GO'

Eksperter sagde, det var umuligt - nu kan 22-årig gå selv

Mathilde Barsøe Larsen har skrevet et brev til sig selv - et brev, hun kan læse, hvis hun overvejer at give op, og hun kan det udenad.

- Du kommer aldrig til at gå. Det er umuligt.

Lige siden Mathilde Barsøe Larsen havnede i en kørestol som 13-årig, var det det, flere eksperter sagde til hende.

Men i dag har den 22-årige studerende vist, at de tog fejl.

Med hård genoptræning og viljestyrke har hun lært at gå efter syv år i kørestol.

- Jeg har altid tænkt, at jeg godt kunne lære det, hvis bare jeg ville, men det skulle bare komme fra et eller andet sted, lyder det fra Mathilde Barsøe Larsen i 'Go' morgen Danmark'.

Og hun mener selv, at andre kan bruge hendes historie til noget - også dem, der ikke har et handicap.

Mathilde Barsøe Larsen har brugt to år på at rejse sig fra den kørestol, hun havnede i for næsten ni år siden. Hun bruger den stadig, men hun kan nu gå uden stok.

Blev født med en hjertefejl

Mathilde Barsøe Larsen har været syg så længe, hun kan huske tilbage.

Hun blev født med en hjertefejl, fortæller hun.

Som fireårig fik hun en blodprop, og efter et hav af hospitalsbesøg endte hun som teenager i kørestol.

Men da hun blev 20 år for to år siden, besluttede hun sig for, at det skulle være slut, lyder det.

Her ses Mathilde Barsøe Larsen som fireårig efter en hjerteoperation.

- Jeg tænkte bare: "Det her gider jeg ikke mere". Jeg havde jo siddet i kørestol i syv år på det tidspunkt og tænkte egentlig, at det var en lille smule forkælet, at jeg ikke kunne tage mig sammen til at prøve, fortæller hun selv.

Den afgørende faktor var veninderne. De begyndte at flytte hjemmefra i lejligheder, og der gik det op for Mathilde Barsøe Larsen, at hun ikke længere ville kunne besøge dem, der boede i bygninger uden elevator.

- Jeg kunne pludselig se mit sociale liv smuldre, og det var helt klart det, der fik mig til at tænke: "Nej! Fandme nej!", siger hun.

Jeg kan tydeligt huske den dag, det lykkedes mig

Mathilde Barsøe Larsen, studerende

De første skridt på trappen

I begyndelsen var der ikke mange, der troede, at Mathilde Barsøe Larsen mente det, da hun sagde til sin fysioterapeut, at hun havde sat sig for, at hun ville gå på trapper.

Men med hjælp fra to personlige trænere i det lokale fitnesscenter, ridning og et genoptræningsforløb i Spanien, gjorde hun det, flere eksperter havde sagt ikke kunne lade sig gøre.

Mathilde Barsøe Larsen trænede blandt andet sammen med en personlig træner i det lokale fitnesscenter, efter hun havde sat sig for, at hun ville gå igen.

- Jeg kan tydeligt huske den dag, det lykkedes mig. Solen skinnede, og jeg havde spist morgenmad på sengen. Det var bare en vildt god dag, fortæller Mathilde Barsøe Larsen.

Netop den dag havde hun enormt meget mod på livet,.

- Så da min mor og jeg kom ned til træningscenteret, tænkte jeg: "Nu prøver jeg sgu at tage trapperne i stedet for elevatoren". Så jeg tog et skridt ad gangen, og langsomt kunne jeg mærke: "Det her kan jeg godt," siger hun.

Det tog lang tid, men det var den vildeste følelse, da hun nåede toppen af trapperne, husker hun.

Det var en milepæl.

- Jeg glemmer aldrig den dag. Siden den dag har jeg taget trapperne hver gang og langsomt holdt mindre og mindre fast med hænderne.

For Mathilde Barsøe Larsen har en milepæl i hendes genoptræning været at gå på trapper, så hun kan besøge sine veninder og venner. Video: Thomas Jørgen Seerup

Hun har skrevet sig selv et brev

Mathilde Barsøe Larsen lægger ikke skjul på, at rejsen har været hård.

Hun vidste fra første færd, at det ville blive benhårdt. Derfor skrev hun også et brev til sig selv, som skulle opmuntre hende undervejs, hvis hun overvejede at give op.

Mathilde Barsøe Larsen har skrevet et motivationsbrev til sig selv. Hun har ikke læst det mange gange, men hun kan det næsten udenad, for det er i hendes bevidsthed hele tiden.

Brevet skrev Mathilde Barsøe Larsen den dag, hun satte sig sit mål for - for at minde sig selv om, hvorfor hun skulle huske at være stærk.

- Det er ikke fordi, jeg har taget det her brev frem 100 gange, men jeg kan næsten udenad, for det er i min bevidsthed hele tiden, fortæller hun.

- Husk nu dig selv, men pres alligevel dig selv, skrev hun blandt andet.

Her ses det brev, Mathilde Barsøe Larsen skrev til sig selv 29. marts 2017.

Alle kan bruge det, mener 22-årig

I dag er Mathilde Barsøe Larsen stolt af det, hun har opnået, men hun mener også, at andre kan bruge hendes historie til noget.

Hendes budskab er, at rejsen skal starte indefra.

Hvis jeg kan gøre det her, kan andre også

Mathilde Barsøe Larsen, studerende

For selvom hun altid har fået rigtig meget opbakning hjemmefra, var det først, da hun selv begyndte at tro på det, at det faktisk kunne lykkes, at det skete.

- Det skal komme indefra. Ellers holder motivationen ikke, siger Mathilde Barsøe Larsen, der bliver HF-student til sommer.

For hende er det helt vildt, for det havde hun ikke troet kunne ske for to år siden.

- Det bliver så stort at få den hue på. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville få en uddannelse, og nu ser det ud til jeg kan komme ud på arbejdsmarkedet, og jeg har et helt normalt ungdomsliv med mine venner og veninder, siger hun.

- Og hvis jeg kan gøre det her, kan andre også. Alle kan bruge det her til noget - også selvom man ikke har et handicap. Man skal bare tro på det og sig selv, slutter Mathilde Barsøe Larsen.

Se Mathilde Barsøe Larsen læse sit brev højt i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Her ses Mathilde Barsøe Larsen sammen med tv-vært Mikkel Kryger i 'Go' morgen Danmark'

Artiklen er præciseret. Tidligere lød rubrikken, at flere læger havde vurderet, at Mathilde Barsøe Larsen aldrig ville komme til at gå igen. Det er ikke tilfældet. Mathilde Barsøe har fået det fortalt af fysioterapeuter og behandlere, og kun en enkelt læge har ifølge den 22-årige sagt, at det ville tage hende mange år for hende at lære gå igen.