Knæk Cancer

Anne-Grethe Bjarup Riis' søn om kræftforløb: - Vi skal forstå, hvor voldsomt det er

- Jeg tror, at folk virkelig ville komme ud af busken, hvis de vidste, hvor hårdt vi havde det, og hvor ensomme vi var, lyder det.

Da Gilbert Bjarup Riis lå afkræftet på hospitalet og ikke havde spist i seks dage, tog Anne-Grethe Bjarup Riis sin telefon op og filmede ham.

- Først filmede jeg bare, fordi det var så utroligt det, vi oplevede, og så blev jeg bevidst om, at det her kunne måske bruges til noget, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis i 'Go’ aften LIVE'.

Man har en forventning om, at alle smider, hvad de har i hænderne og dukker op

Anne-Grethe Bjarup Riis

De mange klip fra Gilbert Bjarup Riis’ sygdomsforløb skal blive til dokumentaren ‘Til Gilbert fra mor’ - en film, sønnen Gilbert selv er glad for at have i dag.

For familien har det været helende at se optagelserne, men Anne-Grethe og Gilbert Bjarup Riis håber også, at det kan give andre et indblik i, hvad det vil sige, når en familie bliver ramt af cancer.

- Vi skal forstå hinanden, vi skal forstå hvor voldsomt det er, og at vi har brug for, at der kommer nogen og støtter, siger Gilbert Bjarup Riis.

Mens nogle klip viser en meget syg dreng, har Anne-Grethe Bjarup Riis dog også fokuseret på at give sin søn gode oplevelser, hvilket man også kommer til at se i dokumentaren.

- Vi kan ikke kapere kun at se, hvor Gilbert har det skidt. Meget af tiden prøver vi at give Gilbert nogle oplevelser, men det er svært at mobilisere hele tiden, når man er alene, lyder det.

Lægerne kunne ikke finde ud af, hvorfor Gilbert Bjarup Riis havde det så dårligt her. Video: "Til Gilbert fra Mor" af Anne-Grethe Bjarup Riis. Video: Julie Tantholdt

Knæk Cancer 2020

I hele uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på at knække cancer. 

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-showet, der sendes klokken 20.00 lørdag 24. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs, hvordan du kan støtte indsamlingen her. 

Følte sig svigtet af omgivelserne

Da Gilbert Bjarup Riis fik konstateret leukæmi som otteårig, blev familien ikke blot kastet ud i en kæmpe krise.

De blev også ramt af en stor ensomhed.

- Man har en forventning om, at alle smider, hvad de har i hænderne og dukker op, men det skete ikke, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis.

Men heldigvis var der nogle, der kom og var der for Gilbert Bjarup Riis, da han var indlagt.

Mens Gilbert Bjarup Riis var indlagt sørgede Børnecancerfonden for at planlægge, at han fik besøg af vennerne Elias Marrouni og Irma Norsker. Video: "Til Gilbert fra Mor" af Anne-Grethe Bjarup Riis. Video: Julie Tantholdt

Børnecancerfonden sørgede nemlig for, at Gilbert Bjarup Riis gennem hele forløbet fik besøg af skolekammeraterne Elias Marrouni og Irma Norsker, og det gav et pusterum for hele familien, fortæller de.

- Når man er i krise, kan man ikke række ud. Det er svært at ringe til alle forældre i klassen og sige: ”Kommer I ikke et smut op?”, forklarer Anne-Grethe Bjarup Riis.

Vil hjælpe andre

Og selvom det kan føles grænseoverskridende for den i dag 13-årige Gilbert Bjarup Riis at dele så intime optagelser med omverdenen, er han ikke i tvivl om, at det kan hjælpe andre, der kommer i samme situation som ham:

- Det kan måske lade andre se, hvordan det er, så de ved lidt mere om, hvad der kommer til at ske, lyder det fra Gilbert Bjarup Riis.

I dag er han helt rask og lever et almindeligt teenageliv som sine venner Elias Marrouni og Irma Norsker, som han i dag har et stærkt venskab med. De var nogle af de venner, der kom på besøg, da han var indlagt.

- Det var meget rart at have nogle, som var sammen med en og hygge med, for at føle, at man ikke mistede fællesskabet med ens klasse, så man stadig holdt et venskab ved lige, siger Gilbert.

Se interviewet med Gilbert og Anne Grethe-Bjarup Riis i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY

Mens sygdommen stod på forsøgte familien at give Gilbert Bjarup Riis en masse gode oplevelser. Her er han oppe og flyve. Video: "Til Gilbert fra Mor" af Anne-Grethe Bjarup Riis. Video: Julie Tantholdt