Sundhed

Der er alt for meget salt i chips, viser ny forskning - Kims klar til at skære ned

Se hvilke chips, der indeholder mest salt, i bunden af artiklen.

Når man først er gået i gang med at spise chips, kan det være svært at stoppe. Den ene chip tager den anden, og pludselig har man spist en masse.

Det er usundt, blandt andet fordi de sprøde kartoffelskiver indeholder store mængder salt.

Men man kan faktisk skrue markant ned for saltmængden i chips, uden at smagen forringes. Det viser et forskningsresultat fra Syddansk Universitet (SDU).

I undersøgelsen blev 100 personer præsenteret for flere forskellige sour cream and onion-chips i en blindtest. Det viste sig, at testpersonerne var lige så vilde med de chips, der indeholdt 1,1 gram salt pr. 100 gram, som de chips der indeholdt 1,6 gram.

– Det er bemærkelsesværdigt, at vores forskning viser, at forbrugerne lige så godt kan lide de chips, som indeholder 30 procent mindre salt. Samtidig påvirkede den mindre salt ikke chipsenes konsistens, siger Davide Giacalone, lektor i testning og optimering af forbrugerprodukter ved SDU, til TV 2.

Ni ud af ti danskere spiser for meget salt

Det er gode nyheder, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

For meget salt øger nemlig blodtrykket og risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

- Ni ud af ti danskere spiser for meget salt, og vi ved, at man kan vænne sig til at spise mindre salte fødevarer, uden at det går ud over smagsoplevelsen, siger Hanne Høberg Hansen, specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen.

Afstemning

Hvor ofte spiser du chips?

Hun forklarer, at den daglige anbefaling er på højst fem-seks gram salt.

Men Hanne Høberg Hansen understreger også, at det er okay at spise saltholdige chips en gang imellem, hvis ens kost ellers er sund og varieret.

Kims vil reducere mængden af salt

Hos Kims arbejder man allerede på at mindske mængden af salt i danskernes foretrukne snack.

Men et problem er, at salt har andre funktioner end at give smag. Det spiller også en rolle i stabilisering og konservering, så en reduktion i salt ville blandt andet medføre en kortere holdbarhed.

Hvis man reducerer mængden af salt, vil det derfor betyde, at man skal bruge flere tilsætningsstoffer (e-numre, red.), lyder det fra Lone Andersen, innovationschef hos Kims.

Fakta om salt

Fødevarestyrelsen anbefaler 5-6 gram salt om dagen.

Salt i for store mængder kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og blodpropper.

Køkkensalt drysset på maden er ikke det store problem. Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra salt i pålæg, brød og færdigretter. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, der indeholder mest salt.

Nøglehulsmærket eller Fuldkornsmærket kan du kigge efter på din mad. De stiller nemlig krav til indholdet af salt, fedt, sukker og fuldkorn.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

- Vi arbejder i stedet med at bruge flere krydderier og skrue ned for saltindholdet over tid. På den måde bruger vi få ingredienser og imødekommer samtidig vores forbrugeres efterspørgsel på god smag.

- Vi skal huske på, at vores produkter er nydelsesmidler til festlige lejligheder – derfor er smag et vigtigt parameter, siger Lone Andersen.

Se mængden af salt i syv populære chipsposer.

Kims Snack Chips med sour cream & onion

3,6 g salt (pr. 100 g)

Snack Chips.

Kims chips med sour cream & onion

1,6 g salt (pr. 100 g)

Kims chips.

Grove chips med our cream & onion

1,6 g salt (pr. 100 g)

Grove chips (fra Netto).

Grove chips med our cream & onion

1,4 g salt (pr. 100 g)

Chips fra Coop.

Pringles chips med sour cream & onion

1,7 g salt (pr. 100 g)

Pringles chips.

Taffel chips med sour cream & onion

1,5 g salt (pr. 100 g)

Taffel chips.

Lay's chips med sour cream & onion

1,3 g salt (pr. 100 g)

Lay's chips.