GO'

Naturvejleder advarer mod giftige planter i naturen lige nu - rør ikke ved dem

Hvis du ikke kender de planter eller svampe, som du overvejer at plukke i naturen, så lad helt vær, lyder det fra naturvejleder Emil Sanderhoff.

Sommeren er endelig kommet, og mange danskere tager lige nu ud og nyder naturen.

Men man skal tænke sig godt om, inden man begynder at plukke blade, svampe og blomster. For flere planter kan både være giftige at røre ved og livsfarlige at spise.

Sådan lyder det fra naturvejleder Emil Sanderhoff i ‘Go’ morgen Danmark’.

Giftlinjen modtog i 2019 mere end 46.000 opkald om plante- og svampeforgiftninger. Forgiftninger, som ofte skyldes, at giftige planter og svampe bliver forvekslet med spiselige fødevarer, som vi kender fra supermarkederne.

Og to planter er særligt farlige lige nu.

På denne tid af sommeren præger især skarntyde og gifttyde naturen, og de kan være enormt giftige at spise, fortæller naturvejlederen.

Begge planter kan let forveksles med almindelig vild kørvel, men det er vigtigt, at man hverken rører eller smager på dem, hvis man ser dem ude i naturen.

- Gifttyden ser meget harmløs ud, men den er meget giftig. Den kan slå dig ihjel på et kvarter, hvis du tager en bid af bladet, siger Emil Sanderhoff.

Søg informationer på giftlinjen.dk

Inden man bevæger sig ud i naturen, bør man læse op på, hvilke giftige planter og svampe, man skal være opmærksom på.

Det kan man gøre på giftlinjen.dk.

Hvis man alligevel er kommet til at spise en giftig plante eller svamp, skal man straks ringe til giftlinjen på 82 12 12 12.

Kilde: Giftlinjen

Overlæge: Pas på svampene

Det er ikke kun de danske planter, man skal tage sig i agt for.

Niels Ebbehøj, der er overlæge og rådgiver hos giftlinjen, oplever hvert år, hvordan selv erfarne svampesamlere kommer galt afsted, og det kan ifølge overlægen koste nyrerne.

Derfor har han en klar besked til dem, der planlægger at tage på svampejagt:

- Det med svampe kræver en fuldstændig sikker identifikation, inden man spiser dem. Ellers skal man plukke dem i Brugsens køledisk, siger han.

For svampe kan være ekstremt giftige.

Lige nu er det især grøn fluesvamp og puklet giftslørhat, som bekymrer overlægen. Den grønne fluesvamp ved de fleste danskere er giftig, men i 2017 kostede en forgiftning to børn fra en congolesisk familie livet.

Tag en naturkyndig med

Den puklede giftslørhat er derimod sværere at identificere.

Svampen gror sommetider blandt kantareller, som er i sæson lige nu, og som mange danskere selv samler i naturen.

Naturvejleder Emil Sanderhoff fraråder derfor, at man eksperimenterer med at spise svampe og planter i den danske natur, hvis ikke man selv har forstand på det.

- Hvis du skal ud og plukke spiselige planter i naturen, så tag en kyndig med. En kammerat eller en far, som ved noget om det, siger han.

Pas på disse fem giftige planter og svampe

 1. Skarntyde

  Planten er meget giftig og indeholder alkaloider, blandt andet koniin, som har nikotinlignende virkning. Smagen er meget ubehagelig.

  Skarntyde kan let forveksles med vild kørvel.

  Symptomer ses hurtigt indenfor 5-60 minutter med øget spytproduktion, opkastning, tørst, synsforstyrrelser, muskelsvaghed og lammelser.

 2. Taks

  Hele busken, med undtagelse af dens røde frøkappe, indeholder taxinalkaloider samt en irriterende flygtig olie. Indtagelse af 'bær' med gennemtygning af frø indebærer forgiftningsrisiko.

  Alvorlige forgiftninger er dog sjældne hos mennesker.

  Symptomer er opkastninger, mavesmerter, diarré og i alvorlige tilfælde muskelsvækkelse og påvirkning af blodcirkulation og åndedræt.

 3. Grøn fluesvamp

  Den grønne fluesvamp er dødeligt giftig og forholdsvis almindelig i Danmark fra august til oktober.

  Svampen vokser nær træer, især løvtræer. Hatten er fra gul til olivengrøn og mørkest centralt. Lamellerne er hvide.

  Symptomer er opkastning, diarre og voldsomme mavesmerter. Giften kan give permanente skader på nyrer og lever og kan forårsage, at den forgiftede skal nyretransplanteres eller gå i livslang dialyse.

 4. Gifttyde

  Hele planten er ekstremt giftig - specielt stilkens nedre del og jordstænglen. Jordstænglen og de nederste dele af stilken er gule og indeholder en olieagtig plantesaft, som er meget giftig.

  Gifttyde vokser ved strande, moser, vandløb og kan forveksles med kørvel.

  Indtagelse indebærer livsfare - blot at sutte på plantedele kan give forgiftning. Ring derfor 112 ved indtagelse.

  Gifttyde kan i løbet af få minutter til et par timer give brændende fornemmelse i mund og svælg samt kraftig spytproduktion, mavesmerter, opkastning, diarré, feber, voldsomme kramper, bevidstløshed og åndedrætsstop.

 5. Puklet giftslørhat

  Puklet giftslørhat er meget giftig, men også sjælden. Svampen vokser sommer og efterår i danske nåleskove. Hat, stok og lameller er brune og kan let forveksles med kantareller.

  Symptomer på indtagelse er mavesmerter og diarre. Indtagelse af puklet giftslørhat kan medføre nyreskader, som kan kræve dialyse og transplantation.