Sundhed

E-cigaretter kobles med alvorlige hjertekarsygdomme

Forskning peger på, at e-cigaretter ikke er et godt alternativ til tobak, hvis man ser på det store billede.

Det tager et splitsekund at inhalere dampen fra en e-cigaret. Men på det korte øjeblik påvirker den kroppen mere, end man hidtil har vidst.

Sådan lyder det i et nyt studie fra det amerikanske University of Pennsylvania, som har undersøgt de sundhedsmæssige effekter af det moderne alternativ til tobaksrygning.

Selv e-cigaret-væsker uden nikotin ændrer vores evne til at transportere blod rundt i kroppen, fortæller Charlotta Pisinger, som er professor i Hjerteforeningen og på Københavns Universitet.

- Studiet bekræfter, at e-cigaretter kan være skadelige for hjertet, siger professoren, der netop har udgivet en oversigt over forskningen om e-cigaretters påvirkning af hjertekarsystemet.

Dermed kan e-cigaretter på sigt være medvirkende til hjertekarsygdomme såsom åreforkalkning, forhøjet blodtryk og blodpropper i hjertet.

Nikotinen øger den negative effekt

Studiet blev foretaget på personer, som aldrig før har røget eller brugt e-cigaretter. Gennem en MR-scanner kunne forskerne se, at testpersonernes blodgennemstrømning - blandt andet i den store lårbensarterie - ændrede sig med det samme, efter de havde taget et sug gennem en e-cigaret.

Efter få minutter normaliserede alt sig, men er man en regelmæssig bruger af e-cigaretterne, kan effekten være langt mere udtalt.

Forskerne har ikke kunnet fastlægge, hvilket kemikalie i e-cigaret-væsken der har indflydelse på blodårerne, men forskningen tilslutter sig en lang række andre studier om helbredseffekter af den moderne form for rygning.

- Flere studier har vist, at de celler, der forer blodkarrene, bliver beskadiget af e-cigaret-rygning, og at det er selve væskerne som danner damp, der er ’skurken’ - og altså ikke selve nikotinen. Nikotinen derimod medfører øget puls og forhøjet blodtryk, hvilket stresser hjertet, siger Charlotta Pisinger.

Studier tyder også på, at nikotinen i væsken kan give dna-skade, som i værste fald kan føre til kræftsygdomme.

Tiltrækker børn og unge

E-cigaretterne er blevet markedsført som et godt alternativ til tobakscigaretter, men virkeligheden er meget mere kompleks, lyder det fra Charlotta Pisinger.

- Mange rygere vil gerne narre sig selv til at tro, at de kan skifte til noget, der er mindre skadeligt, præcis på samme måde som rygerne har narret sig selv med light-cigaretter eller bedre filtre – i stedet for at holde op med at ryge. Men ingen af delene har gavnet deres helbred, siger hun.

Ekstremt få rygere lykkes med at skifte helt til e-cigaretter – de fleste ender med at bruge dem som supplement til cigaretten - en kombination, som formentlig er endnu mere skadelig.

Der er ikke tal på, hvor mange unge e-cigaret-brugere der findes i Danmark, men i USA og Canada er brugen eksploderet som en epidemi. De smager af slik og appellerer til børn og unge, fortæller Charlotta Pisinger.

- Samlet set er der ingen gevinst for folkesundheden – tværtimod, siger hun.

Professoren foreslår derfor, at man helt eller delvist forbyder e-cigaretter eller smagsstofferne deri, som 40 andre lande i verden har gjort, fordi man ikke kender de længerevarende sundhedseffekter.