GO'

Familiefar blev rask af øvelser i naturen - flere kommuner afprøver nu metoden

På to år er antallet af fagprofessionelle, der prøver kræfter med naturterapi, tredoblet, lyder det fra forsker og kursusudbyder.

Dybe indåndinger.

Lyde, dufte og følelsen af naturen omkring sig. Følelsen af bark, vinden i bladene og lugten af jord og træ.

Det kan lyde som hokuspokus, men for den 41-årige familiefar Mikkel Skov har naturen som metode forandret hans liv.

For få år siden var han syg. Syg af stress forårsaget af et genoptræningsforløb efter en operation for en diskusprolaps.

- Jeg kunne gå frem og tilbage mellem køkkenet flere gange, fordi jeg hele tiden glemte, hvad jeg skulle hente, husker han.

I dag, fire år efter at Mikkel Skov lå i skovbunden for første gang, er hukommelsen tilbage, og han ikke et sekund i tvivl om, at øvelserne i skoven er årsagen til, at han har lagt sin stress bag sig.

- Det er godt, og det virker, tør Mikkel Skov godt at sige.

Metoden hedder naturterapi – en behandlingsform, som flere af landets kommuner er begyndt at tilbyde de borgere, der døjer med fysiske eller psykiske problemer som Mikkel Skov.

Det er populært som aldrig før, lyder det fra Simon Høegmark, der forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet og udbyder kurser gennem sit firma, Vinatur.

- Det er fremtiden, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Kommuner sender ansatte på kursus

Ifølge Simon Høegmark har interessen for naturterapi været støt voksende de seneste år.

I 2014 begyndte Svendborg Kommune som den første kommune at tilbyde borgerne den alternative behandlingsform.

Tidligere i år viste en evaluering, at resultaterne er positive, og siden har flere kommuner sendt deres ansatte på kursus i naturterapi.

På to år er antallet af fagprofessionelle deltagere på Simon Høegmarks kurser tredoblet fra 50 til 150. En del af deltagerne er kommunalt ansatte, der vil uddannes, så de kan bruge naturterapien i de sundhedsfremmende tilbud, lyder det.

Grundlæggende handler metoden om at finde tilbage til menneskets urinstinkter.

- Det gør man ved at åbne naturen op, forklarer Simon Høegmark.

Sanseøvelser i naturen, åndedrætsteknikker, meditationsøvelser, fysisk træning, samtaler, fortællinger og sang omkring et bål er nogle af de teknikker, han bruger.

På den måde hjælper man ifølge forskeren kroppen og sindet i balance.

- Det gør, at vi kommer ned i kroppen og væk fra tankemylderet. Nogle gange siger folk, at det er første gang i tre eller fire år, hvor de bare har haft ro og været fuldstændig til stede i nuet.

- Det er det, naturen kan, og det er den oplevelse, vi kan facilitere gennem de her øvelser, siger Simon Høegmark.

Blev rask af naturen

41-årige Mikkel Skov er ikke bleg for at sige, at det virker. Efter et par ture i skoven fik han det bedre.

- Der er ikke noget hokuspokus i det. Det er bare at komme ud i naturen og mærke den, dufte den og høre den. Det er skønt, siger Mikkel Skov, der stadig gør brug af de metoder, han lærte.

Nu tager han familien med, og også børnene kommer ned i gear, forklarer han.

- De leger med kæppe i stedet for at sidde med deres telefoner og iPads, siger familiefaren.

Forebyggelseschef: Potentialet er kæmpestort

En af de nye kommuner, der har investeret i naturterapi, er Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kommunen har brugt i omegnen af 50.000 kroner på i alt fire forløb, hvor borgere tilbydes terapi i skoven sammen med to kommunale medarbejdere, der skal oplæres i teknikkerne det næste år.

Derudover går en del af pengene til forskning for at undersøge behandlingens effekt, fortæller Ulrik Skyum Christensen, der er leder af afdelingen for forebyggelse, træning og rehabilitering i kommunen.

Ligesom Simon Høegmark tror han, at terapien bliver en del af den behandling, man vil kunne få i Danmark, i fremtiden.

- Lige nu er det borgere med stress, depressioner og angst, som får tilbud om behandling. Det er cirka 20 borgere om året, men vi har cirka 500 borgere igennem forebyggelsesafdelingen hvert år, så jeg tror, potentialet er meget, meget større, siger Ulrik Skyum Christensen.

Kommunen vil også undersøge og afprøve om naturterapi kan gavne borgere med andre udfordringer, eksempelvis efter hjerneskade eller demens.

I Sverige kan du få natur på recept

Ifølge Simon Høegmark er effekten af naturterapi efterhånden veldokumenteret.

Forskning viser, at naturen er godt for vores helbred, og metoden er ifølge forskeren udarbejdet efter naturvidenskabelige, evolutionsmæssige og psykologiske principper.

Og så bruges bruges den i mange andre lande end i Danmark, lyder det.

I Sverige har man sågar kunnet få ordineret natur på recept som middel mod stress siden 2002.

- Det er en global bølge. Man bruger det i Sverige, Japan, USA, Sydkorea, England, alle steder. Det kommer bare altid lidt senere til Danmark, men det er på vej frem, og det er en bølge, der ser ud til at forankre sig, siger Simon Høegmark.

Se hele interviewet om naturterapi i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Naturterapi: Tre øvelser, du selv kan prøve i naturen

 1. Væk kroppen

  Stå i udgangsposition, og skrub hele kroppen med hænderne. Start med håndfladen på den ene arm, og arbejd dig op ad armen over til den anden arm. Skrub herefter mave, lår, skinneben, ankler, bagside og baller. Stå nu helt stille, og mærk hvordan kroppen summer.

  Berøring af huden får hjernen til at udskille forskellige neurotransmittere, der kan støtte oplevelsen af tryghed og fællesskab i samvær med andre.

 2. Vær opmærksom

  Vær opmærksom på de forskellige lyde omkring dig. Lyt inderligt og intenst til dem, og forsøg at skelne dem fra hinanden. Nyd deres forskelligheder.

  1. Sid eller stå i en skov. Lyt til fuglestemmer. Hvor mange forskellige stemmer er der? Er der en, du godt kan lide?
  2. Hvor mange andre lyde kan du høre? Vind, knagen, blade eller andre lyde?
  3. Sæt dig ved en bæk. Lyt til det rislende vand. Flyd med vandet. Hav fornemmelsen af at være vandet. Eller bare nyd lyden.
  4. Sæt dig ved havet, og lyt til bølgerne. Mærk, hvordan bølgerne kommer rullende og vasker sindet rent.
  5. Sæt dig på en eng. Fornem de summende insekter.

  For de fleste sanser gælder, at vi ved længere eller kortere udsættelse tilvænnes stimulien. Det skyldes, at det signal, der sendes til hjernen, svækkes, så der kræves kraftigere stimuli.

 3. Visualiser dit åndedræt

  Træet afgiver ilt, som du trækker ind i lungerne og ilter dit blod med. Affaldsstoffet CO2 pustes ud af dine lunger. Den CO2 bruger træet til at lave fotosyntese og ilt til dig.

  Tænk på det, mens du trækker vejret.
   
  Ved forbrænding af næringsstoffer bruger cellerne ilt og danner kuldioxid. Lungerne ilter blodet og skiller os af med biproduktet kuldioxid. Ved hjælp af vores luftveje, bronkierne,
  transporteres luften til lungevævet, alveolerne, hvor blodet iltes og afgiver kuldioxid.

  Tænk på det.

  Alle vore funktioner er afhængige af, at vi trækker vejret. Vi gør det mellem 20.000 og 30.000 gange om dagen. Det vil sige cirka en milliard gange i løbet af et liv, hvis vi bliver 90 år.

  Mindfulness-meditation kan være med til at dæmpe aktiviteten i vores amygdala, som er den del af hjernen, der tolker situationer som farlige eller ufarlige. Det viser nyere neurovidenskabelig forskning.

Listen er udarbejdet af Simon Høegmark, der forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet og udbyder kurser i naturterapi gennem sit firma, Vinatur.