Succes-kok gamblede med sit helbred og fik alvorlig advarsel få uger før tv-optagelser
Som mange andre succesrige kokke havde 41-årige Tommy Fischer et usundt liv med stress, overspisning og fysisk inaktivitet. Indtil kroppen sagde stop.
Det var et helt almindeligt træningsdyk.
Sammen med sin gamle dykkermakker og to unge fætre tog 40-årige Tommy Fischer en septemberdag sidste år ud fra stranden i Helsingør for at dykke på fem meters dybde.
Dykkerdragten strammede godt til. Tommy Fischer var klar over, at 135 kilo var alt for meget, og at han var i historisk dårlig form.
Som kok og iværksætter havde han kæmpesucces. Men de 16 timer lange arbejdsdage og usunde madvaner havde nu sat sig tydelige spor på fysikken.
Efter 20 minutters dyk fik Tommy Fischer det pludselig dårligt og havde svært ved at trække vejret. Han tænkte, at udstyret drillede og måske trængte til et eftersyn. Det var længe siden, han havde brugt det.
Men da han nåede op til overfladen og tog regulatoren ud af munden, begyndte han at hoste skum op. Han kæmpede fortsat med at trække vejret og havde kvælningsfornemmelser, mens han fik det dårligere og dårligere.
Tommy Fischers makker opdagede, at den var helt gal og fik ham hurtigt bugseret ind til molen, hvor nogle andre dykkere hjalp med at befri ham fra udstyret, og en ambulance blev tilkaldt.
Nogle fandt akutudstyret til dykkerulykker frem og forsynede ham med ren ilt via en maske.
Tommy Fischer hostede stadig skum op.
I dykkerverdenen kunne det kun betyde én ting: At lungerne var sprængt. Den tanke blev ved at vende tilbage til ham midt i panikken.
Blot to uger før dykkerturen havde han ellers indstillet sig på at gennemgå en omfattende livsstilsændring.
Han havde sagt ja til at medvirke i tv-programmet ’Fem fede kokke’, der hjælper fem topkokke af med deres arbejdsrelaterede fedme ved at sætte dem i gang med hård træning og en radikal kostændring.
Nu lå han i en våd dykkerdragt med iltmaske og en fremtid, der på alle måder var uvis.
Tommy Fischer er ottende generation ud af en slægt af fiskere og fiskehandlere.
Hele hans liv har været centreret omkring havet og det, der lever i det. Som barn brugte han mere tid på at stange ål ud for havnen i Humlebæk end på at passe sit skolearbejde.
Som 18-årig var han udlært fiskehandler hos sin onkel, og lige siden er det gået stærkt. Han har åbnet flere fiskeforretninger, videreuddannet sig, leveret mad til selskaber og drevet restauranter.
I dag er han autodidakt kok og medejer af ni virksomheder med i alt 90 ansatte.
Til daglig driver han det kombinerede fiskemarked og madudsalg HAV i Torvehallerne i København, hvor han i coronatiden har fået dobbelt-op på kunder ved at sælge færdigretter og convenience food af høj kvalitet.
Men den tiltagende succes over årene og en arbejdsuge på 60 timer har også haft sin pris.
Arbejdspresset, trangen til at snacke hurtige kulhydrater og manglen på motion har gradvist øget hans vægt og fedtprocent, mens hans fysiske og mentale overskud er blevet drænet.
Hans hustrus jævnlige hentydninger til, at han vist burde tabe sig, er prellet af på ham som vand på en torsk. Så hun kunne kun se passivt til, mens han gamblede med sit helbred.
Men i september kom der uventet hjælp udefra. For producenterne bag det livsstilsændrende tv-program ’Fem fede kokke’ tog kontakt til Tommy for at høre, om han kunne tænke sig at medvirke i en ny sæson, der skulle optages i løbet af efteråret.
Tilbuddet kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt for Tommy Fischer, som ikke kunne tillade sig andet end at sige ”ja tak” på bedste kokkemanér. Både for sin egen, sin hustrus og sine tre børns skyld.
Projektet skulle strække sig over fire en halv måned, og optagelserne skulle begynde i starten af oktober, fik han at vide.
Tommy Fischer var dog på det tidspunkt lykkeligt uvidende om, at han bare 14 dage senere ville ende på hospitalet.
Ambulancen ankom med fuld udrykning til Nordsjællands Hospital, hvor Tommy Fischer blev undersøgt på kryds og tværs af lunge- og hjertelæger.
Mistanken om en lungesprængning blev ret hurtigt afkræftet. Så lægerne var i vildrede om, hvad der så havde forårsaget de vedvarende opkastninger af skum, som betød, at der var væske i lungerne.
Lige indtil tallene fra de mange undersøgelser viste, at noget andet var helt galt.
Tommy Fischer havde et galopperende højt blodtryk.
Konklusionen fra lægerne var, at den stramme dykkerdragt havde øget blodtrykket yderligere, så hjertet var blevet overbelastet i en sådan grad, at der var opstået hjerteflimmer. Når hjertet ikke kan følge med længere, begynder lungerne at optage kropsvæske, og det betyder, at de nærmest drukner sig selv.
Med andre ord: Kroppen var ved at stå af.
For Tommy Fischer var lægernes melding en brat opvågnen. Indtil nu havde han opfattet sig selv som en 20-årig, på trods af at han havde rundet de 40. Han havde ikke taget kroppens signaler alvorligt, selvom han inderst inde godt vidste, at han nok i årevis havde haft et for højt blodtryk.
Nu havde han fået en alvorlig advarsel.
Beslutningen
Otte dage lå Tommy Fischer i sengen på hjerteafdelingen på Nordsjællands Hospital.
Han var koblet op med dioder og fik høje doser af betablokkere og anden hjertemedicin. Med hans egne ord var hans krop i en ”rigtig dårlig forfatning”, og han havde det virkelig skidt.
Samtidig fik han skældud af lægerne over at ligge der. Den slags problemer burde man ikke have i så ung en alder, vrissede de.
Han vidste, at der skulle ske noget meget snart, hvis hans børn ikke skulle miste deres far i en tidlig alder.
På femtedagen af hospitalsopholdet fik han en opringning fra produktionsselskabet BLU, som producerer ’Fem fede kokke’ for TV 2. De ville høre, hvordan han havde det.
Der var nu kun to uger til optagestart. Havde han mon stadig mod på at medvirke?
Tommy Fischer behøvede ingen betænkningstid og svarede straks:
- Ja, for nu er det jo lige blevet endnu mere relevant, end det var før.
En ældet krop
I to uger efter udskrivelsen fra hospitalet skulle Tommy Fischer fortsat møde op til daglige, ambulante undersøgelser.
Overbelastningen af hjertet havde gennem en længere periode været så stor, at han var nødt til at tage hjertemedicin i høje doser på ubestemt tid for at komme sig, lød meldingen.
Desuden fik han forbud mod at dykke i minimum et år. For når man først én gang har oplevet en situation, hvor lungerne har optaget kropsvæske, er der fare for, at det sker igen.
Hvis han nogensinde skulle gøre sig håb om at kunne iføre sig en dykkerdragt igen, krævede det derfor en godkendelse af en af de særlige dykkerlæger, som er tilknyttet Rigshospitalet og Holmen.
Så situationen var nu den, at Tommy Fischer ikke længere måtte dyrke sin store fritidsinteresse og eneste kilde til motion: Dykning.
Samtidig var han påvirket af sløvende hjertemedicin og morfin.
Alligevel skulle han nu i gang med sit livs kamp sammen med fire andre succesrige og overvægtige kokke; Claus Holm, Jesper Græm, Magnus Laier Sonne og Jesper Julian Møller.
I spidsen for projektet stod personlig træner og fysioterapeut Mark Abildhauge, som ville guide de fem mænd gennem den livsstilsændrende proces og holde skarpt øje med deres indsats.
En indledende body age-test skulle vise, hvor slemt det egentlig stod til med deres fysik.
Resultatet var lidt af en mavepuster for Tommy Fischer.
Ifølge testen var hans krop nemlig 15 år ældre end ham selv.
Ikke alene var han dén af kokkene, der vejede mest, han havde også den ældste krop i forhold til sin biologiske alder.
Der var mildest talt noget at gå i gang med, hvis tallet skulle ned, tænkte han.
Som udpræget konkurrencemenneske tog han det dog mest som en udfordring.
Men han vidste, at det ikke ville blive nemt.
For Tommy Fischer var målet ikke kun at tabe sig.
Hvis han virkelig skulle opnå en varig ændring af sin sundhedstilstand, var der en række andre faktorer, han også måtte arbejde på at forbedre.
- Et quickfix virker ikke på mig, lød Tommy Fischers rammende kommentar ved den første samling af kokkene i oktober.
Først og fremmest skulle han have bugt med sit alt for høje blodtryk, som lægerne kaldte for ”den stille dræber”. Dernæst ønskede han trappe ud af hjertemedicinen hurtigst muligt.
Men udfordringen var netop, at medicinen modarbejdede ham. For den sløvende virkning gjorde, at han havde svært ved at få pulsen op. Og hvis han ikke fik pulsen op, kunne han ikke komme i form.
Det betød, at han måtte knokle endnu hårdere end sine fire kokkekolleger for at få effekt af træningen.
Han pressede sig selv maksimalt ved at styrketræne og dyrke crossfit i høj intensitet, og ved at løbe op og ned ad stejle trapper og skrænter.
Da han ikke kunne løbe ret langt ad gangen på grund af en gammel fodskade, måtte han i stedet gå nogle lange ture i højt tempo. Han fandt en træningsmakker og aftalte, at de minimum to gange om ugen skulle tage en gåtur i skoven på cirka to en halv time.
Og ikke mindst lagde han kosten helt om.
- Min fjende har været mængden af mad. Portionsstørrelserne. Og så har jeg snack’et chokolade, croissanter og den slags ved siden af. I Torvehallerne er der nem adgang til fristelser, siger Tommy Fischer, som til gengæld ikke har spist ret meget af den fisk, han selv står og sælger.
- Når man en hel dag har stået og gloet på fisk og fortalt kunderne, hvordan de skal tilberede den, så får man nok af fisk. Så går man ned til slagteren, køber nogle gode bøffer og går hjem og pisker en bearnaise til, erkender han.
Igennem de fire en halv måned, projektet stod på, lykkedes det imidlertid Tommy Fischer at omlægge sine usunde madvaner og at få motionen passet ind i hvert et ledigt øjeblik af sin travle hverdag.
Hans radikale livsstilsændring gav da også bonus.
Hen mod slutningen af projektet havde han tabt sig i alt 26,5 kilo, hans blodtryk var helt normalt, og flere af hans tal var, ifølge træner Mark Abildhauge, på niveau med en elitesportsudøver.
Et nyt liv
I dag betegner nu 41-årige Tommy Fischer forløbet i de seneste fem måneder som en ”livsforandrende oplevelse”.
Han er i lige så god form nu, som da han var i militæret for over 20 år siden, og han har få
et meget mere overskud i hverdagen.
- Når jeg kommer hjem fra en af de lange vagter, har jeg energi til at gå en tur eller lave noget sammen med familien. Før smed jeg mig bare på sofaen og var hele tiden træt og småsur, fortæller han.
Og det er ikke kun rent fysisk, at han har fået mere overskud, han kan også mærke, at han mentalt fungerer bedre.
- Hovedet kører hurtigere. Jeg tænker simpelthen bedre. Så nu får jeg en masse ideer til nye forretningsprojekter, og det er selvfølgelig lidt farligt, griner han.
Tommy Fischer er klar over, at det vil kræve en ekstra indsats af ham fremover, hvis han skal lykkes med at fastholde sin nye livsstil, når han ikke længere følges på sidelinjen af en personlig træner.
Men hans nye liv tegner umiddelbart rigtig godt.
Hjertemedicinen er nu trappet ned til halv dosis. Han har ikke længere smerter fra sin gamle fodskade, som ellers før plagede ham på de lange arbejdsvagter. Dét at have to små børn, der skal aktiveres derhjemme, tager heller ikke pusten fra ham mere.
Og ikke mindst: Lægerne er optimistiske overfor hans fremskridt og tror, at han kan komme til at dykke igen.
Se 'Fem fede kokke' hver tirsdag klokken 20.40 på TV 2 FRI - eller lige, når du har lyst, på TV 2 PLAY.