Sundhed

Børnehaveklasses toastforsøg går viralt - nu står de i kø ved håndvasken

En nordjysk 0. klasse har lært at vaske hænder af et forsøg, der på få dage er delt tusindvis af gange. Eksperter er begejstrede for eksperimentet.

De fleste voksne kender vigtigheden af vand, sæbe og god håndhygiejne. Men det kan være svært at huske, når man går i 0. klasse, så hvordan får man seksårige børn til at huske at vaske hænder?

Det kræver et par skiver toastbrød, hvis man vil følge opskriften fra en nordjysk skolelærers forsøg.

- Jeg ville gerne sætte fokus på håndhygiejne, og toastbrød er jo til at få fat på, siger lærer Rikke Elisabeth Tang Steffensen om eksperimentet, der på to dage er blevet delt over 10.000 gange på Facebook.

Rørt af 21 sæt beskidte børnehænder

Brødet blev delt ud til klassens elever, der først ikke havde vasket hænder. Derefter vaskede de hænder og rørte så ved endnu en skive.

Så satte Rikke Elisabeth Tang Steffensen en video på med instruktioner om den korrekte håndvasketeknik, som eleverne fulgte, før de rørte en ny skive brød.

Til sidst blev et par skiver smidt på gulvet, og en rørte ved en iPad.

Efter de 21 sæt børnehænder havde rørt ved brødet, blev det lagt i poser, som fik bundet en knude på. Og så var der bare tilbage at vente.

En uge efter kom resultatet frem - på nogle af skiverne - i form af grønlige skimmelplamager.

"Virkelig godt forsøgsdesign"

Forsøget er, ifølge lektor i fødevarevidenskab Michael René, et "virkelig godt forsøgsdesign", fordi brødet blev pakket i lukkede poser efter berøringen.

På den måde undgik man, at toasten kom i kontakt med den skimmel, der altid er i luften, som ville udvande forsøget.

- Skimmel findes alle steder, men det interessante opstår i og med, at der ikke er skimmel på alle brødene.

De toaststykker, der gik fri, var dem, som ingen havde rørt ved, dem, som kun var berørt med afsprittede fingre, og dem, hvor alle børnene havde vasket hænder med varmt vand og sæbe efter alle kunstens regler.

0. klassens forsøg viser også vigtigheden af håndhygiejne, når det handler om virussmitte, mener lektoren,

- Billederne viser også, hvor vigtigt det er, at vi alle vasker vores fingre grundigt for ikke at smitte folk omkring os med uønsket virus, men også uønskede patogene (sygdomsfremkaldende, red.) bakterier, siger Michael René.

Ikke nok mod influenza

Selv om rene hænder er et effektivt våben mod virus, påpeger Susanne Knøchel, der er professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet, at det for influenza gælder, at virussen i høj grad overføres via luften.

- Derfor er noget af det vigtigste, at den syge begrænser kontakten til andre og ikke nyser/hoster ud i rummet (eller i håndfladen, som så berører alt muligt bagefter). Virussen kan holde sig svævende længe i luften og inficere andre, der indånder den. Så her er håndhygiejne en hjælp, men ikke nok i sig selv, skriver hun i en mail til TV 2.

- Men generelt er alt, hvad der kan få os til at vaske hænder i de rigtige situationer, godt.

Ikke bange for bakterieforskrækkelse

Forsøget har vakt stor interesse fra folk, der synes, at det er en god måde at gøre opmærksom på beskidte fingre.

Men en del af kommentarerne på Facebook er også bekymrede for, at børnene bliver bakterieforskrækkede. Det er Rikke Elisabeth Tang Steffensen dog ikke.

- Jeg synes ikke, at børnene virker til at være helt hysteriske. Tværtimod er det helt almindelig håndvask, siger hun.

Tidligere var der mange af klassens elever, der glemte at vaske fingre, efter de havde været på toilettet eller spiste madpakker med beskidte fingre efter at have været på skolens legeplads. Men efter eksperimentet er det forandret.

- Nu står de i kø til at vaske fingre. De er opmærksomme på det og synes, det er spændende. Og det var jo hele pointen med det, siger Rikke Elisabeth Tang Steffensen.

Brødet hænger stadig på en tørresnor bagerst i klassen.

- Jeg kunne ikke nænne at smide det ud. Men det gør jeg nok på mandag, siger hun.

Tips til den gode håndvask

Vask hænderne i mindst 15 sekunder. 

- Gnid sæben godt ind

- Mellem fingrene

- Husk tommelfingerne 

- Håndflade

- Håndryg

- Håndled

Skyl sæberester godt af, for at undgå hudirritationer.

Kilde: Sundhed.dk