Livsstil

Familie fik en øjenåbner: - Pludselig havde vi sparet 40 procent på vores CO2-udledning

Annoncørbetalt indhold: For Anne Hjortenbergs familie kom det som en stor overraskelse, at selv små vaneændringer gør en kæmpe forskel i CO2-udslippet

OM PARTNERSKABET - JORDAN

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Jordan.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Jordan fokus på grøn livsstil, og hvordan de små tiltag i hverdagen kan gøre en forskel. 

En mørk vinteraften i slutningen af november sidste år, tikkede der en længe ventet opgørelse ind hos Anne Hjortenberg og hendes mand Greg Reynolds.

De sad i sofaen i deres hus i Svendborg, og da de læste indholdet fik de et chok.

Familien, der i forvejen tog et pænt hensyn til miljøet i deres dagligdag, havde nedsat deres CO2-udledning med næsten 40 procent de seneste tre måneder.

- Jeg var virkeligt overrasket over, at det havde battet så meget, siger 45-årige Anne Hjortenberg, der sammen med sin mand er forældre til Louie på 10 og Alba på 15 år.

Og så skulle man måske tro, at familien havde ændret deres livsstil radikalt for at nå den store CO2-besparelse.

Men det var ikke tilfældet.

Mærke det på egen krop

”Vi skal være med i et klimaeksperiment!”

Omtrent sådan lød det hjemme hos Anne Hjortenbergs familie i Svendborg en aften sidste år, da hun præsenterede sin mand og to børn for indholdet i den annonce, hun havde set i den lokale avis.

Til et eksperiment af bl.a. AOF på Sydfyn efterlystes familier, der med hjælp fra eksperter var villige til i tre måneder at forsøge at sænke deres CO2-udslip i hverdagen.

- Det er lige noget for vores familie, tænkte 45-årige Anne Hjortenberg, da hun læste annoncen.

I flere år havde hun og hendes mand, Greg Reynolds, gerne villet sænke deres CO2-udslip, men de oplevede, at de ofte famlede i blinde, når det kom til, hvordan man gør i praksis.

For hvad betyder det egentligt for ens hverdag, når man virkelig skal begrænse sit CO2-forbrug? Og hvilke ting kan man gøre uden at gå på kompromis med for mange af sine komfortvaner?

Fra september sidste år og 12 uger frem blev familiens hverdag derfor finkæmmet af klimaeksperter for at finde måder, hvorpå de kunne mindske deres CO2-aftryk.

Madindkøb, transport, streaming og forbrug blev gennemgået minutiøst.

Og det var en øjenåbner for familien.

Dette er historien om en familie, der ændrede lidt på deres dagligdagsvaner. Og endte med at udlede hele 40 procent mindre CO2.

En familie, der både fandt ud af, hvad der virkelig batter, og hvad der ikke har den store betydning i klimaregnskabet – og som gerne deler ud af deres erfaringer med at finde en god balance.

Særligt overrasket var de over én ting.

Hvor meget CO2, der udledes på grund af streaming af serier og data til mobilen.

De store servere, der bruges til streaming og data, står nemlig ofte i udlandet, hvor energien til drift kan komme fra fossile brændstoffer, og en gennemsnitsfamilie kan spare op til fem procent af deres CO2-forbrug ved at reducere timerne foran skærm og mobil.

Derfor er der nu begrænsning på skærmtid, og iPad og computere bliver lagt væk, og brætspillene fundet frem, når familien er sammen om aftenen eller i weekenden.

- Det er meget hyggeligere at spille spil end at sidde foran skærmen, og det betyder også, at vi tilbringer mere tid sammen, siger Anne Hjortenberg, der af samme årsag ikke har en tv-skærm i huset.

De fleste vil gerne gøre noget

Villigheden til at give afkald på gamle vaner og tillægge sig nye og mere klimavenlige i stedet, er Anne Hjortenbergs familie bestemt ikke alene om.

Hele 95 procent af danskerne har enten ændret adfærd eller er villige til at gøre det af hensyn til klima, miljø og bæredygtighed, viser en analyse fra brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Et eksempel på, hvor familien nemt har kunne spare CO2, er oksekød og lammekød, som de ikke længere spiser. Væk fra menuen er også avokado, mango og frugter og grøntsager, der ikke er i sæson.

Det er dog ikke alle i familien, der har været lige begejstrerede for projektet. Mens Louie på 10 år har taget pænt imod forandringerne, så er familiens datter Alba på 15 år mindre begejstret.

”Jeg vil ha’ en rigtig bøf i burgeren”, beklagede hun sig højlydt, når fredagsklassikeren bliver serveret med en grøntsagsversion i stedet.

Og så var det heller ikke optimalt for en teenager at blive begrænset i sit skærmforbrug af hensyn til klimaet.

Anne Hjortenberg er dog fortrøstningsfuld om, at datteren nok skal se meningen med det hele, når hun bliver lidt ældre.

Når det kommer til de små og store ændringer, vi selv kan foretage, er der store CO2-besparelser at hente ifølge Kåre Press-Kristensen.

3 vigtige punkter: Så meget CO2 kan du spare i dagligdagen

 1. Forbrug af fødevarer

  Dropper man helt oksekød og lam og nøjes med at spise kød halvdelen af ugens dage, sparer man hurtigt et ton CO2 om året. Og mere, hvis man kun spiser vegetarisk.

 2. Forbrug

  Dækker over alt fra ny bil over tøj og elektronik til møbler, og udgør fire-fem ton CO2 pr. dansker om året.

  Har man fokus på genbrug i alle henseender, kan man spare et til to ton CO2 om året.

 3. Transport

  For nogle mennesker er det nødvendigt med en bil, men ifølge Kåre Press-Kristensen kan mange nok godt undvære den og måske købe en elcykel i stedet for.

  Kører man meget bil, kan man spare op til to ton CO2 om året ved at skifte til tog eller cykel. Et lignende resultat kan man også opnå, hvis man skifter til en elbil, siger han.

Det store regnskab

Hos Anne Hjortenbergs familie er det nu altid med det store CO2-regnskab for øje, at de handler ind og køber ting.

For dem har den vigtigste læring fra projektet nemlig været, at det handler om at prioritere sit forbrug.

- Hvis vi vil leve op til Parisaftalens vision om kun at udlede 2,5 ton CO2 om året per person, skal man virkeligt tænke sig om, når man køber ting, fortæller hun.

Det kommer til udtryk, når Anne Hjortenberg gerne vil købe noget nyt. Her tænker hun over, om det er det værd:

”Vil jeg virkeligt bruge CO2 på det?”

Og ofte er svaret nej, og trøjen eller produktet kommer tilbage på stativet eller hylden. I stedet køber familien så meget brugt som muligt.

Afstemning

Kunne du tænke dig at leve mere klimavenligt?

Der er dog et sted, hvor familien ikke kan komme udenom at bruge en del af deres årlige CO2-kvote. Greg Reynolds er nemlig amerikaner, og hans forældre bor i USA.

De har truffet en beslutning om, at deres børn skal se deres farmor og farfar, så hvert år flyver familien over og besøger dem.

- Vi gør meget i hverdagen for at mindske vores CO2-aftryk, men turen til USA er svær at undvære, fortæller Anne Hjortenberg.

For at mindske belastningen ved flyveturen tilkøber klimakompensation, hvor pengene går til eksempelvis plantning af træer.

Slapper lidt mere af

For familien har balancen mellem ønsket om at være mere klimavenlig og virkeligheden i en travl hverdag betydet, at det nogle gange er tre skridt frem og et tilbage, som Anne Hjortenberg udtrykker det.

Siden eksperimentet sluttede, har familien da også givet en smule mere slip på nogle af tiltagene. Eksempelvis kan det i en travl hverdag være tidskrævende at skulle finde alting brugt.

Derfor kan Anne Hjortenberg i dag godt finde på at købe en ny bog, hvis ikke den nemt findes brugt.

Tidsbegrænsningen på 30 minutter om dagen, som hun satte på sit mobilforbrug under forsøget, er der også blevet slækket lidt på.

Og hun sidder heller ikke længere og piller lammestykkerne ud af mad, der bliver serveret for hende, som hun gjorde det under en middag, mens forsøget stod på.

- Men alt i alt synes jeg, at vi gør vores bedste, og forandringerne er i dag blevet til vaner. Og de virker, siger Anne Hjortenberg, der dog har en efterlysning:

En CO2-mærkning på produkter og gerne en pris, der matcher påvirkningen på klimaet.

Hvis de danske forbrugere skal kunne handle i forhold til en reduktion af CO2, mener hun, at de som minimum skal oplyses om omfanget af deres handlinger og forbrug.

- Vi er stadig langt fra målene i Parisaftalen, men hvis alle bare gjorde det halve af, hvad vi har gjort, så ville det virkelig gøre en stor forskel, siger hun.

Familiens 3 bedste råd til en mere grøn hverdag

 1. Mere genbrug

  Køb mindre nyt og mere brugt. Køber man brugte ting, sparer man CO2-udledningen i produktionen, og i stedet for at blive brændt, kan tingene få nyt liv hjemme hos dig.

 2. Spis lokal mad

  Fødevarer, der er produceret tæt på dig, skal ikke transporteres særligt langt, så man sparer en masse CO2. Samtidig støtter man de producenter, der forsøger at konkurrere med de importerede varer i supermarkedet.

 3. Drop oksekød

  I mange retter, hvor man bruger hakket oksekød, findes der vegetariske alternativer, der smager så godt, at børnene ikke engang opdager det. Det gør virkelig en stor forskel i CO2-regnskabet, og man vænner sig hurtigt til det.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.