GO'

Nye anbefalinger presser familie: - Vi har ikke råd til mundbind

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at man bruger mundbind i myldretiden, når man tager bus og tog, men man skal selv betale for dem.

- Åh åh, var min første tanke, og der var ikke andet for, end at vi måtte finde en løsning.

Sådan reagerede Henriette Andersen, da hun første gang hørte om Sundhedsstyrelsens nye anbefaling om, at man i flere situationer bør bære mundbind i offentlig transport.

For som tingene ser ud lige nu, kan hun og familien ikke følge anbefalingen, da udgifterne til mundbindene presser økonomien.

Corona-krisen har kostet Henriette Andersen jobbet, og familien på to voksne og fem børn lever derfor på et meget lille budget, indtil Henriette Andersen er tilbage på arbejdsmarkedet.

- Lige pt har vi mellem 3-4000 kroner om måneden, for vi kører på én indkomst, fortæller hun.

Så hvis hun og hendes familie skal bære mundbind, skal de gøres gratis, lyder det fra Henriette Andersen.

Koster mellem 600 og 6000 kroner

Det kan hurtigt blive dyr omgang, hvis en familie på fem skal køre med offentlig transport alle hverdage i en måned.

En ny analyse, som internetsiden Pricerunner har foretaget, viser, at prisen på mundbind er steget, siden den nyeste anbefaling trådte i kraft.

Ifølge Martin Andersen, der er direktør for hjemmesiden Pricerunner, som blandt andet sammenligner priser, er priserne fulgt med efterspørgslen.

- Det, vi kan se, er, at priserne er steget med 40 procent den seneste uges tid, siden anbefalingen kom ud, fortæller Martin Andersen til ‘Go aften LIVE’.

Og priserne varierer meget. Ifølge analysen kan en måneds forbrug af mundbind koste mellem 600 til 6000 kroner, alt efter, hvor man køber dem.

Skal mundbind gøres gratis?

Fredagens anbefaling om at bære mundbind i offentlig transport kommer efter, at Danmark, som et af de sidste lande i verden, endnu ikke havde indført mundbind i offentligheden som et led i bekæmpelsen af covid-19.

De danske myndigheder har hidtil fokuseret på håndhygiejne og afstand. En beslutning, der tidligere på året sendte prisen på håndsprit i vejret i de danske butikker.

Enhedslisten har efterfølgende foreslået, at mundbindene gøres gratis for en række befolkningsgrupper, der ikke har midlerne til at købe mundbind - et forslag, som dog ikke har fået opbakning hos regeringen.

Ifølge Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil den nye maskeanbefaling ikke ramme folk hårdt udgiftsmæssigt.

SF er dog uenig med Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Ifølge Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF, bør det både være obligatorisk og gratis at bære mundbind – også selvom det kan løbe op i en stor regning for staten:

- Det koster også mange penge, hvis smitten stikker af fra os. Det vil bestemt heller ikke være gratis, siger hun til ’Go’ aften LIVE’.

Hvordan mundbindene skal udleveres, hvis forslaget går igennem, har partiet ikke taget stilling til.

Afstemning

Mener du, at mundbind bør gøres gratis i Danmark?

Må droppe bus og tog

For Henriette Andersen og familien kan et kommende påbud betyde, at hun må tage cyklen til børnehaven med hendes to yngste børn på henholdsvis fire og fem år.

Bliver mundbind i offentlig transport et påbud, har familien nemlig ikke råd til at køre med bus og tog, lyder det.

Hun håber dog, at der kommer en bedre løsning.

Og spørger man hende, om hun synes, at mundbind skal være gratis, er svaret klart:

- Hvis de (red. Sundhedsstyrelsen) vil have, at vi skal gå med det og bruge det, så ja.

Interviewet med Henriette Andersen kan ses på TV 2 PLAY