bør tages alvorligt.

    Kødet kan skiftes ud med fuldkornsvarer, frugt, grøntsager, nødder og fisk for at få en mere afbalanceret diæt. 

    Din kost har betydning for din sundhed, men hvis du vil øge din sundhed, så vil det generelt have større gavn at dyrke mere motion, stoppe med at ryge eller drikke alkohol, lyder det i undersøgelsen.