GO'

19-årig efterlyser ukendt redningsmand: - Én sætning reddede mit liv

Vi skal turde tage de svære samtaler, når vi kan se, at andre har det svært. Det kan gøre en stor forskel, lyder det fra ekspert og 19-årig. 

Da 19-årige Mathias Engmark for snart et år siden satte sig på en bænk i Næstved, var alt håb ved at være slukket.

Tårerne trillede ned ad kinderne, og han følte sig helt tom indeni.

Men den 19-årige nåede ikke at sidde mere end fem minutter, før en fremmed gjorde ham selskab.

En ældre, gråhåret mand i en slidt læderjakke satte sig ved siden af Mathias Engmark og begyndte at spørge ind til, hvordan han havde det.

- Jeg svarede aldrig rigtigt på nogen af hans spørgsmål, men til sidst stillede han mig et spørgsmål - om jeg gerne ville dø, eller om jeg bare gerne ville føle noget andet, fortæller den 19-årige i 'Go' morgen Danmark'.

- Det reddede mere eller mindre mit liv, fortsætter han.

For tre dage senere, da Mathias Engmark var sekunder fra at tage sit eget liv, blev mandens spørgsmål det, der fik ham til at lade være, lyder det.

Efterlyser ukendt mand for at sige tak

I dag er det et år siden, Mathias Engmark sad på bænken i Næstved, og han har nu sat sig for at finde manden i den brune læderjakke.

- Jeg vil selvfølgelig gerne sige tak, fordi han hjalp mig, siger Mathias Engmark.

For mandens spørgsmål satte noget i gang i den 19-årige.

I stedet for at begå selvmord som han havde planlagt, satte Mathias Engmark sig for, at han ville prøve at føle noget andet end tomhed - hvad som helst andet end tomhed. Og det hjalp, lyder det.

- I princippet reddede han mit liv, siger han.

Ekspert: Derfor skal vi spørge hinanden

Mathias Engmarks historie er et godt eksempel på, at det kan have afgørende betydning, at man spørger ind til en person, der har det dårligt og virker selvmordstruet.

Sådan lyder det fra Britt Reuter Morthorst, der er seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.

- Det bedste, man kan gøre, er at tage kontakt, siger hun.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11-04. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på 70101818 mandag fra kl. 9-19 og tirsdag til torsdag fra kl. 16-19 eller www.lmsos.dk, hvor der er mulighed for at chatte og lave aftaler.

Generelt gælder det for selvmordstruede, at de har svært ved at bede om hjælp. De er typisk præget af en følelse af håbløshed og et tunnelsyn, hvor verden er sort og hvid.

- Så man får ikke tanken, at noget kan ændre sig. Man tænker simpelthen ikke, at noget kan blive bedre, forklarer Britt Reuter Morthorst.

Derfor kan det få afgørende betydning, hvis et andet menneske kan plante ideen om, at livet kan forandres.

- En god måde at skabe en kontakt på er at sige: "Du ligner en, der ikke har det godt. Er du ok?", siger eksperten.

Man skal blive ved personen, indtil der kommer hjælp

Britt Reuter Morthorst, seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse

Bliver man afvist, kan man altid opfordre vedkommende til at søge egen læge eller henvise til en klinik, hvis man vurderer, at behovet er der.

Bekræfter personen, at han eller hun har tanker om at tage sit eget liv, og kan man ikke kan få dem til at tage afstand fra det, skal man ikke lade vedkommende være alene.

I det tilfælde skal man kontakte Livslinien, ringe til skadestuen eller sågar følge personen hen til skadestuen, anbefaler Britt Reuter Morthorst.

- Men man skal blive ved personen, indtil der kommer hjælp, siger hun.

Jeg ved godt, det er svært at spørge ind, men det behøver ikke at være sådan

Mathias Engmark, studerende

19-årig: Vær ikke bange for at spørge

For Mathias Engmark ser livet helt anderledes ud i dag.

Han oplever stadig, at han får tilbagefald og føler den tomhed, som han følte på bænken i Næstved, men det hjælper ham at fokusere på det positive i tilværelsen, og generelt er han glad.

Mathias Engmark har valgt at fortælle åbent om sine overvejelser om at gøre en ende på sit eget liv.

Det gør han i håbet om, at det kan hjælpe andre til at bede om hjælp og måske inspirere andre til at gøre det samme, som den ukendte mand, han leder efter, gjorde.

- Folk skal turde spørge ind til hinanden og ikke være berøringsangste. Jeg ved godt, det er svært at spørge ind, men det behøver ikke være sådan, at man dedikerer hele sit liv. Man må gerne spørge uden at forvente at skulle hjælpe med alt muligt andet, siger den 19-årige.

- Nogle gange er det eneste, der skal til, at nogen interesserer sig.

Se hele indslaget med Mathias Engmark i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY