Sundhed

Rekordmange danskere bliver syge af campylobacter - og klimaforandring gør det værre

(Arkiv) Fjerkræ, dårlig hygiejne og klimaforandringer spiller ind, når danskerne bliver syge af campylobacter. Simon Knudsen / Scanpix Danmark

Man kan blive syg både gennem madvarer og ude i naturen, og et nyt studie viser, at det er værst efter kraftig regn.

Flere danskere end forventet bliver syge af campylobacterbakterien, og antallet er stigende. Det fremgår af en ny opgørelse fra Statens Serum Institut.

I 2019 blev der registreret 5300 danskere, der var syge med bakterien, hvilket er rekordmange. I 2018 blev 4547 danskere smittet.

Oftest medfører smitte med campylobacterbakterien mave-tarminfektion, der er karakteriseret ved diarré og generel utilpashed.

Smittevejen for bakterien går hyppigt gennem madvarer, oplyser Statens Serum Institut - men det er også muligt at blive smittet i naturen, viser et nyere studie.

Klimaforandring forlænger sygdommens højsæson

For færdes man i naturen, og er man i kontakt med jord, vand, sand og dyr, er der risiko for smitte med campylobacterbakterien.

I den nye opgørelse fra Seruminstituttet opdagede man ydermere, at der var flere syge, når der for nylig havde været kraftigt regnvejr.

Af samme årsag mener Statens Serum Institut, at man i fremtiden skal forvente flere patienter, der bliver syge af bakterien.

- Det ser ud til, at klimaændringerne vil betyde, at højsæsonen for smitte med campylobacter kan række ud over sommermånederne, og at flere i det hele taget vil blive ramt af infektionerne i de kommende år, siger seniorforsker Katrin Kuhn i en pressemeddelelse.

Det kan du selv gøre

Selvom en tur i det fri kan medføre smitte, bliver danskerne stadig oftest smittet gennem deres madvarer. Det siger sektionsleder i Statens Serum Institut Eva Møller.

Hun forklarer, at man indtil nu har troet, at det kun var meget sjældent, at campylobacter kunne forårsage sygdomsudbrud - men at ny forskning siger noget andet.

- Vores resultater viser, at der forekommer mange udbrud af campylobacter i den danske befolkning – og at disse i overvejende grad skyldes fødevarer, siger Eva Møller.

Statens Serum Institut foreslår, at man som tommelfingerregel følger tre råd for at undgå smitte:

  • Hold god hygiejne i køkkenet. Dette er den vigtigste forholdsregel.
  • Undgå at saft fra råt kyllingekød kommer i kontakt med spiseklare madvarer.
  • Det er en god idé at gennemstege kød, da campylobacter dør ved høj varme.