GO'

Da han var syv år, gik der ild i ham - nu viser han og andre deres ar frem

I forbindelse med et tv-indslag valgte hundredvis at dele deres historier og billeder. Bag hvert et ar er der en historie, mener antropolog.

Da Toni William Bjerre var kun syv år gammel, gik der ild i ham.

På en campingferie i Sverige fik han ved et uheld sprit på sig, da hans mor lavede mad over et trangiasæt.

- Jeg prøvede at slukke de her flammer, og så gik der ild i hænderne og i min mave, husker Toni William Bjerre.

I dag bærer han på arrene efter flammerne på kroppen som et minde om den dag.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg var meget tæt på at dø dér. Det er et minde om, at det var virkelig tæt på, og det kan gå fra orden til kaos på meget, meget få sekunder, lyder det fra Toni William Bjerre i ‘Go’ morgen Danmark’.

Toni William Bjerre skammede sig som barn over sine ar. I dag bliver han taknemmelig, når han kigger på dem.
Her ses Toni William Bjerres krop og ar i dag.

Ar er en metafor

Toni William Bjerres historie er en blandt 32 i en ny fotobog 'There is a Crack in Every Skin, That's how life gets in' - en bog af antropolog og fotograf Sarah Warny Berg, der gennem flere år har taget billeder af mennesker med ar på kroppen.

- Man kan sige, at det alt sammen er historier om mennesker, som på hver deres måde er blevet konfronteret med livet på måder, som har sat ar på kroppen, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Og noget indikerer, at Sarah Warny Berg har ret.

I forbindelse med Toni William Bjerre og Sarah Warny Bergs besøg i 'Go' morgen Danmark' har flere end 700 personer kommenteret et opslag på programmets Facebookside, hvor mange har delt historier og billeder af deres ar.

For Sarah Warny Berg er arrene både fascinerende og betagende.

Hun har ikke selv nogen markante ar på kroppen, men hendes erfaring er, at de kan påvirke de mennesker, som bærer dem:

- Jeg ser også de fysiske ar som en metafor for de psykiske ar, som mange af os har på en eller anden måde.

For de 32 danskere, der har har medvirket i bogen, har billederne en særlig betydning, lyder det fra Sarah Warny Berg:

- Intentionen med bogen er at turde vise sig, som man er, og turde vise de spor livet har sat i en, og hvordan man er blevet formet som menneske, siger hun.

Jeg syntes, det var pinligt at have badeshorts på

Toni William Bjerre, coach og kropsterapeut

Det har aldrig været et problem

I mange år skammede Toni William Bjerre sig over sine ar fra brandulykken, og gennem sin barndom prøvede han at skjule dem:

- Jeg syntes, det var pinligt at have badeshorts på, så jeg hev dem op over maven, så man heller ikke kunne se arret på maven, fortæller han.

I dag har Toni William Bjerre sluttet fred med sine ar som både fylder lårene og noget af maven. Skammen over arrene, som han især havde som teenager, er forsvundet.

- Det viste sig, at det var mest pinligt for mig - det var mig, der skammede mig. Alle har været super søde, det har aldrig været et problem.

Siden 'Go' morgen Danmark' fredag bad seerne dele deres egne billeder af ar, har flere end 700 mennesker delt billeder på Facebook. Nedenfor kan du se et udpluk:

Bente Naundrup Jensen fik i marts to nye lunger og kalder selv arrene for sine englevinger. Hun føler sig ufattelig heldig, at det kunne lade sig gøre midt i en corona-tid.
Michelle Vinter Hansen er bærer af BRCA1-genet, som gør, at hun har en stærkt øget risiko for brystkræft og kræft i æggestokkene og æggelederne. Under en operation opstod der voldsomme komplikationer, og hun mistede hele sit venstre bryst, skriver hun.
Da Vibeke Asps barnedåb skulle smalfilmes, sprang pæren, og der røg varm glas direkte over på hendes hals og kind. ”Jeg lægger ikke mærke til det i hverdagen, men vender helst den kind væk, når der skal tages billeder”, skriver hun.
Da Sanne Ø. Kristensen efter et vægttab på 55 kilo fik fjernet efterskydende hud, efterlod det hende to store ar på tværs af maven.
Theis Nybo har haft modersmærkekræft fem gange siden 2016. De mange operationer har efterladt en række ar på hans ryg.
For under to måneder siden brækkede Tina Hansen begge arme under et overfald. Nu har hun været gipsfri i en lille uge, men arret fra operationen forsvinder ikke.

Se indslaget i 'Go' morgen Danmark', hvor Toni William Bjerre fortæller om sine ar og viser dem frem, på TV 2 PLAY