GO'

Tv-kok var ramt af bulimi, og det ødelagde familien - en dag trak moderen en kniv mod sin datter

Tv-kokken Annemette Voss og hendes mor fortæller nu åbent om, hvordan bulimi pressede hele familien - i håbet om at hjælpe andre i samme situation.

Det begyndte i stuen, skænderiet.

Annemette Voss og hendes mor, Ingelise Christensen, befandt sig begge i en svær tid – nok den sværeste nogensinde.

Søg hjælp, søg hjælp, søg hjælp

Annemette Voss

Den dengang 18-årige unge kvinde led af bulimi – en destruktiv spiseforstyrrelse, der nedbrød alt omkring hende, og de ophedede diskussioner med hendes mor var efterhånden blevet en del af deres liv sammen.

Men denne gang var det anderledes.

Hendes mor, Ingelise Christensen, valgte at gøre, som hun plejede. Hun gik. Men efter en pause bag en låst toiletdør besluttede hun sig alligevel for at fortsætte den ophedede diskussion med sin datter, der bankede på døren.

- Og derfra gik det stærkt, fortæller mor og datter i ’Go’ aften LIVE’.

De endte i køkkenet, hvor Annemette Voss truende pressede sin mor op ad bordkanten og skubbede hende – og Ingelise Christensen instinktivt greb ned i køkkenskuffen og trak en kniv mod sin datter for at få hende væk.

Det var et forfærdeligt øjeblik, men som ikke desto mindre blev det et vendepunkt for dem begge, lyder det fra mor og datter i dag.

Det er ikke noget, man har skyld i, når man bliver ramt af en spiseforstyrrelse. Det er lige så uskyldigt som at blive ramt af en influenza

Annemette Voss, blogger og tv-kok

"Vi løftede os sammen"

I dag er det 18 år siden, at Ingelise Christensen og Annemette Voss stod ansigt til ansigt i køkkenet.

Annemette Voss, der i dag selv er mor til tre, forstår godt, at det kan lyde vanvittigt, når man hører om en mor, der trækker en kniv mod sin egen datter.

Dog var situationen et godt billede på, hvor slemt det stod til dengang for hele familien, fortæller hun.

- Vi var i det sammen. Det var et familieprojekt. Det var en fælles nedtur, og vi ramte bunden sammen – og vi løftede os sammen, siger Annemette Voss.

Forholdet mellem mor og datter er godt i dag, men dengang kæmpede hele familien på hver deres måde med Annemette Voss' spiseforstyrrelse, der stod på i årene fra 1999 til 2003.

De er ikke stolte af det, der skete, men de skammer sig heller ikke.

Det er derfor, de har valgt at fortælle om episoden til resten af Danmark i podcasten ’Lille spejl på væggen der’ - for at vise andre, at man ikke skal skamme sig over de ting, man kan udsætte andre for, når man har en spiseforstyrrelse, fortæller Ingelise Christensen og Annemette Voss i 'Go’ aften LIVE'.

- Det er ikke noget, man selv er skyld i, når man bliver ramt af en spiseforstyrrelse. Det er lige så uskyldigt som at blive ramt af en influenza, lyder det fra Annemette Voss.

Hun tror, at der findes mange familier, der er involveret i spiseforstyrrelser, som oplever nogle meget grimme episoder og meget skelsættende øjeblikke, som hendes.

- Og jeg vil bare lige sige: Fjern lige skammen og fokuser på, hvad der er målet. Vi skal videre, og vi skal have det godt og tilgive, siger Annemette Voss.

Spiseforstyrrelser i Danmark

I Danmark er der cirka 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. 5.000 har anoreksi, 30.000 bulimi og 40.000 lider af tvangsoverspisning. Den primære risikogruppe er unge kvinder mellem 14 og 25 år, men spiseforstyrrelser findes i alle aldre. Også drenge rammes i stigende grad.

Kendetegn ved bulimi er, at en person oplever kontroltab, hvor personen indtager store mængder ofte usund mad. Efter en overspisning provokerer personen typisk en opkastning.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Det har hun og hendes mor gjort.

De har valgt at tilgive hinanden og se fremad sammen.

Ti minutter efter, at hendes mor trak en kniv mod hende, flyttede Annemette Voss hjemmefra og hjem til sin storebror i Vejle, og efterfølgende flyttede hun til København.

Det gav rum og tid til, at hele familien kunne lære, hvordan de skulle håndtere den svære situation, og langsomt genoptog de kontakten igen.

- Der var jo en årsag til, at Annemette fik problemet bulimi, og det er jo hele familien, det involverer, så alle de roller, der var i familien, skulle jo kastes op i luften og brydes, og der skulle dannes nye veje til os, forklarer Ingelise Christensen.

Der er håb i, at andre kan ramme bunden sammen, men at man også kan komme op igen sammen

Javanna Dybbroe, psykolog og rådgivningskoordinator ved Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Psykolog tror, at andre kan bruge historien

Ifølge Javanna Dybbroe, der er psykolog og rådgivningskoordinator ved Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, er det almindeligt, at en spiseforstyrrelse kan udvikle sig til konflikter i resten af familien.

- Det er en hård situation at stå i for den, der har spiseforstyrrelsen, men det er det også for familien. For forældre og omgivelser kan det være rigtig svært at forstå, hvad der sker, og omvendt kan barnet opleve, at det ikke bliver forstået, siger hun.

Man behøver ikke nødvendigvis forholde sig til, om der er noget, man skammer sig over i forbindelse med en spiseforstyrrelse.

Dog er skam for mange et centralt emne, lyder fra Javanna Dybbroe.

- Skam er en meget udbredt følelse og oplevelse blandt dem, der har en spiseforstyrrelse. Ting, man gjorde eller ikke kunne styre, kan man skamme sig meget over - eller en episode man har haft, siger Javanna Dybbroe.

Derfor tror hun også, at andre kan få noget ud af Annemette Voss’ historie.

- Det er altid givtigt, når andre åbner sig op og fortæller om de episoder, de har haft. Der er håb i, at andre kan ramme bunden sammen, men at man også kan komme op igen sammen, siger psykologen.

For en spiseforstyrrelse er noget, man kan komme ud af igen. Man kan blive rask igen, lyder det.

Få din familie med ombord og lad vær med at tro, at du kan klare det selv, for det kan du ikke

Annemette Voss, blogger og tv-kok

Tv-kok opfordrer: Søg hjælp

Ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er familien en vigtig støtte for dem, der lider af en spiseforstyrrelse.

- Det er de, fordi en spiseforstyrrelse ikke er noget, man kommer ud af alene. Det er en hård proces at komme ud af, og man har brug for støtte til at huske de håb og drømme, man havde inden spiseforstyrrelsen, siger psykolog Javanna Dybbroe.

Sådan var det også for Annemette Voss, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

- Søg hjælp, søg hjælp, søg hjælp, lyder hendes opfordring til dem, der lider af en spiseforstyrrelse, som hun selv gjorde.

- Få din familie med ombord og lad vær med at tro, at du kan klare det selv, for det kan du ikke, siger Annemette Voss.

Hendes mor, Ingelise Christensen, nikker.

- Sig det til din mor og far. De elsker dig, og de kan hjælpe dig, slutter hun.

Se hele indslaget med Annemette Voss og Ingelise Christensen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY