17-årig fik fire råd af psykolog - skar fem timer af mobilforbruget per dag
17-årige Sofie Schultz var førhen sikker på, at det var skolen og jobbet, der stressede hende. I dag er hun sikker på, at det var mobiltelefonen.
Hvor er den henne?
Når Sofie Schultz lagde telefonen væk - helt væk i en skuffe for at koncentrere sig - gik der ofte ikke lang tid, før hendes hænder instinktivt begyndte at søge efter den.
Dengang brugte hun sin mobiltelefon mellem seks og otte timer om dagen.
Hun var afhængig af den, fortæller Sofie Schultz i 'Go' morgen Danmark'.
Derfor satte hun i november 2019 sig for at gøre sig mere fri af sin mobiltelefon.
I dag, 1,5 måned senere, kan den 17-årige studerende se tilbage på et forløb, hvor simple ting som et digitalt vækkeur har fået hendes forbrug ned på mellem en til to timer dagligt.
Og Sofie Schultz føler sig mindre stresset nu.
- Jeg kan mærke så stor en forskel, siger hun.
Hun fik et vækkeur og slettede alle apps
Sofie Schultz er ikke den eneste unge dansker, der har haft følelsen af, at mobiltelefonen kalder for ofte i løbet af en dag.
To ud af tre danske unge synes, de bruger mobilen for meget, viste en megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken i 2018.
Det er skræmmende, når rigtigt mange unge oplever det, som Sofie Schultz stod i, lyder det fra psykolog David Madsen, der har hjulpet den 17-årige og andre med deres mobilafhængighed.
Han ser ofte, at det går ud over blandt andet søvnen og de kognitive evner, når man bruger mobiltelefonen for meget, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.
- Søvnen bliver hæmmet, fordi der er det her "tjekkeri", så det allerførste, jeg gjorde, det var at give Sofie et digitalt vækkeur, siger David Madsen.
Med det kunne hun lægge telefonen helt væk, når hun skulle sove, forklarer han.
Næste skridt var, at den 17-årige studerende skulle slette alle sine apps på telefonen og holde sig fra sociale medier i en uge.
Først tænkte Sofie Schultz, at David Madsen var skør, men hun erfarede hurtigt, at det "hjalp helt vildt" at være uden sine apps.
- Det er faktisk sådan, at jeg kan anbefale til andre, at hvis man føler sig fast af de sociale medier, så prøv at slette dem i bare en weekend. Det gør meget, fortæller hun.
Vælg dine apps og slå notifikationer fra
Ifølge David Madsen handler det ikke om, at man skal gå fuldstændigt offline, når han anbefaler, at man sletter alle sine apps.
Sofie Schultz fik til opgave at finde ud af, hvilke apps der rent faktisk betød noget for hende og øgede hendes livskvalitet - og dem kunne hun så installere igen.
De skulle være velvalgte, forklarer han.
- Man skal spørge sig selv, om de apps, man har, giver mening i ens liv. Hvis de gør, øger de ens livskvalitet. Hvis de ikke giver mening, er det klart, at så bliver ens livskvalitet på en eller anden måde reduceret, siger David Madsen.
Efter Sofie Schultz havde geninstalleret de apps, der gav mening og livskvalitet for hende, skulle hun slå notifikationerne fra.
Blandt andet valgte hun at geninstallere Snapchat, fordi det gjorde, at hun kunne være social med sine venner, lyder det fra den 17-årige.
- Men jeg slog notifikationerne fra for alle apps, så der ikke er nogle latterlige spil, der siger: "Vi savner dig". Så alt er bare væk, fortæller hun.
17-årig: Mobilen udløste stress
Sofie Schultz er den første i sin vennegruppe, der har forsøgt at slippe mobilen, men hun kan mærke, at det smitter, når hun lægger telefonen fra sig.
Veninderne er begyndt at gøre det samme, og Sofie Schultz tror, det er en god idé og sundt.
Hun kan mærke på sig selv, at hun bruger telefonen fem timer mindre om dagen.
- Før i tiden var jeg mega stresset, og der troede jeg, at det var skolen og arbejdet, der stressede mig, og det er der mange unge, der siger, lyder det fra den 17-årige.
- Men det var telefonen, der stressede mig. Fordi når jeg har skåret skærmtiden så meget ned, så kan jeg sagtens mærke en forskel, slutter Sofie Schultz.
Se hele interviewet med Sofie Schultz og David Madsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY