GO'

Sygeplejerske hækler penisser: - Så kan man tale om, at det kan man også fejle

En sygeplejerske fra Skejby Sygehus hækler organer for sjov i sin fritid. De kan være med til at nedbryde tabuer, mener hun.

En montre med alt fra en hjerne og en hovedpulsåre til et sæt lunger og et tarmsystem.

Det kan man netop nu se på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Men de menneskelige organer er hverken i glas, sprit eller formalin – for de er hæklede.

Nyrer og urinveje er Gitte Maria Stendys’ yndlingsorgan. Derfor har hun selvfølgelig også hæklet dem.

Bag hæklerierne står sygeplejerske Gitte Marie Stendys. Hun hækler i sin fritid, og med tiden er det, der startede med en gave til en kollega, nu blevet en tidskrævende hobby, som også er blevet vist frem i udlandet.

- Jeg gør det, fordi jeg kan, og fordi det er sjovt, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Kan det hækles?

Gitte Marie Stendys begyndte ligesom så mange andre med at hækle grydelapper, karklude og miniaturemad til at lege med, da hun for tre år siden lærte at hækle.

Inden længe blev udtrykket ”kan det hækles?” en stående joke i hendes omgangskreds.

- En karkirurg spurgte mig for sjov, om jeg kunne hækle en aorta. Det fandtes der ikke en opskrift på, så jeg prøvede mig frem med en anatomibog, og det blev starten, fortæller Gitte Marie Stendys.

Aorta er det latinske navn for hovedpulsåren – og denne udgave blev Gitte Marie Stendys’ første værk.

Derefter gik Gitte Marie Stendys i krig med nogle af de lettere organer som galdeblæren og en livmoder.

Det ligner en pære, men det er faktisk en galdeblære. Galdeblæren var et simpelt sted at starte for Gitte Marie Stendys. Siden er hun nået til nogle noget mere avancerede organer.

Hun begyndte at give de hæklede organer til kolleger, og efterhånden begyndte afdelingens kontorer hver især at få en blød pyntegenstand, der passede til de arbejdsopgaver, der blev udført på det pågældende kontor.

 Leveren her med galdeblære og den store portåre er et af de organer, der har voldt Gitte Marie Stendys flest problemer. Bare det at finde leverfarvet garn var en udfordring.

Krummerik og lange løg

Med tiden oprettede Gitte Marie Stendys en Facebook-side, hvor hun kunne dele sine hæklede organer, og så blev efterspørgslen fra kolleger og venner kun større.

I dag tæller hendes samling blandt andet en hofteprotese, et øje, et hjerte og en mavesæk, men også ting, der har hjemme under bæltestedet.

For mens andre hæklere her i julemåneden er i fuld gang med at hækle julekugler, er det en anden slags kugler, Gitte Marie Stendys hækler.

Værket her kalder Gitte Marie Stendys ’Cebollas largas’, hvilket betyder lange løg. Det er det, der sker med mænd testikler, når de bliver ældre og mister elasticiteten.

Gitte Marie Stendys har speciale i urinvejskirurgi, så noget af det første, hun hæklede, var en gave til sin afdeling, som illustrerede fire forskellige penislidelser.

Fra venstre mod højre ses lidelserne forhudsforsnævring, væskeansamling i pungen og en krummerik.

Kan bryde tabuer

Penisrækken og det dertilhørende digt hænger dog normalt ikke ude blandt patienterne, og selvom det måske virker oplagt, bruger Gitte Marie Stendys heller ikke de andre hæklede organer sammen med patienterne.

Det passer sig ikke rigtigt, synes hun.

Alligevel tror hun, at hendes håndarbejde kan være med til at bryde tabuer om sygdomme og lidelser.

- Analprolaps er for eksempel ikke sådan noget, man sidder og snakker om til middagsselskaber. Men når man får det præsenteret på sådan en sjov, farverig og skør måde, så kan man komme til at tale om, at det kan man også fejle, siger hun.

Og lige netop analprolaps – eller endetarmsfremfald, som det hedder på dansk – har den hæklende sygeplejerske selvfølgelig også givet sig i kast med. Endda i en udgave, hvor man selv kan hive tarmen længere ud.

Endetarm 1
Endetarm 2

Den version var hendes kollega så vild med, at han tog et billede af den med på en international konference. På den måde er Gitte Marie Stendys’ hæklerier også kommet udenfor landets grænser.

For Gitte Marie Stendys selv handler hæklerierne dog primært om at have det sjovt – og så længe, hun hygger sig med nørklearbejdet, vil hun blive ved med at hækle organer til sine kolleger.

- Når de spørger, om der er noget, jeg kan lave, så tager jeg det som en udfordring, siger hun.

Hjernen her har Gitte Marie Stendys hæklet til en narkoselæge. Det er det sværeste organ, hun har hæklet, og hun kommer aldrig til at hækle en hjerne igen, siger hun.

Se hele indslaget med Gitte Marie Stendys i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.