18-årig har vendt syv års sygdom efter 14 dage alene
For mange psykisk sårbare har coronakrisen været en ekstra hård tid, men nogle oplever et andet fænomen, lyder det fra psykolog. De får det bedre.
- Jeg tænkte, at jeg ville dø.
Det var den første indskydelse, 18-årige Ida Marie Vogensen fik, da Danmark lukkede ned i marts 2020.
Siden hun gik i folkeskolen, har hun lidt af bulimi – en alvorlig spiseforstyrrelse, som efterfølgende har udviklet sig til flere psykiske diagnoser og angst.
Derfor var forestillingen om at være alene – helt alene med sig selv og sine tanker – næsten ikke til at bære i begyndelsen, fortæller Ida Marie Vogensen i ’Go’ aften LIVE’.
De første 14 dage var fyldt med angst, overspisning, opkast og lange timer i sengen, mens hun ventede på, at hendes forældre kom hjem.
- Jeg kunne ikke andet end at være ked af det og græde, fortæller den 18-årige.
Men i dag kan Ida Marie Vogensen sige, at hun er kommet styrket ud af sin isolation.
Efter svære 14 dage lykkedes det hende at vende nedturen – ved at bruge den svære tid som ”en vaccine”, lyder det.
- Det her med, at du får sprøjtet lidt af en sygdom ind i kroppen, hvor din krop skal lære at bekæmpe den, er det, jeg føler, der er sket, siger Ida Marie Vogensen.
I den tid, hun var alene, følte Ida Marie Vogensen ikke, at hun skulle leve op til sine egne eller andres idealer, og hun har ikke kunnet distancere sig eller flygte fra sin spiseforstyrrelse ved at drukne den gennem adspredelser, fest og druk.
- Jeg har ikke været tvunget til at stå op og lægge makeup eller øjenvipper. Jeg har været tvunget til at være mig selv, fortæller hun.
Psykolog: Det er et nyt og overraskende fænomen
Ida Marie Vogensen er ikke den eneste dansker, der har oplevet, at coronakrisen har bragt noget godt med sig.
Mange danskere og psykisk sårbare har ifølge Sundhedsstyrelsen haft det ekstra svært under coronakarantænen. De, som i forvejen kæmper med følelser af ængstelighed, stress, traumer, tristhed og bekymringer, kan opleve en forværring af deres symptomer.
De historier er der mange af, men der er også flere, som har oplevet det samme som Ida Marie Vogensen, lyder det fra Eva Secher Mathiasen, der er psykolog og formand for Dansk Psykolog Forening.
I Dansk Psykolog Forening har de fået så mange henvendelser fra danskere, der har fået det bedre, at man kan kalde det et ”fænomen”, siger hun.
- Typisk er det sådan, at de, der har det svært i forvejen, får det lidt værre, og de, der har været på vej, får typisk det sidste puf, lyder det fra Eva Secher Mathiasen.
Derfor er det nye fænomen ”overraskende”, siger hun.
Folk får det bedre, fordi de oplever, at samfundet omkring dem har fået den samme puls, og forventningspresset synes væk, forklarer hun.
- De har bedre kunnet leve op til de forventninger, de selv og andre havde, og de har kunnet trække sig fra sociale relationer, uden at det har virket påfaldende og mærkeligt, siger Eva Secher Mathiasen.
”Det har taget syv år at komme så langt ud”
18-årige Ida Marie Vogensen vil ikke kalde sig selv ”rask”. Ikke endnu.
- Det har taget mig syv år at komme så langt ud, som jeg har været, og det kommer nok til at tage lige så lang tid at komme ud af det igen, siger hun.
Men de 14 hårde dage i sengen uden skole og venner har for hende været et afgørende vendepunkt.
Den 18-årige føler, at hun har lært sin lidelse og ikke mindst sig selv bedre at kende og vundet mere kontrol over sine tanker og liv.
- Jeg har nået en erkendelse af, at det er fantasi og illusioner. For eksempel har jeg fundet ud af, at hver gang jeg har en negativ tanke, så er jeg sulten, fortæller Ida Marie Vogensen.
I dag har hun ikke haft et angstanfald i to måneder, og hun er begyndt at spise mad, hun før ikke kunne spise sammen med familien.
- Hver fredag spiser vi en hel pizza. Den skal ned, og den må ikke komme op igen, og det gør den heller ikke, siger Ida Marie Vogensen i ’Go’ aften LIVE’.
Se hele interviewet med Ida Marie Vogensen og hendes tvillingebror i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY